Anavatanı Akdeniz ve Balkanlar olan erguvan (Cercis Siliquastrum) Leguminosae ailesindendir. Dünyada en bol ve en güzel şekilde İstanbul Boğaz sırtlarında bulunur.
Yurt dışından da gelen pek çok doğa meraklısının şu aralar erguvanların açmasını ve leyleklerin gelişini seyretmek için buralarda olduklarını söyleyebilirim. Site yapmaktan doğal bitkilerde pek kalmadı ya neyse… Tepelerde birşey göremezlerse belediyenin yollara diktikleriyle idare edecekler artık.
Kışın çıplak kalan gövde, yapraklanmadan, tüm dallarında, ufak çiçeklerini açıyor. Genel olarak mor, pembe, mercan kırmızısı renklerinde olan ağacın zor bulunan beyaz rengi de vardır. Eğer beyaz erguvan isteyip de bulamayanlardansanız, erguvan yerine beyaz süs elması deneyin derim…
Bunlara en doğru sahip olabilmeniz için çiçeklenme döneminde almanızı tavsiye ederim. Bu arada kış mevsiminin soğukluk derecesi ve yağış miktarı baharda açacak çiçeğin rengini de etkileyebilir.
Erguvanın gövdesi zik-zak şeklinde gelişir (10-15 metre). Peyzaj uygulamalarında çamların, koyu renk yapraklı ağaçların arasında çok etkileyici durabilirler.
Erguvanları bol güneş alan, killi-kireçli topraklara dikmelisiniz. Kışın dona karşı direnebilen bu bitki, hava kirliliğine de dayanabilir. Bu bakımdan yollara, parklara, şehir merkezindeki evlerin bahçelerine uygundur. Deniz kenarında da tuzdan etkilenmediği için sahil bahçelerine önerilir. Grup halinde dikerseniz çok daha etkileyici bir görüntü elde edebilirsiniz. Doğal bahçe sevenler için bir öneri; bodur çalı şeklinde olanlarından düzensiz çit yapabilirsiniz.
Bitki budanmayı sevmez. Mecbur kalıp, budamak istiyorsanız kış aylarında çok az budamalısınız. Erguvanlar budanmaktan çok, çiçeklerden sonra gelişen tohumların seneye bitkiyi iyi açtırabilmek için temizlenmesi seviyorlar. Bu tohum gelişimleri bitkinin enerjisini alabiliyor…
Erguvan üretimi tohumdan yapılabileceği gibi, kökten ayırarak da olabiliyor. Doğada bu görevi kuşlar yapıyor. Tohumları yiyip, midelerinde ögütüp dışkıyla atıyorlar, attıkları yerlerde ise o güzelim erguvanlar gelişebiliyor.
Dünyadaki diğer erguvan türleri:
Cercis chinensis – Çin erguvanı, doğu Asya
Cercis gigantea – Dev erguvan, Çin
Cercis griffithii – Afgan erguvanı, Güney orta Asya
Cercis racemosa – Zincir çiçekli Çin erguvanı
Cercis siliquastrum – Akdeniz (bizimki)
Cercis canadensis – Kuzey Amerika erguvanı
Cercis mexicana – Meksika erguvanı
Cercis occidentalis – Kaliforniya erguvanı
Cercis reniformis – Oklahoma erguvanı
Cercis texensis – Teksas erguvanı
Murat Pilevneli.