Kategoriler
Yazilarim

Enerjik bitki Kasımpatı ve dev saksılar – Vizyon Dekorasyon

Kasimpati
Kasımpatı:
Kasım ayı ile özdeş isme sahip Kasımpatı’nın Latincesi Chrysanthemum. Çok ama çok çeşit çiçeği var. Katmerlisi, yalınkatı, sprey gibi ince çeneklisi, içe dönük, dışa dönük, tek renk ya da kendi içinde alacalı olanları. M.Ö. 500 yılından gelen kaynaklarda, anavatanı Çin’de de hem bahçede hem de ev içi süs bitkisi olarak kullanıldığı yazılı. Çinliler dışında bir de Japonlar tarafından sahiplenilip ulusal bitki ilan edilmiş.

Kasimpati

Kasımpatı saksıyla çiçekli döneminde dikilip çiçekler bitince sökülüyor. Bu bitkiyi iyi çiçek açtırmak için mayıs ayında budamaya başlamanız gerekiyor. Öncelikle fazla yaprak ve çiçek tomurcuklarını temizleyin. Bu işlemi yaz ortasında bir kere daha tekrarlayın. Bugünlerde açtığı zaman çok uzun boylu olacak; yağmurlar kırmasın diye mutlaka içten destekleyin. İthal malzemeler satan marketlerde hazır ürünler var, ya da bir iki çubuğa ip bağlayıp bitkiyi sarın.

Unutmadan, Kasımpatı’yı çiçeklerden sonra tekrar budayıp kış için kısa tutmanız lazım. Tarif ettiğim gibi, bitki hep uzamak istiyor, biraz enerjik. Sera ortamında açması çok kolay. Kesme çiçek üreticileri de böyle yapıyor. Bizde Antalya’daki seralarda çok yetiştiriliyormuş.

Kasimpati

Dünyada bir tek İtalya’da sadece cenazelerde tüketildiği için dekorasyonda pek sevilmiyor, onun dışında her yerde ister kesme çiçek ister saksı bitkisi şeklinde kullanılıyor. Çalı ve top formunda olanları tercih ediliyor. Yapraklar ıtır gibi kokulu. Koyu yeşil rengi diğer çiçekli bitkilerin gösterisi için iyi. Fakat yapraklarının baş düşmanı sümüklü böcek, solucan, kırmızı örümcek, külleme hastalığı ya da kabuklu bit. Hepsinin çaresi var, korkmayın. Gözünüz bitkide olsun.

Vas one

Dev saksılar
Yıllar önce Philippe Starck, Los Angeles’teki Mondrian Oteli’ni tasarlarken, bitkileri dev saksılarda sergilemeye karar vermiş. Oteldeki Asia de Cuba Restoran’ın terasında işi iyice abartıp, ortamı Alice Harikalar Diyarı’na çevirmiş. Sıralı dev saksıların arasına masaları yerleştirmiş. Starck’ın bu işinden sonra dev saksılar popüler oldu ama çok ağır oldukları için pek tercih edilmedi. İtalyan Serralunga firması işin çözümünü bulmuş, plastikten resimdeki beyaz saksıyı yapmış. İsmi “Vas one”. Geçen kış görmüştüm, sonunda Türkiye’ye de gelmiş. Burada satan firma 3K Konsept Tel: (216) 3868162. Saksı 130 cm. çapında, 120 cm. yüksekliğinde. Üç rengi var. Ev için değil ama iş yerleri, alışveriş merkezleri ya da bahçeler için ideal. Sulama sistemi biraz karmaşık, dibinde delik yok. Alıp kullanacaksanız dibine 30 cm. mıcır dökün, sonra toprağı ilave edip bitkiyi yerleştirin. Su dipteki mıcırlı bölüme süzülsün, kökler çürümesin. Rutubeti elle yüzeyden kontrol edebilirsiniz. Nemliyse su vermeyin, kuruysa verin! Benden söylemesi…

Murat Pilevneli.