Kasımpatı:
Kasım ayı ile özdeş isme sahip Kasımpatı’nın Latincesi Chrysanthemum. Çok ama çok çeşit çiçeği var. Katmerlisi, yalınkatı, sprey gibi ince çeneklisi, içe dönük, dışa dönük, tek renk ya da kendi içinde alacalı olanları. M.Ö. 500 yılından gelen kaynaklarda, anavatanı Çin’de de hem bahçede hem de ev içi süs bitkisi olarak kullanıldığı yazılı. Çinliler dışında bir de Japonlar tarafından sahiplenilip ulusal bitki ilan edilmiş.
Kasımpatı saksıyla çiçekli döneminde dikilip çiçekler bitince sökülüyor. Bu bitkiyi iyi çiçek açtırmak için mayıs ayında budamaya başlamanız gerekiyor. Öncelikle fazla yaprak ve çiçek tomurcuklarını temizleyin. Bu işlemi yaz ortasında bir kere daha tekrarlayın. Bugünlerde açtığı zaman çok uzun boylu olacak; yağmurlar kırmasın diye mutlaka içten destekleyin. İthal malzemeler satan marketlerde hazır ürünler var, ya da bir iki çubuğa ip bağlayıp bitkiyi sarın.
Unutmadan, Kasımpatı’yı çiçeklerden sonra tekrar budayıp kış için kısa tutmanız lazım. Tarif ettiğim gibi, bitki hep uzamak istiyor, biraz enerjik. Sera ortamında açması çok kolay. Kesme çiçek üreticileri de böyle yapıyor. Bizde Antalya’daki seralarda çok yetiştiriliyormuş.
Dünyada bir tek İtalya’da sadece cenazelerde tüketildiği için dekorasyonda pek sevilmiyor, onun dışında her yerde ister kesme çiçek ister saksı bitkisi şeklinde kullanılıyor. Çalı ve top formunda olanları tercih ediliyor. Yapraklar ıtır gibi kokulu. Koyu yeşil rengi diğer çiçekli bitkilerin gösterisi için iyi. Fakat yapraklarının baş düşmanı sümüklü böcek, solucan, kırmızı örümcek, külleme hastalığı ya da kabuklu bit. Hepsinin çaresi var, korkmayın. Gözünüz bitkide olsun.
Dev saksılar
Yıllar önce Philippe Starck, Los Angeles’teki Mondrian Oteli’ni tasarlarken, bitkileri dev saksılarda sergilemeye karar vermiş. Oteldeki Asia de Cuba Restoran’ın terasında işi iyice abartıp, ortamı Alice Harikalar Diyarı’na çevirmiş. Sıralı dev saksıların arasına masaları yerleştirmiş. Starck’ın bu işinden sonra dev saksılar popüler oldu ama çok ağır oldukları için pek tercih edilmedi. İtalyan Serralunga firması işin çözümünü bulmuş, plastikten resimdeki beyaz saksıyı yapmış. İsmi “Vas one”. Geçen kış görmüştüm, sonunda Türkiye’ye de gelmiş. Burada satan firma 3K Konsept Tel: (216) 3868162. Saksı 130 cm. çapında, 120 cm. yüksekliğinde. Üç rengi var. Ev için değil ama iş yerleri, alışveriş merkezleri ya da bahçeler için ideal. Sulama sistemi biraz karmaşık, dibinde delik yok. Alıp kullanacaksanız dibine 30 cm. mıcır dökün, sonra toprağı ilave edip bitkiyi yerleştirin. Su dipteki mıcırlı bölüme süzülsün, kökler çürümesin. Rutubeti elle yüzeyden kontrol edebilirsiniz. Nemliyse su vermeyin, kuruysa verin! Benden söylemesi…
Murat Pilevneli.
“Enerjik bitki Kasımpatı ve dev saksılar – Vizyon Dekorasyon” için 14 yanıt
Sevgili Murat bey,
Size danışmadan karar veremedim.Arkadaşıma hediye olarak Datça da dikilmek üzere kasımpatı götürebilirmiyim..?
Sağliklı büyütebilir mi..?
