Kategoriler
Yazilarim

Seyrine doyum olmuyor – Milliyet Vitrin Son Yazı…

Bahçenizi fazla pahalı olmayan ama zevkle seçilmiş, küçük aksesuvarlarla donatmayı denediniz mi? Adeta cennetten bir köşe elde edeceksiniz.

Cam sera

Bazı bitkiler kışın soğuğuna, kar yağışına ya da sabah oluşan dona dayanamaz. Örneğin İstanbul’da begonvil, cycas palmiyesi, kauçuk, kaktüs, mandalina yetiştirmeniz riskli. İlle de istiyorsunuz diyelim. Ve bitkiyi evdeki seranıza, balkonunuza alamıyorsunuz. İşte o zaman bahçede böyle portatif bir cam muhafaza yapmanızda fayda var. Tahta konstrüksiyon ve naylon da işinizi görür ama bu çok estetik. Antika örnekleri Dolmabahçe Sarayı bahçesinde var. O dönemde kamelyaları koruyorlarmış.

Paslı demir saksı

Vazo tipinde demir saksılar geleneksel Fransız, İngiliz bahçelerinin değişmez parçasıdır. Seramik, biraz değişik tipleri de var. Bu en karakteristiği. Balkonda ferforje kapıların bağlandığı duvar tepelerinde (eski Rum evlerindeki gibi), girişlerde kullanılabilir. Yaz – kış mevsimlik çiçek dikebileceğiniz gibi değişik süs çimleri ya da kaktüslerle de ilginç bir görüntü yaratabilirsiniz. Resimdeki gibi paslısı yurtdışında temiz demir halinden daha pahalıya satılıyor. Yosunlanmış toprak ya da beton saksılar da öyle…

Paslanmış demir pas lekesi yapmasın diye bence ince mat vernik sürün, hem kimse anlamaz, hemde aile temizlikten sorumlu kişiler şikayet etmezler!!!.
Çam kozalağı

Çam kozalakları hayat ve verim simgesidir. Bahçede bundan daha pozitif görüntü verebilecek başka bir form düşünemiyorum. Demirden ya da seramikten yapılabilecek bu şekilleri her zaman görebileceğiniz bir yerde değişik boylarda birkaç tane kullanabileceğiniz gibi, bahçe – kapı giriş tepelerinde, duvarların başlangıç noktasında da kullanabilirsiniz. Mudo Concept mağazalarında var. İşim olmaz deyip sevemedinizse, yaprakların dökük olduğu bu dönemde bir şeylere bakmanız lazım. İşte alın size ilginç bir form, sevmeye çalışın!

Rüzgar çanı

İngiliz ve Amerikalıların son 1 – 2 senedir en sevdikleri konu Feng – Shui tarzı evler, bahçeler. Hoppala, bu da ne demeyin. Aman çok ayıp. Moda!.. Feng – Shui bir yaşam tarzı. Renkler, yönler, şekillerle ilgili. Örneğin kapınızın kırmızı olması, giriş kapınıza yakın yaprağını döken beyaz manolya bulunması, bahçede su sesi ya da rüzgar çanı sesi gibi. Bu tip bir çan hediyelik eşya dükkanlarında var. Tamamen tahta tipleri de varmış. Hepsinin sesi farklı. Gerçekten de etkileyici.

Kuş banyosu

Ben tertemiz, sadece insanlar için yapılmış bahçe sevmem. Kuş, kedi, köpek, kaplumbağa, balık mutlaka olmalı. Benimkinde bir de başımın derdi geyikler var! Ama kurtuluş yolları buldum, neyse… Kuşların beslenmesi için boncuklu dikenler, meyve ağaçları diktim. Özellikle onlar için bir bölümü hurmalık yaptım. Resimdeki gibi bir yerlerde de su içmeleri, yıkanmaları lazım. Bu çok küçük bir örnek. Gri şehirlerde misafir kuşlar için ilginç bir hizmet! Yıkanırken gösterisi de bedava…

Yuvarlak aynalı küre

Küçücük bir noktaya bakıp koca bahçeyi bir kerede görmeye ne dersiniz? Bahçe sanatında geleneksel hale gelmiş bu kürelerin benzerleri de bizde eski cami kandillerinde vardı. Örüncekler ağ yapmasın, ışığı yansıtsın diye. Hıristiyanlarda cadı topu deniyor. Ben bahçede bu tip şaşırtıcı sürprizlere bayılıyorum. İster hemen toprak yüzeyinde, isterseniz bir destek üzerinde olabilir. Büyük – küçük, çeşitli renklerde kullanılabilir. Mavi, kırmızı, altın, yeşil, gümüş, mor, sedef; artık size kalmış!..

