• Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç

BAHÇEVAN

Fazla yeme, sarhoş olursun (Kocayemiş) – Milliyet Vitrin

Her sonbaharda renk seyretmek, yurdumuzun esas bitkisi olan çiğdemleri görmek için ormana spor yapmaya giderim. Şu sıralar yollarda böğürtlenlerin dışında kocayemiş de satılmaya başladı. Kocayemiş meyvesi (Arbutus unedo) kırmızı rengine ulaşırsa anlayın ki kış geldi. Yansın kaloriferler, yükselsin aidatlar!

Arbutus

kocayemis
Kocayemiş, dünyada özellikle Akdeniz kuşağında, İber yarımadasından Asya’ya kadar her yerde yabani şekilde yetişir. Gelişimi çok yavaştır. 25 senede 9 metreye ancak ulaşabilir. Hafif sulak arazilerde tek gövdeli ağaç gibi, daha kurak topraklarda çalı şeklinde gelişir. 25 metreye kadar gelişmiş nadir örnekleri İngiltere’de bulunur. Bitki İstanbul’da Yakacık sırtlarında, Trakya bölgesinde, Karadeniz ve Ege’de yetişir diye biliyorum ama çarpık kentleşme sonucu o verimli topraklar da yok ediliyor.

kocayemis

Kocayemiş yurtdışında çiçek ağacı olarak biliniyor. Odunu koyu kızıl – kahvedir. Huş, okaliptüs gibi yer yer soyulma özelliği var. Yaprakları yeşil küçük ve dişlidir. Kocayemiş aslında asitli toprak bitkisi diye biliniyor, tabiatta yanında gelişen pek çok bitki bu özelliği arıyor ama kireçli topraklarda da yetişebiliyor.

Bitki ufakken korunmaya ihtiyaç duyar. Zamanla, geliştikçe zorlu hava şartlarına da dayanabilir. Hava kirliliği, şiddetli rüzgar, deniz suyunun getirdiği tuz, aşırı soğuklar gelişmiş bitkiyi etkilemez. Kocayemiş kışın zedelense bile baharda kendine gelir. Kolay kolay da ölmez. Üretimi de zordur.
Yaz sonunda sarı yeşile dönüşen meyveler yenilebileceği zaman kırmızıya dönüşür. Yumuşak, hafif buruk tatlı bu meyveler aslında tohum kesesidir. Tohumdan gelişimini temmuzda yeni sürgünlerden çelikleme ile yapabilirsiniz. Tabiattan elle sökülürse asla tutmaz, profesyonel büyük makinelerle sökülünce tutar. Ben bahçeme yakın bir ormandan özellikle yol geçecek bölgenin tahliyesi sırasında pek çok kocayemiş getirttim. Hepsi de tuttu.

Arbutus

Unutmadan belirteyim, kocayemiş fazla yendiğinde sarhoş ediyor. Alkol etkisi yapıyor. Ormanda sarhoş ayı görürseniz şaşırmayın, bundan dolayıdır. Bitkide ayrıca C vitamini ve tanen bulunur. Tanen, kabız yapıcı, mikrop öldürücü güce sahiptir. İdrar yolu iltihaplanmalarında özellikle faydalıymış. Kurutulmuş yaprakları da suyla kaynatılıp içiliyormuş. İlgilenenlere duyurulur!…

Kırmızılaşmış yenebilir meyveler sırasında bir sonraki sene meyveye dönüşecek çiçekler de ortaya çıkar. Beyaz, pembe renkli, inci tanesi gibi çiçekleri Pieris bitkisine benziyor.

Arbutus

Bahçenize kocayemişi kışın hem yer örtüsü olup hem renk veren Erica, Calluna ile çiğdemlerle ya da yaprakları döküldüğünde bitkiye besin oluşturabilen Japon akçaağaçlarıyla beraber dikin. Gübresi, budanması normaldir. Ama, yazın dip sulaması yapın ki iyi gelişsin.