Şimdiden teşekkür ederim hoşcakalın..
Cevdet Kurtay
Tabiki yetişir, uygun şartları hazırlasınlar, sorun olmaz.
murat bey; iyi akşamlar. lale ve sümbül soğanı nerden temin edebilirim. yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba, Istanbulda daha dun Bauhaus’da gordum.
http://www.bauhaus.com.tr/index.php?id=871
Eminonu cicek pazarinda da bir suru ornek var.
Son olarakta internetten
http://www.asyalale.com/tr/Sayfa.aspx?sayfa=3&Bas=32
sayfasina bakin bence.
Merhaba Murat bey, birçok yazınızı severek okudum ve çok faydalandım. Kasımpatı hakkında size sormak istediğim şu: ben izmir’de oturuyorum bildiğiniz gibi kış ılıman geçiyor. bir hafta önce saksıdaki kasımpatılarımı budadım ve çelikleri suya koydum kökleniyorlar, budadığım ana çiçeklerden ise bir sürü tomurcuk çıktı ve çiçek açmaya başladılar. Acaba çelikleri dikmek için uygun bir zaman mı? Kış boyunca saksıları dışarda tutsam bir sakıncası olurmu?
İyi günler.
Belki gelişebilirler ama camekanda saklasanız daha doğru, kök yapmak için biraz sıcaklık gerekebilir. Ben bu tip işlemleri ilkbaharda yapıyorum.
merhaba
evdeki menekşelerimin toprağında solucan gördüm,küçük yeşil,,ama çiçeklerim sağlıklı görünüyor.ne yapmam lazım
antalyadan sevgiler
Topraktaki solucan faydalıdır, havalandırır…
Fakat bu canlılardan kurtulmak isterseniz, toprak altı toz mücadele ilaçlarından kullanmanız gerekebilir. Fakat az koyun, bitkiyi yakmayın.
Merhaba,yabani çiçek delisi biri olarak sitenizle bugün tanıştım.Her zaman sorularımız ve sorunlarımız için sizden destek alabiliyormuyuz.Maalesef bir apartman dairesinde oturuyorum ve balkonumda çiçek yetiştirerek doğa özlemimi (bu özlem gidermek mümkün değil)hafifletmeye çalışıyorum.Yıllar önce evime dekor için topladığım çam kozalaklarından minik fıstık kapsülleri dökülmüştü ve ben onları çok hoş göründükleri için balkondaki çiçeklerimin dibine attım.Süpriiiz yeşerdiler ve ben panikledim.Yani onları öldürmeden nasıl , ne zaman başka bir saksıya almalıyım ? Ve boyları ne kadar olunca, hangi mevsimde bir bahçeye yada ormana ekmeliyim ?Bana bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim…Şimdiden teşekkürler
Muthis birsey, kutlarim, bence sobbahar gecince yapraklar dokuldukten sonra yeni saksilara gubresiz toprakla dikin, acik alanda kalsinlar, uzerlerine bence yagmur gelsin, yaz gecsin, bir sonraki kis basinda da topraga dikebilirsiniz…
Size çok ama çok teşekkür ederim
1957 yılından beridir kesme çiçek işiyle ugraşıp ve 1996 yılından sonra peyzaj mimari işlerinide bünyesine katan beykoz peyzaj firmasında lale,sümbül soğanını çok rahatlıkla temiz edebilirsiniz.
selam zaman buldukça sitenize bakıyorum bende çiçekleri çok seven birisi olarak şu an kasımpatılara merak saldım allahtan bir sarı çeşme papatyam var kasımpatı zamanını biraz kaçırmışım ben bu papatyamı kasımda açması için martta tohumunu ekicem inşallah açar tekrar sagolun varolun
Merhaba. Kasımpatının sadece İtalya’da cenazelerde tükedildiği için dekorasyonda pek sevilmediğini kaydetmişsiniz. Durum sadece İtalya’da değil bütün Katolik ülkelerde böyledir. Ölüm ve cenaze ile irtibatlandırıldığı için o ülkelerde hediye olarak eşe dosta katiyen verilmez.