Murat Pilevneli.

Kategoriler
Yazilarim

Eyvah, gri çimen! – Milliyet Vitrin

Gri rengi kullanarak bahçenize hoş bir hava vermek ve üzerine basılmayacak çim alanlar yaratmak isterseniz, festuca’ları tercih edebilirsiniz.

Festuca

Gri rengi çok severim. Bahçede olsun, kıyafetlerimde olsun farkında olmadan bol bol kullanıyorum (Geçen sene moda renk gri idi, çok havalıydım). Beyaz çiçekler, mor çiçekler, koyu bordo yapraklar ya da gri yapraklar… İşte korkunç bir bahçeyi düzeltmenin altın kuralları bunlar. Yeşili ya da renkli çiçekleri göze hoş kılabilmek için sözünü ettiğim dört rengi kontrollü kullanmak şart.

Gri çamlardan sedir ya da ladinler, toz yapan yaprağının altı gri kavaklar, iğde, kelebek çalısı, deve dikenleri, papatyalar, lavanta, zeytin, okaliptüs, kaymak ağacı, ardıçlar, adaçayı, selvi ve esas süs çimlerinden festuca’lar(Festuca glauca). Bunlar fidanlıklarda kolay bulabileceğiniz gri renk kaynakları. Bir tek deve dikenini bulamazsınız, onun için arazide siz arayın. Bizde küçümsendiğinden satmaya bile tenezzül edilmiyor. Ama, çok özür dilerim, esas gri – mor kaynağı bir bitki var ki mükemmel: Enginar. Esas onu kullanmak lazım fakat nerde, seralara sorsam bir de döverler…

Neyse, bu haftaki konum yukarıda sözünü ettiğim gri bitkilerin en ucuzu festuca ile ilgili. Tanesi 150 bin lira. Üzerine basılmayacak çim alanlar yaratmak istiyorsanız size iyi bir malzeme. Biraz kireçli, suyu geçirgen, tam güneşten yarı gölgeye kadar tüm alanlarda iyi gelişebiliyor. Kışın serinlik seviyor. Akdeniz ikliminde biraz zorlanabilir. İngiltere’de festuca’ları çimlere bordür gibi kullanmak bir gelenek. Hem yeşili hem de dokuyu kolayca çerçeveleyebiliyorsunuz.

Ben formal (şekilli) bahçe pek sevmediğim için festuca’ları kocaman çim grupları gibi ekiyorum. Küçücük fideler bir sezon sonra gayet göz doldurucu oluyor. Gri – mavi incecik yaprakların bir de buğday rengi çiçekleri var. Süs çimlerini seviyorsanız bu çiçeği de seversiniz. (Aslında normal çiçek zannetmeyin – garip bir şekil!)

Üretimi çok kolay, çoklaşan bir öbek festuca’yı ilkbahar ya da sonbaharda söküp ortadan ikiye bölün. İşte bu kadar…

Özellikle mavi çamların altında şık oluyor. Grileri artırıcı tek renk bahçeleri yavaş yavaş moda oluyor. Geçen seneki Chelsea Fuarı’nda bu tür uygulamaların sinyallerini aldım. İşte fırsat. Onlardan önce yapalım. Bu arada çok üzülüyorum, Bahçe – Çiçek dergisi kapatılmış. Bir tek yerel Bodrum gazetesi var, onun dışında botanik yazısı yok. Dergiler tercüme. Ee, benden başka kimse yok mu? Neredesiniz? Ortaya çıksanıza…

Festuca Reklamları izlediniz, konumuza dönelim. Festuca’ları en çarpıcı ajuga’larla gösterebilirsiniz. Ajuga da yer örtücü. Yaprakları mor, koyu gri, bordo tonlarında yanar döner. O da çok ucuz. Tavsiye ederim.

Festuca Glauca‘nın Türkçesi yok. Ayı postu, tilki çimi gibi yabancı kaynaklı isimleri var. Bence gri çimen. Hani nasıl Osmanlı çimeni var, kıymetli, işte bu da gri… Cortaderia – pompas (püskül) sazı görünürde dev akrabası sayılıyor. Yeni bir şey öğrendim. Amerika’da bu sazları yaz sonunda yakıp şenlik yaparlarmış. Amaçları da budamakmış. Halbuki bitkiyi böyle öldürmek yerine eline eldiven geçirip budayabilirsin. Testere gibi yaprakları anormal keskindir tamam ama yakmak en garip yöntem.

Murat Pilevneli.