Kategoriler
Yazilarim

Sabah sabah, karşıma çıktı…

İbrahim Sarı

Sabah Gazetesi’n de çıktı.
Acı, ama gerçek!.
İbrahim Bey, elinize sağlık…
MP.

Kategoriler
Yazilarim

Kasım Ayı Bakımı.

Bugün ayın 17 si olmuş ben hala size bu ay`ki bakımı yazmamışım…

Dokulmus yapraklar

Bahçenizi kış için temiz, düzenli tutmanız gerekiyor. Dökülen yaprakları toplamalısınız. Humus seven, diplerde kalan bitki diplerine, yaprakları biriktirebilirsiniz. Üzerlerine toprak atıp çürümeye bırakın, bu doğal gübre görevi görüp toprağınızı yumuşatabilir.

Çimleri son kez havalandırmalısınız.

Yeni satılmaya başlayacak çıplak köklü bitkileri bu aydan itibaren, ilkbahara kadar güzel havalarda dikebilirsiniz. Yağmurlu havalardaki dikimlerde, toprak balçık olabileceği için, kuruduktan sonra toprak çatlayıp, kölerin hava almasına sebep olabiliyor! Siz güneşli günlerde bu işi yapmalısınız.

Catlamis toprak

Bu yaz dikilen, yeni-kökleri gelişmemiş bitkilere rüzgarda devrilmesinler diye çeşitli malzemelerle desteklemelisiniz. Bu işi yaparken köklere dikkat, çok yakında çalışmayın.

Lale soğanlarını dikebilirsiniz. ( Lütfen, soğanın üç katı derine…)

Çim biçme makinalarının bıçaklarını kontrol edin, çimerin biçilesi gerekiyorsa çok derin kesmeyin, çimler sarı-yeşil hastalıklı gözükmesin.

Kışın dışarıda duracak saksıları kontrol edin, kırıklar varsa değiştirin, don zamanıda su kabında su olmamasına gayret edin, bitkiniz altta kalan suyla donmasın!

Koi

Balık havuzunuz varsa, dökülmüş yaprakları toplayın, yapraklar suda çürüdüklerinde zehirlenme yapabiliyor.

Balıklara çok yem vermeyin. Onlar hava soğuksa zaten az yem isterler, biraz hareketsizleşirlerse korkmayın, bu bir çeşit dinlenme şekilleridir.

Koi Havuzu

Diğer aylarda don olursa, balık havuzunuz derinse korkmayın( en az 1 metre olması gerekiyordu…), balıklar 20 cm. su kalsa bile ölmüyorlar.

Saksılı satılan meyve ağacı ve çalılarını bu aydan itibaren dikebilirsiniz.

Budanması gereken meyve türlerini doğru metodlarla ilkbahar için budayın.

Kus evi

Kuş evleriniz varsa yemlerini kontrol edin.

Yıldız çiçek soğanlarını sökün, ilkbahara kadar kuru karanlık bir yerde saklayın.

Yaprağını döken çitleriniz varsa, kış için iyi havada son kez budayın.

Böcekleri kontrol edin, havalar soğuk ama bir iki tane karşınıza çıkabilirler. İlaçlamaya devam.( Balık havuzunuz varsa etrafını ilaçlamayın, balıklar ölebiliyor.)
Bahçeneze yeni güller dikeceksenez bu ay en uygun zamandır.

Karla kapli bambu

Bambu gibi süs çimleriniz varsa çok dağınık dalları budayın, kardan kırılmasınlar diye de iple birbirlerine yaklaştırın. Sakın bambuların dibine dökülmüş yaprakları temizlemeyin, bunlar bambuların en sevdiği besini oluşturuyorlar.

Murat Pilevneli.