Kategoriler
Yazilarim

Mutlaka uğrayın – Milliyet Vitrin

Bu hafta 25 – 29 mart tarihleri arasında İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nde (Yeşilköy) Florist ’98 Bitki Fuarı var. Bitkilerle ilgili pek çok ürün, bahçe mobilyaları, aydınlatmalar, kuru ve kesme çiçekler, gübreler, ilaçlar. Anlıyacağınız buraya gitmemiz şart. Bana gelen e – maillerde hep gübre, ilaç soruluyor. Bu fuarda çok detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ben en fazla toprak yapısını düzenleyici bitki torfları ve değişik saksılarla ilgileneceğim. Seramik görünüşlü plastik saksılar geçen sene bolca vardı. Almayı düşünüyorum. Bu saksıları seviyorum. Hem bozulmuyorlar hem de hafifler. Belki kitap ya da dergi de bulabilirim. Bugüne kadar Türkçe kitap hakkında bilgi vermemiştim.

vas1

Önümüzdeki hafta da (1 – 5 nisan) bir bitki fuarı var: Bahçe İstanbul Hilton Exhibition Center (Taksim – Hilton Oteli). Bu fuarda bitkiler dışında, seralar, havuz ekipmanı varmış. Böyle fuarları, güzel işleri gördükçe moralim düzeliyor. Bir de belediyeler aynı incelikte olabilse. Mesela heykeller dikse, bitkilerden Belçika, Hollanda’daki gibi dev halılar yapsa, yarışmalar yapıp halkımızı teşvik etse hem hayatımız renklenir hem de şehirlerimiz daha iç açıcı olur. Griden, tozdan, gürültüden hepimiz bıktık. Şehirdeki hayvanlar bile yok oldu. Hiç parkta sincap görüyor musunuz? Onlar bile kaçıyor.

clubC İlkbahar gelirken bahçe mobilyaları da dikkatimi çekiyor. Lütfen preslenmiş beyaz plastik sandalyeler yerine ahşap, demir ya da estetik hasır olanlarını seçin. İstanbul’da Nişantaşında Tunaman Çarşısındaki MOOD(Kartell),Fenerbahçe’ye giderken sahil yolunda İCA,3k Concept, Bağdat Caddesi’nde Neo, Monte Carlo Mobilyalar çok iyi. Özellikle Monte Carlo‘yu görün. En kaliteli tenteler, şemsiyeler, mobilyalar burada var (Feneryolu’nda). Tik ve ahşap görünümlü plastik bahçe mobilyalarını senelerdir yapıyorlar. Konularında iddialılar, ben de memnun kaldım. Öneriyorum. Perdecilerde hasır stor perdeler var. Balkonlarınızda güneşlik gibi kullanabilirsiniz.

10 sene önce elimde koca perdeleri taşıdığım seyahat aklıma geldi. Artık burada biraz gezin yeter. Her şey var.
Bu arada Carrefour ve Bauhause bolca ithal gül, çiçekli çalılar getirmişler. Fiyatları çok makul, değişik türler. Meyve ile ilgilenenlere de frenk üzümlerini, çilekleri tavsiye ederim. Elinizi çabuk tutun. Yoksa tükenirler.
Unutmadan Florist ’98 Fuarı’nı internetten de canlı izleyebilirsiniz. Adresi www.florist.cnr.net

Murat Pilevneli.

Kategoriler
Yazilarim

Sedir çamları güneş ister – Milliyet Vitrin

Etrafımızda sürekli eski binalar yıkılıyor, geriye bahçesi yok edilmiş, her yeri betonlanmış “temiz” binalar ve dalları kesilmiş, hatta ölmüş sedir çamları kalıyor. O zavallı sedirler ne kadar kıymetli biliyor musunuz? En büyük düşmanı olan insanlar tarafından rahat bırakılsa 300 – 400 sene yaşayabilirler.

cedrus
Doğada 3 çeşit sedir çamı bulunur. Cedrus Libani (Lübnan sediri), C. Atlantica (Atlas sediri) ve C. Deodarus (Himalaya sediri). Lübnan sediri geliştiğinde tepesi düzleşen, 30 metre kadar büyüyebilen bir çamdır. Dalları toprağa paralel gelişir. Anavatanı Lübnan’da bile Toroslar’dakinden fazla sedir bulunmaz. İstanbul’da sahil bölümlerinde ılıman ve kuytu alanlarda Lübnan sediri gelişebilir. Kara, dona diğer türlerine göre fazla dayanamaz. Fakat Asya’da bulunan bir tür C. Stenocoma geliştirilip soğuğa dayanıklı hale getirilmiştir. Odunu pembemsi ve güzel kokuludur. Zamanında kutsal merkezlerde iç mekan işçiliğinde kullanılmıştır.

cedrus Atlas sediri şeklini en beğendiğimdir. Yumuşak dalları, kısa iğneleriyle çabuk gelişirler. 50 metre kadar büyüyebilen bu çam bana hep Japon Kabuki tiyatrosu figürlerini anımsatır.
C. Atlantica “Glauca” mavi olanıdır. Anavatanı Fas, Cezayir olan bu çam çok değişik topraklarda yetişebilir. Hafif asitli topraklardan özellikle kireçli topraklarda, kayalıklarda, yamaçlarda gelişebilir. Atlas sediri için kışın belli miktar kar yağışlı, yazın sıcak ve kuru geçmesi şarttır. Odunu sarımsı kahverengidir. Mobilya ve inşaat yapımında kullanılır. Kozalakları 40 yaşından sonra oluşmaya başlar.

Deodora ya da Himalaya sediri daha uzun iğneleriyle ve en yumuşak dallarıyla tanınabilir. Diğerlerine göre yavaş gelişir. Küçük bahçelerde yetişmesi daha iyidir. Soğuğu pek sevmez. Ilıman kuşak bitkisidir.

Tüm sedirler, üzerinde oluşan kozalaklardan çıkan kanatlı tohumlardan yetişebilir. Yalnızca mavi ve açık sarı türleri dalından özel yöntemle yetiştirilir. Üçü de deniz kenarında tuzdan etkilenmez. Ufak fideler yetiştirilirken yapmanız gereken, yetişen esas gövdenin tek bir dalda olmasını sağlamanızdır. Yanında dik çıkmış esas dal gibi olanları kesin, tek gövde gelişimi hızlandırır.

Sedirler yılda 30 – 90 santim büyür. Bahçenize sedir dikecekseniz bol güneşli ve açıklık alanları seçin. Etrafındaki fazla miktarda bitki türü, rutubet, gölge kozalak ve tohum gelişimini etkileyebilir.

Sedirleri gruplar halinde ve çok yakın olmayacak şekilde dikin. Asla hayvansal gübre vermeyin. Senede iki kez çam gübresi verin. Bauhaus’da bulabilirsiniz. İlkbaharda gelişim için ve sonbaharda dinlenmesi için… Asla altında çim yetiştirmeye zorlamayın. Yonca dikin yeter. Fazla su ağaçlara zararlı olabilir. Dibini çapalamayın. Piyasada 2.5 milyondan, 5 metrelik 110 milyona kadar değişik sedirler bulabilirsiniz.

Murat Pilevneli.