Piyasada orman fidanlıklarında nadiren satılanlar dışında, 1-1.5 metrelik yerli üretim yada ithal olanları bulabilirsiniz (ufak olanlar yerini severse iyi gelişiyorlar). Son senelerde devleşmiş örnekleride çoğaldı, şimdiden uyarayım büyükler çok pahalı, yeriniz ve bütçeniz elveriyorsa, renk için, meyvesi için, eğlence için bahçenizde tavsiye ederim.
Murat Pilevneli.

Kasım 21, 1998 · 24 Yorum Kategori: Yazilarim

Previous Post: « Kızıl Amerikalı (Parthenocissus) – Milliyet Vitrin
Next Post: Tüftüf meraklısı çocukların mermisi (Pyracantha Coccinea) – Milliyet Vitrin »

Okuyucu Etkileşimi

24 YORUM

  1. serhendi

    Kasım 24, 2006 ile 11:46 pm

    paylaşım için teşekkürler….
    uzun zamandır bu bitkinin ismini öğrenmek istemiştim.nihayet bulabildim…böyle tatlı bir bitkinin sadece tropiklerde olabileceğini düşünüyordum ama yanılmışım…belki ben de bir adet alabilirim…
    insanın iştahını arttırıyor…hımmm nefis…
    ve artık fazlasıyla resim bulabilirim… anahtar kelime bulunmuştur…”Arbutus unedo”

    iyi geceler…selametle…

    Cevapla
  2. Hasan Koca

    Ocak 7, 2007 ile 10:04 pm

    Meyvelerini ekerek üretebilir miyiz. Ben denemek için ektim. Ama bu konuda bilgim yoktu. Şimdi ne olacağını görmek için bekliyorum…

    Cevapla
  3. haliscop

    Temmuz 19, 2007 ile 12:45 pm

    slm adanadan halis cop

    göndermiş oldugunuz agaçlar kurudu neden acaba kamput kocayemiş

    Cevapla
  4. Bahcevan

    Temmuz 19, 2007 ile 12:49 pm

    Ben kimseye bir bitki yollamadim, bir yanlislik var herhalde.

    Cevapla
  5. farma sert

    Kasım 19, 2007 ile 8:15 am

    merhaba arkadaşlar bu yemişten benim ilçemde yetişiyor adı ise dağ çileği ama bir arkadaşım şirin çileği bunlar dedi bilirsiniz şirinler vardır çizgi film orada da var bunlardan aynısı demek oralardada yetişiyormuş çok güzel meyvesi var doğa harikası bence kışın vahşi hayvanların yiyeceği bir yemiş ve biz insanların da faydalanacağı birşey agacı tam anlamıyla görsel şölen görmeniz gerek yakından muhteşem ben her hafta dağa gezi düzenliyorum arkadaşlarımı götürüyorum öğrensinler diye çok güzel ben sakaryadan bir doğa severim hoşçakalın de dostça kalın…..

    Cevapla
  6. Kerem

    Aralık 6, 2007 ile 11:03 am

    Şilede yabani olarak yetişiyor. Reçeli çok güzel oluyor

    Cevapla
  7. hüseyin talay

    Aralık 23, 2007 ile 8:51 pm

    slm.bizim buralarda ormanlık bölgelerde dağ çileği (şirin çileği) bulunuyor.birmiktar topladım.reçel yapmak istiyoruz, tarifini bilen varsa gönderebilir mi acaba, tşk..

