Çiçekleriniz göz kamaştıracak
Bahçenizi ya da balkonunuzu daha da güzelleştirmek ister misiniz? Cevabınız evet ise, işe önce doğru bitkileri ve malzemeleri alarak başlamalısınız. Üstelik bunları bulmak artık çok kolay.
Artık bahçe mobilyaları, tenteler, aydınlatma elemanları Türkiye’de de bol. Bu sayede biz de yabancı dergilerde gördüğümüze benzer bahçelerde yaşayıp onlar gibi bol malzeme kullanır olduk. Malzemeler bol da, sorun hala bitkilerde. Tür toplamıyoruz, renkleri bahçemize doğru sokmuyoruz. Ama eminim bu ilgisizlik geçecek, ev dekorasyonuna verilen önem bahçeye de verilecek.
Büyük küçük pek çok fidanlık var. İstediğimiz boyda ya da yaşta ağaç almamız şimdi çok kolay. Senelerce önce Florya’daki İmamoğlu serasında kocaman 2 – 3 manolya vardı. Gidip gelip bakardım. Şimdi hangi büyük seraya gitsem o boyda bir sürü seçenek var. İtalya’dan, Hollanda’dan gelen bitkiler o kadar güzel ki. Bütçenize uygun olarak ne isteseniz bulabilirsiniz.
İthal bitki satan fidanlıklardan en sevdiklerim İstanbul Kadıköy’de Seba Fidanlığı (340 35 76), Toysan Fidanlığı (326 27 76), Büyük Çamlıca Fidanlığı (332 23 98), Avrupa yakasında Aslan Fidanlığı (262 22 77), Akasya Ziraat (582 66 77). Bunların dışında ufak mahalle seraları, semt pazarları ya da Mısır Çarşısı’ndaki Bitki Pazarı gibi yerleri de seviyorum. Ne istediğinizi biliyorsanız pek sorun yok, ama kararsız giderseniz, mal çokluğundan kafanız karışabilir.
Çiçekleriniz göz kamaştıracak
Doğru bitkiyi seçin
Lütfen bahçenize, balkonunuza ortamına göre doğru bitkiler seçin. Işık, sulama, toprak, mekanın büyüklüğü çok önemli. Ufak bir bahçeye gül diker gibi çınar ağacı dikemezsiniz. Bahçenizi, balkonunuzu yaparken yardımcı firmalar, bahçıvanlar bulun.
Kafanıza uygun birini seçip istediğiniz tip uygulamayı yaptırabilirsiniz. Bu iş evinizi içmimara teslim etmeye benziyor. Yalnız daha önemlisi peyzaj mimarları doğru bitkiyi seçmeye yardımcı oluyorlar. Eve sevmediğiniz bir şey yaptırdığınızda yıkabilirsiniz. Ama bitkiler daha kıymetli. Yıkamazsınız, o zaten yanlışsa ölür. Çünkü bitkiler canlı! Bahçenizin bakımında sulama için sadece hortum yetmiyorsa, otomatik sistem kurmak istiyorsanız kendiniz büyük marketlerden malzeme alabilirsiniz. Ama bu işi de profesyonelce yapanlar var.
Bahçede, balkonda sulama işi çok önemli. Dikilen müthiş bitkiler yaz ortasında sulanmazsa yok olur. Apartman bahçelerinde susuzluktan ölmüş güller, ortancalar, ağaçlar gördükçe çok üzülüyorum.
Günümüzde malzemeler kadar saksılar da bollaştı. Eskiden tek tip plastiklerin dışında elişi seramik saksılar vardı. Şimdi dışı sırlı, renkli plastik saksılar var. Akyüz Plastik’in renklileri en sevdiklerim. Yazlık bitkileri balkonda bu saksılara dizerseniz çok etkileyici dururlar. Mevsimlik fideler 80 bin lira. Renkli plastik saksılar da 100 binden başlayıp 2 milyon liraya kadar çıkabiliyor. Mağazalar girişlerini büyük saksılarla süslemeye başladılar. Kadeh şeklindeki Fransız Anduze seramikleri Mudo City’lerde var. Tavsiye ederim. Çok pahalı ama ev içinde, kapı girişlerinde mükemmel duruyorlar.
Neler moda?
Bu sene tüm beyaz çiçekler, gri yapraklar, mor renkler moda. Eskiden her renk çiçek karıştırılırdı. Şimdi az renk, bolca grup halinde kullanılıyor. Bahçede olsun, saksılarda olsun, ev içi kesme çiçeklerde olsun moda böyle. Geçenlerde bir arkadaşımın düğününe gittim. Tek bir çiçekten yüzlerce kullanılmıştı. Aralarda ise beyaz dal orkideler vardı. O kadar güzel duruyordu ki anlatamam.
