Kategoriler
Yazilarim

Gölgeliklerin renkli çiçekleri, ortancalar

Bahçeniz yarı gölgeli mi, yol boyu devam eden ve önüne bitki dikilebilecek tipsiz bir duvarınız mı var, kışın ev içinde çiçeklerle aranjman yapıp mutlu olur muydunuz? Sorular bol… Cevap genelde evet ise, ortanca sizin bitkiniz. Almaya hak kazandınız.

Ortanca
Önemle tekrar vurgulayalım, ortanca yarı gölge hatta gölge bitkisidir. Kabak gibi güneşe konmaz!

Ortanca

Anavatanı çoğu çiçekli çalılarda olduğu gibi Uzakdoğu’dur. Türkiye’deki ortancalar genelde “Hydrangea Macrophylla” türlerindendir. Ama onlar kadar ilginç olan başka türler mısır patlağı gibi tek tek açan “H.Lacecap“, yaprağı iliginç, sonbaharda kırmızılaşıp dökülen, ince uzun üzüm salkımı gibi çiçekli “Hydrangea Quercifolia” ve benim favorim, sarmaşık ortancalar.

Ortanca

Yerliler mükemmel bakımlı olmadığından ithallere göre biraz cılız durabilirler ama sakın ortancanın şaşırtmasına kanmayın. Kocaman çiçek bir sene sonra küçücük pembe; aldığınız mor; mavi, pembe ya da beyaz olabilir. “Ama nasıl olur ben aldım, ben diktim. Rengi nasıl değişir” diye bunalımlara girmeyin. Ortanca topraktaki “ph” değerine yani asit oranına göre sonradan renklenir. Toprak ne kadar kireçliyse pembe beyaz; bunun tam zıttı, ne kadar asitliyse yani simsiyah besince zenginse, o kadar mavi mor olur. Aslında maviyi demir sülfat, paslı demir suları ya da renklendirici çivit ilaveleriyle de yapabilirsiniz, size kalmış.

Unutmadan eleştireyim, son aylarda fidanlıklarda çirkin ötesi mavi güller türedi, facia gibi, ödüm kopuyor; bollaşacak, her bahçede karşıma çıkacak diye… Hayatımda hiç bu kadar sahte, tipsiz şey görmedim. Aman, kaçın…

S Ortanca

Neyse biz konumuza dönelim. Ortancaların çoğumuzun bilmediği sarmaşığı hem çok arsız hem de güzel çiçek açan bir türdür. Tüm yaz beyaz açar. Yaprakları sonbaharda, altın sarısı olup dökülür. Bu da yarı gölge bitkisidir, fazla budanmayı sevmez. Hedera sarmaşığı gibi vantuzlu yapısı duvarlara yapışıp gelişebilir, desteklenmeye ihtiyaç duymaz.
Evet, budama denince en önemli bölüme geldik. Türkiye’de herkes ortanca budama üstadı olmuş. Makası eline geçiren maçta tezahürat yaparkenki heyecanla canım ortancaları haşat ediyor. Öncelikle ortanca ilkbaharda, yeni sürgünler ortaya çıkınca budanır. Sonbaharda yapılan budama, kışın bitkinin donmasına sebep olabilir. Hem geçmiş romantik çiçeklerin yaprağı dökülmüş çalılarda durmasının kime ne zararı var ki? Güllerdeki gibi bir muntazamlık
saplantısı… Bırakın dağınık kalsın, ellemeyin… Yazın çiçekler açtı, çok beğendiniz; kesip saklamak istiyorsanız 40-50 cm’lik dalları kesip, öbek halinde bağlayıp, baş aşağı kurumaya bırakın. Hiç bozulmadan iki sene durabilirler. Hatta tek tük renk bile kalabilir.

Ortanca

Ortanca, toprakta asit seviyor demiştim. Dikimde hazırlayacağınız özel karışıma bayılacaktır. Elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kâğıdı parçalarını, yanmış büyükbaş hayvan (at, inek, varsa deve!..) gübresini harmanlayıp ortancayı dikin; mor-mavi açsın. