Kategoriler
Yazilarim

Bambu – Marie Claire

Bambular, son yıllarda çok kullandığım çit bitkilerinden. Yan yana dikildiğinde, doğru yer seçildiğinde, mükemmel bir tabii duvar oluşturuyorlar. Birkaç senedir çılgınca gelişen süs çimi akımı bambularla iyice pekişmiş durumda. Süs çimleri basılan, kesilen çimlerden değil; devasa ot, kamış, saz tipinde zaman içinde çoklaşıp gelişen sorunsuz bitkiler. Dinamik formları modern mimariyle uyuştuğu için şimdilerde bolca kullanılıyorlar.Griler tercih ediliyor ama çok güzel sarı, yeşil hatta kırmızıları var.

bambu

Bambular bahçenizde zaman içerisinde hızla yer kaplar. Dikeceğiniz yeri iyi hesaplayın. İki bitki, bambu ve hurma ağacı, üst gövdesi yansa, kesilse bile asla yok olmayan, tekrar fışkıran en tipik örnekler. Aslında bambular bahçede çim alanlarına zarar verir, diğer çalıları rahatsız eder, başınızı ağrıtabilir. Bu sebeple dikimden sonra bambuların gelişmesini istediğiniz mekânı, toprağın içinde 45 cm. derine kadar düz levhalarla sınırlayın. Metal, plastik ya da taşla çevreleyin ve bambu istilasından kurtulun.

bambu

Bambular budanmayı sevmez. İncecik kamış eni zaman içinde, beş-on senede 20 cm’e kadar gelişebilir; lifli yapıları inanılmaz sağlamdır; kırılması, kesilmesi nerdeyse imkansız gibidir. Kırılamayan bu yapı, uzak doğu mimarisinde demir yerine inşaat malzemesi gibi kullanılıyor. Gökdelenlerde beton dökerek katları yaptıkları gibi, inşaatı bitmiş binalarda dış iskele (temizlik, bakım) yapımında ucuz ve hafif olduğu için çok kullanılırmış.

Uzakdoğu bahçelerinde bambunun her tipi bolca kullanılır. Bodur boylu, büyük ya da küçük yapraklı, sarı, yeşil, siyah, kahverengi hatta bordo gövdelisi… Bambu mobilya ve aksesuarlar da hem batılı hem doğulu evleri şenlendirir.
Bambular sudan etkilenmedikleri için düz hatlı mobilyalarda ya da bahçe dekorasyonunda paravan, meşale, destek gibi kullanılabilir. Endonezya, bambu mobilya üretiminde çok iddialı bir ülke. 70-80’li yıllarda bizde de bambu modası vardı. Şimdi bu mobilyalara bambu parkelerde eklendi. Çok ucuz ve suya dayanıklı oldukları için tercih sebebi. Ama yumuşak üst yüzey darbelerle ezilebilir dikkat. Sistire yaptırmak isterseniz de doğru firmayı bulun, bambunun su yolu’na paralel sistire yapmanız gerekiyor, amatör işlerden sonra sakın ağlamayın!…
Bambu üretimi için, dipten çıkmış yeni filizleri kopartmadan topraktan söküp yeni yerine taşıyın. Yeni sürgünleri üretmek dışında yemeklerde de kullanabilirsiniz. Japon mutfağında bambu sürgünü yemeği çok tüketiliyor, dilerseniz iyi bir lokantada sorun, belki bana sonra dua edersiniz…Unutmadan, Pandalarda birtek bu sürgünlerle besleniyorlar!.
Bambular dikili toprakta kışın biraz yaprak dökebilir; merak etmeyin, ilkbaharla tekrar yeşerirler. Dökülen yaprakları bitki dibine biriktirip bırakın. Şıklık olsun diye dibini temiz tutmayın. Bambular bu dipte kalmış yapraklarla kendi gübrelerini kendileri üretiyor, aman dikkat. Ama ne zamanki minik çiçekler açar, o zaman o daldan ümidi kesin. Gri Agave kaktüsleri gibi bambular da ölmeden önce çiçek (dal) açıyor. Merak etmeyin, dipten devamı gelecektir.Son yıllarda, oryantalist akımlarla, iç mekânda bambu yetiştirmek de moda: Tek gövdeli dev bir bambu; uçları küçücük yapraklı; ince tek dalları su içinde… Grup halinde, havuz fıskiyesi gibi ortaya yoğunlaştıkça yükselen uğur bambuları… Uğur bambuları Türkiye’de ithal bitki satan çiçekçilerde var. Nema Çiçekçilik bunlardan biri. Bu bitkilerin tek istediği su, güneş ve ilgi. Bahçeniz yoksa evinize alın. Bakımı çok kolay, öldürmesi imkânsız gibi.