Orkide dedim de, Amerika’da moda olan ev içi orkideler artık Türkiye’de de var. Nişantaşı’nda karakolun sokağındaki Flower House bu bitkileri getiriyormuş. Zaten o düğünün çiçeklendirmesini de bu firma yapmış. Ben çok beğendim. (Yeni evlenecekler için hakkını yememem gereken bir firma da Woods. Tel: 212 275 91 94).
Son zamanlarda en fazla satılan bitkiler mevsimlik fidelermiş. Cam güzeli, begonya, ateş çiçeği, ipek çiçeği, vapurdumanı 80 bin liradan satılıyor. Hala geç kalmadınız. Yaz sonuna iki ay var. Yeriniz varsa acele edin. Kışın bu yerlere hercai menekşe ya da çuha çiçeği dikebilirsiniz. Çalılarda da tabii ki gül baş sırada. 500 bin ila 6.5 milyon arasında katmerli, yalınkat, değişik pek çok çeşidi bulabilirsiniz. Ben en çok küçük pon pon gülleri ve yalınkat kokuluları seviyorum.
Lütfen dümdüz gül bahçesi yapmayın. Çok çirkin. Biraz çit, taş, yardımcı bitkilerle gülleri zenginleştirin. Malzeme bolken kullanın. (Taşlarla sarmaşık güller çok güzel oluyor, tavsiye ederim!) Büyük bitkilerden manolyalar (ilkbahar ya da yaz), çamlar, yazın yapraklı gölge yapan ağaçlar en fazla satılanlar. Manolyaların fiyatı 10 milyonla 825 milyon lira arasında değişiyor. Bu ağacın 10 metreliğini alır ve bitkinin yetiştiği süreyi düşünürseniz bence fiyat az bile. Ağaçların dışında çim tohumları da çok satılıyormuş. 1.850.000 liradan başlayan fiyatlarla pek çok uygun karışım alabilirsiniz.
Ben pek çim sevmem, bakımı zordur. Siz de fazla çim yerine başka yer örtücüleri kullanın; ardıç, cotonaster gibi. Hem masrafı azaltırsınız hem de bakımı. Çim biçilmek, havalandırılmak ister. Malzeme sorunumuz yok, her şey Türkiye’de var. Ama yazın susuzluğu düşünürseniz başka bitkilerle de ilgilenin. Örneğin ardıç su istemez, güneş ister.
Aydınlatma elemanları da bol
Bitkilerin dışında aydınlatma elemanları da bollaştı. Ağaç için spotlar, halojen, su geçirmeyen ampuller, gün ışığıyla yanan direkler çok ilginç. Antik görünümlülerin yanında çok modern olanları da var. Kışın yapılan bitki fuarlarında bol çeşit görebilirsiniz. Özel tasarım istiyorsanız İstanbul Akaretler yokuşundaki Fil Design’ı tavsiye ederim. Her şey bir yana şu sıralar Karadeniz bölgesinde tahıl ambarı diye kullanılan eski serenderlerden bir tane istiyorum. Bahçede çocuk oyun evi olabilir. Çok güzel, çok şık hem de gerçek Türk işi. Çivisiz geçme olan bu evlerden istiyorsanız Karadeniz’de şehir şehir arayın. Ben Hasan Paşa’da Seba Fidanlığı’nda buldum. Fiyatını söylemem, siz sorun! Gün gelecek muhakkak ona sahip olacağım.
Bahçeme çıldırdığım İngiliz seralarından yaptıramadım ama bu serender kaçmaz. Unutmadan seraya ihtiyacınız varsa ya da seranız küçükse Bauhaus’a gidin. Eğer eviniz için süslü, müthiş bir sera istiyorsanız Elit Yapı’yı arayın. Ben o seralardan alamadım. Evin yanına monte edilen bu yapılar yemek odası gibi de kullanılıyor. Çamdan, metalden değişik malzemelerden yapılabiliyor. Bahçenizde eskiden kullanılan limonluk kültürünü tekrar yaşatabilirsiniz. Eve gelince aydınlık, bitki dolu bir yerde dinlenmek çok hoş olabilir. Biraz merakınız varsa Türkiye’de her şey var. Olmayanlar da tek tük geliyor. Bahçe işinin sonu yok ama keyfi çok.
Murat Pilevneli.