    Cevapla
  8. Bahcevan

    Aralık 24, 2007 ile 4:23 pm

    Kocayemisleri akan temiz su altinda yikayin, Kabuklarini bicakla yarin, meyve kadar seker koyun, 2 saat kapta kalinca suyunu birakacak. 2 limon suyunu ilave adip karisimi kaynatin. 2 saat dinlendirin…
    Bu kadarmis, kusuruma bakmayin ben sadece tercume ettim, mutfak islerinden hic anlamam…

    Cevapla
  9. yasef akyüz

    Ocak 10, 2008 ile 8:43 pm

    şile de, rumelikavağında var,istanbul kasımpaşa köy(inebolu) pazarına sonbaharda geliyor. ESAS konu çiçekciler bunları yeşillik olsun diye kullanıyorlar. herşeyde olduğu gibi bundada KIYIM var…

    Cevapla
  10. Ali İhsan EMRE

    Ocak 13, 2008 ile 10:50 pm

    ben bir gezgin,bir doğa gözlemcisive dağ rehberiyim.FETHİYEDE gurubumuzla her pazar dağlarda yürürüz ve heryıl bir bölgeden kocayemiş toplarız ama bu pazar(13/01/2008)gittiğimizde çok az bulabildik sanırım kuraklıktan.Ayrıca bitki türleriylede ilgileniyorum bu bölge gerçekten çok zengin.açıklamalar için tşkr.

    Cevapla
  11. YAĞIZ ERGENÇ

    Nisan 14, 2008 ile 8:29 am

    Bu meyveden çok sık şekilde şilenin ömerli barajına doğru olan yamaçlarında buldum. çelikleme için yeni sürgün aramaya gideceğim.
    Bilgiler için çok teşekkürler

    Cevapla
  12. Edip Yakut

    Haziran 6, 2008 ile 5:14 am

    Aldığım beş adet fideyi ektim. Çok güzel gelişti. Çevredekilere mevvasını göstermek için sabırsızlıkla bekliyorum. Çünkü Hopa’da bilinmiyor.

    Cevapla
  13. elmas kamiloplu

    Haziran 29, 2008 ile 10:43 am

    geçen yaz pazardan almıştım bu meyveden satan amca ismini bilmiyordu bende biraz meraklıyım sordum çevremde insanlara onlarda bilmiyordu tesadüfen sizin sitede rastladım ve meyve hakkında bilgileddim iyiki fazla yememişim bilgileriniz için teşekkür ederim

    Cevapla
  14. ali kemal kedikli

    Eylül 8, 2008 ile 7:54 pm

    Trabzon Akçaabat Kuruçam Köyünden Ali Kemal DOKAP Projesi Kapsamında Bize Verilen Kocayemiş Fidelerini Yetiştirip Pazarlıyoruz.
    İlgilenenlere Duyrulur.
    kemal_kedikli@hotmail.com

    Cevapla
  15. Aysun

    Ekim 13, 2008 ile 7:50 am

    her sonbahar sonunda mantar toplamaya gittiğimizde mutlaka koçayemişten de toplarız…
    çok güzel bir meyve…
    hem rengi hemde küçüklüğü ise ayrıca cezbedici…

    Cevapla
  16. gülşen bayrak

    Ekim 16, 2008 ile 10:32 am

    bu meyve bizim memlekette yani kastamonu’da mevcut. bu yaz ben bol bol yedim. çok lezzetli gerçekten.

    Cevapla
  17. Mehmet UĞURLU

    Ekim 29, 2008 ile 9:53 pm

    ben de zonguldak ta oturuyorum bu bölgede de yetişio kocayemiş gerçekten çok güzel burdakiler bu site de gözüken ağaçlardan daha da büyük olduğunu hatırlatıyım 🙂

    Cevapla
  18. bayram abi ve muharrem

    Kasım 30, 2008 ile 2:18 pm

    Şu anda bu meyveyi yemekteyiz.Faydalarını merak ettik.gerçekten güzel bir tadı var.neden ticari olarak üretilmiyor ki.tadı ve faydaları müthiş.zonguldak ereğli asarlı köyü çevresinde de bol mktrda var.Fakat halk fazla bilmiyor.

