Kategoriler
Yazilarim

Yeni yıla girerken, salon çamı (Araucaria)…Vizyon Dekorasyon

Yılbaşında süslemek için alınacak tek ağaç çam değil. Onun yerine rahatlıkla geçecek iç mekan bitkileri de var.

Yilbasi cici
Bu yılın favori yılbaşı süsleri, boyalı camdan olanlar… Yıllardır renkli dandik cicilerinden ( isimleri bu) sıkılanlara duyurulur.

Bu yıl siz hangi ağacı süslemeyi düşünüyorsunuz? Cevabınız geleneksel gerçek çam ise korkutucu. Lütfen sokaklarda satılan çamları almayın. Onlar bilinçsizce sökülmüş ya da kesilmiş olabiliyorlar. Kış uykusuna yatmış gerçek bitki, ev sıcaklığına girip sulanınca ilkbahar geldi diye yeni sürgünler veriyor. Siz de seviniyorsunuz haliyle. Ancak gösterileri bitip balkona ya da bahçeye çıkardığınızda şok geçiren yeni sürgünler, soğuk havada donuyor ve bitki bir iki hafta içinde ölüyor.

Bence siz sahte çamları kullanın. Salonunuzda iç mekan bitkileriniz varsa (Ficus Benjamin, Dracenea vb.) onları süslemeyi denesenize; sadece çam olacak diye bir kural yok!

Salon cami

Yukarıdaki iç mekan bitkilerine ilave olarak, Araucaria isimli salon çamı var. Şekli de çok dekoratif. Nedendir bilinmez ama bakımını pek bilmiyoruz galiba. Dallar aşağı doğru duruyor, rengi sararıp yaprakları dökülüyorsa acil önlem alın.

Bu bitki suya bayılır, sulama kabında her zaman biraz su bulundurun. Işığı da kontrol edin, salon çamı gölgede yetişmez, güneş ister.

Saksısına bahçe toprağı koymuşsanız, iyice temizleyip iç mekân toprağı ilave edin. Gübreli toprak çamı yakar, bir sürü böceği de eve getirir!

Söylediklerimi yaparsanız birkaç ayda bitkinin nasıl değiştiğini fark edeceksiniz. Daha fazla bakım için çamı ilkbaharda dışarı çıkartın. Güneş altında ( balkonda, bahçede) kalabildiği kadar kalsın. Kış başında soğuklar başlayınca içeri alırsınız artık.
Norfolk Adası çamı, Araucaria

Salon çamı, iç mekan bitkisi olmak dışında İzmir den Antalya’ya kadar ılıman bölgelerde toprakta mükemmel gelişebiliyor. Dünyada bilinen ismide Norfolk Adası çamıdır…

Genel kış bakımı:
• Yeni dikilen ağaçları rüzgârdan korumak için destekleyin.
• Toprak yüzeyine hayvansal gübre serin. İlkbaharda bitkilerin gelişmesine faydalı olur. Yağmurlarla toprak daha da zenginleşir.
• İlkbahar, yaz aylarında açacak mevsimlik tohumları kuru bir günde toprağa karıştırın. Üzerine çimde kullanılan siyah kapak toprağı serin.
• Dikemediğiniz soğanlar kalmışsa acilen dikimi bitirin.
• Çimleri arada bir kendi özel aletiyle havalandırın. Fazla su biriken yerler varsa süzmek için kuru havada drenaj kanalları kazın.
• Dilediğiniz ağacı, çalıyı bu dönemde söküp başka yere taşıyabilirsiniz. Fazla büyük ya da çok uzun zamandır orada dikili olan bitkilerin köklerini çok büyük açın ve sakın topraklarını dağıtmayın.
Aslında büyük ağaçları taşımanın en doğru yöntemi şu:
İlk sene toprak, tepe iz düşümünden halka şeklinde kazılır. (izdüşümünden sonra ikinci halka genişliği 30 cm. olacak) Çıkan iri kökler, dipte gidebildiğiniz kadar kesilir. Üzeri tekrar toprak kapatılır. Seneye bu zamanda o noktadan açılıp yeni sürgün köklerin altından bitki sökülüp, sorunsuzca taşınabilir.

Kuşlar İçin:
Bahçedeki kuşlar bu soğuklarda ne bulup yiyorlar acaba?
Kus banyosu

Buyrun bakalım, hem süs, hem de faydalı bir malzeme:
Bahçedeki çamları bu yem kaplı kozalaklarla süsleyin, ziyaretinize bir sürü şarkıcı kuş gelsin (bizim bahçede yok zannediyordum; meğer varmış, sabah erken kalkıp siz de bir dinleyin).

Önce kozalakları sıvı jelâtine batırın. Üzerini kuşyemi ve ayçiçeği ile sıvayın.

Kozalaktan kuş yemi

Kozalaktan kuş yemi

Katılaştıktan sonra ağaç dallarına tutturun. Dilerim martılar, kargalar gelmeden küçük kuşlar bunu fark ederler.

Aynı tip işlemi yumurta kabuklarıyla da yapabilirsiniz, çokta dekoratif durabiliyorlar…

Yumurta kabuklarından kuş yemi

Altin yaprak
Pratik Yılbaşı Süsü:
Bahçenizde, sokağınızda yerlere dökülmüş yaprakları altın veya gümüş yaldıza batırıp kurutun. İple ağacınıza asın. Ayrıca, buket gibi bağlayıp yılbaşı sofrasında mumlarla dekor yapın. İlginç, ucuz ve pratik… (Her ay derginin son sayfasında yer alan pratik fikirleri bir tek Serra Erener mi verecek, bu da benden olsun!)

İyi seneler…

Murat Pilevneli.