bambu

Bu arada, aklıma Beylerbeyi Sarayı’ndaki temizlik malzemeleri geldi. Tüm sopalar, bitki destekleri, hatta en adi mobilyalar hep hakiki bambu. Arka bahçedeki devleşmiş bambuları görünce, bunun sebebini anladım. Kes, biç kullan… Çok güzel değil mi? Belki sizin evinizde de günün birinde bahçedeki dallar kullanılabilir, havalı da olur!

Murat Pilevneli.

“Bambu – Marie Claire” için 19 yanıt

merhabalar
bambu ile ilgili bir sorumuz var, 5 ay önce aldığım bitkide son günlerde gövdesinde sararmalar oluşmaya başladı, bitkinin üst kısımlarında sararma görülüyor, ve ilerlemeye devam ediyor. bitkileri güneş görmeyen odada tutuyoruz. ancak aldığım günden beridir aynı yerde tutuyorum. bitkilerin yarısında bu sararma var, diğerlerinde henüz bir belirti yok. bu durum neden olabilir, çözümü hakkında fikir verebilirmisiniz. teşekkürler

Sans babmuları

Merhaba, sözünü ettiğiniz iç mekanda yetişebilen sulu, şans bambuları ise (Lucky Bamboo, Dracaena – aslında bunlar Bambu değil sadece bilinen ismi öyle…) ışık isterler. Bunlar sadece köklerinde daimi temiz su isterler, gövde su içinde kalırlarsa çürüyorlar. Direk güneşte yanabiliyor karanlıkta da, sararıyorlar.
Konum’da anlattığım dış mekan bambuları ise onlar da bol ışık, havadar ortam, toprakta ve yapraklarda rutubet isterler.
Siz hangisini kast ediyorsunuz pek anlamadım? ( ev içinde şans bambuları çok kullanılıyor da, bunun için, aklıma ilk onlar geldi.)
İkisi de ışıksız ortamlarda bozulur, özellikle dış mekan bambusunu ev içinde yetiştirebilmek çok zordur. Hep yaprak döker…

Saygılarımla.
MP.

iyi günler bendede lucy bammbu var 3 tane 2 tanesinin kökleri baya uzadı buna ragmen 1 tanesinde i kök yok bu kök olmayan önce sarardı sonra yumşamaya başladı bende ölüyor diye dışarıda saksıya gömdüm ama aynı gidişat değişmedi tekrar suya kodugumda sertleşmeye başladı ama gene kökleri uzamıyor. ve sarı ne gibi bir faydalı bilgi alabilirim teşekkürler

slm 15 gün önce 5 tane lucy bammbu aldım.bunların 4 tanesi uçlarından ve gövdelerinden sararmaya başladı.sizce neden olabilir.ne yapmam gerekir.teşekürler.

Merhaba, su ve ışık mikterını doğru ayarladınızmı acaba?
Aydınlık yerde dursunlar.
Şans bambuları fazla güneşte kaldıklarında ve kireci bol, filtrelenmemiş, dinlenmemiş sularda sararabiliyor. En iyisi filtrelenmiş su ya da içme suyu.

Peki bu Lucky Bambooların üretim şansı var mı acaba? Diğer arkadaşların da bahsetmiş olduğu gibi benim almış olduğum bambulardan bir tanesi sarardı ve o sararan kısmı kesip uç kısmını mum ile kapattım ve şu anda bekliyorum acaba herhangi bir filiz verir mi diye?Sizce bu yöntem işe yarar mı?
Şimdiden teşekkür ederim..