    Cevapla
  19. mehmet NAYIR

    Aralık 16, 2008 ile 8:04 pm

    karadenizde ormanlarda yetişiyor, burada yöresel adı anderana , Trabzonun köylerinde bu isimle biliniyor, geçen sene pazarda fideleri satılıyordu bir tane aldım diktim, bu sene bir salkım meyve verdi gercekten görünüşü çok güzel bugün aralık ayının onaltısı meyveleri kırmızı ya dönmeye başladı harıka bir güzellik,kış artık kendini göstermeye başladı

    Cevapla
  20. Hakan abi ve ismet

    Aralık 17, 2008 ile 9:49 am

    Dağ çileği, Kışın meyve veriyor. Güzel görünümlü,Tüplü fidan üretimini yapan tanıdığım var.Dikmek isterseniz, y_berk33@hotmail.com

    Cevapla
  21. Hakan abi ve ismet y_berk33@hotmail.com

    Aralık 18, 2008 ile 1:45 pm

    Kocayemiş yada Yabani çilek ağacı Çok güzel görünümlü, kışın yapragını dökmez. Meyveside lezzetliymiş. İmkanı olan kişilere dikmelerini öneririm.

    Cevapla
  22. Ayhan Aktar

    Mart 2, 2010 ile 1:24 pm

    Belirtmiş olduğunuz Dağ çileği aslında Altın çileğin bir türü olup anadoluda yetişen dağ çileği yurt dışından gelen altın çilek diye anılan çileklerden çok daha kaliteli olup etken maddesi çok dafa fazla bulunmaktadır fakat işin sırrını öğretmemek adına satış kayıplarını düşürmemek adına farklı olarak göstermektedirler kanada vb ülkelerden gelen çilek altın çilek diye anılıyor onların yanında ülkemizde yetişen çilek Elmas çilek olmalı
    Ayhan Aktar

    Cevapla
  23. sedat aydın

    Kasım 8, 2010 ile 9:24 am

    bizim batı karadenizde yani Zonguldak’ta da yetişiyor. Biz adına biyredin deriz. çok güzel bir meyve.

    Cevapla
  24. veysel ateş

    Aralık 2, 2010 ile 8:12 pm

    Istanbul’un
    incısı Heybeliada’da KASIM-OCAK Aylarında bulunur. BAŞAK Restaurant’ta
    yemek sonrası belirtilen aylarda ikram edilir. Böbrek rahatsızlığı ile
    Damar tıkanıklığına çok iyi geldiği ve bol C vitamini deposu oldu
    doktorlar tarafından tespit edilmiştir.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

MURAT PİLEVNELİ Hakkında

Murat Pilevneli Hakkında

Arşiv

  • Mayıs 2010
  • Mart 2008
  • Ocak 2008
  • Aralık 2007
  • Kasım 2007
  • Ekim 2007
  • Eylül 2007
  • Ağustos 2007
  • Temmuz 2007
  • Haziran 2007
  • Mayıs 2007
  • Nisan 2007
  • Mart 2007
  • Şubat 2007
  • Ocak 2007
  • Aralık 2006
  • Kasım 2006
  • Ekim 2006
  • Eylül 2006
  • Ağustos 2006
  • Temmuz 2006
  • Haziran 2006
  • Mayıs 2006
  • Nisan 2006
  • Aralık 2003
  • Kasım 2003
  • Ağustos 2003
  • Temmuz 2003
  • Haziran 2003
  • Mayıs 2003
  • Nisan 2003
  • Mart 2003
  • Şubat 2003
  • Ocak 2003
  • Haziran 2002
  • Nisan 2002
  • Şubat 2002
  • Haziran 2001
  • Mart 2001
  • Şubat 2001
  • Kasım 2000
  • Ocak 2000
  • Aralık 1999
  • Kasım 1999
  • Ekim 1999
  • Eylül 1999
  • Haziran 1999
  • Mayıs 1999
  • Nisan 1999
  • Mart 1999
  • Şubat 1999
  • Ocak 1999
  • Aralık 1998
  • Kasım 1998
  • Ekim 1998
  • Eylül 1998
  • Ağustos 1998
  • Temmuz 1998
  • Haziran 1998
  • Mayıs 1998
  • Nisan 1998
  • Mart 1998
  • Mayıs 1997

COPYRIGHT © 2023 · Murat Pilevneli