Merhaba, bende bir bambu ağacı aldım, şans bambu v.s bilmeden gördüm ve ilginç birşekilde, gülümsememi sağladı ve uzandım aldım, alalı sanırım 3 gün oluyor, ilk aldıgım gün musluk suyu koydum ve cam bir vazoda duruyordu, daha sonra ki gün ben içme suyu içiyorum onun ne eksiği var diyerek, kendi içtiğim içme suyundan koydum ve sadece henüz tam çıkmamış köklerinin kısmına kadar koydum, ona kendi özel müziklerimi dinletip onu dinlemeye çalışarak oldu bu arada pencereyi açıp hava alması gerktiğini düşünüp camı açıyorum ama direk rüzgar aldırmamaya çalışıyorum, 2 günde oldukça güzel yapraklar açtı, fakat ondan süs v.s bir beklentim yok sadece geleyim dedi geldi, bunu paylaşmak istedim,
saygılar sevgiler…

bahçemizde çit yerine bambu mu yoksa leylandi mi kullanmalıyız karar veremedik.yardımcı olurmusunuz.

Bambu rutubet, biraz kuytu alanlara bayılır. Yarı gölgede bile gelişebilir. Yerini severse her yeri kaplar, bu sebeple binanıza yakın dikmeyin, beton içine işleyip izolasyonu bozabiliyor. Doğal görünümlü çitlerin en iyisi. Unutmayın ki hiç bir zaman duvarsı çit olamaz…
Leylandi geniş alan, rüzgarsız güneşli bölgeler ister. Budandığında dümdüz duvar gibi olabiliyor.
Çok sulanırsa, hayvansal gübre verilirse ve sık dikilirse zamanla bozulur. Aşırı rüzgarda devriliyor… Seçiminize siz karar verin.

1 afta önce lucky bambu dan aldim görüntüsü cok hosuma gidiyor onun solmamasi icin ne yapmam gerekir.birde onu nasil cogaltabilirim

Meral hanım, bakım yukarıdaki yorumlarda yazıyor.
Üretim için uygun ölçüde kesip üzerini macunlayın, ya da bal mumu sürün. Suya koyduğunuzda köklenebilir.

“Bambular budanmayı sevmez. İncecik kamış eni zaman içinde, beş-on senede 20 cm’e kadar gelişebilir”
bu cümle size ait,aynı cümleyi internette bir başka sitede ziraat müh.bir arkadaşda kullanmıştı.
bambular uzadıkları ilk ay ne kalınlığa ulaşırsa,ölünceye kadar aynı kalınlıkta kalırlar,yani çap büyümez.
ancak bir sonraki sene-ler içerisinde şartlar uygunsa kalınlaşan tipte bambu ise daha kalın olabilirler(1400 çeşitten çoğu 20 cm çapa ulaşmaz)
lütfen sizi tenkit ettiğimi düşünmeyiniz,yazılarınızdan çok istifade ettim.bambuları bahçemde 2000 yılından beri hobi olarak yetiştiriyorum,paylaşayım dedim,selamlar.

merhaba,lucky bambularımı(2 adet)bugün aldım.odada gezdidim ama içime sinen biyer bulamadım.doğu cephe pencerenin önüne yere koydum.uygun mudur?teşekkürler…

arkadaşlar marketlerden aldıgınız bamboo larda sararma oluyorsa sararan kesimlerinden sonraki bogumdan falcata yardımı ile kesiniz ister mumlayın ister bırakın sonrada suyunu içme suyu yada dinlendirilmiş ceşme suyu kullanın topragada ekebilirsiniz ama sürekli sulamanız gerekir arada sırada dalarına filizlerine su püskürtün cogaltmak istersniz filizleri kökünden kırıp suya koyun bir haftada köklenecegini görürsünüz sonra ister topraga alın ister suda bırakın hızlı büyümesini istiyorsanız bamboo vitamini kullanın toprata ise kumlu toprak kullanınsuda olanları cok fazla su doldurmayın 60 cm lik bir cam vozoyu enfazla 15 cm su koyun filayagı denilen cins vazodan bahsediyorum suyu azaldıgında suyunu komple degiştirmeyin üzerine su ekleyin yada biraz boşaltıp ekleyin ama eski suyundan bir miktarı kalsın su içinde yetiştirdiklerinize diplerine cakılda koyabilirisniz ama dikkat boyalı cakıl olmasın ölür garipler nacizane aktarımalr tecrübeler bunlardır ben toprakta yetiştiriyorum 3 bambomu şimdiden 8 tane yaptım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir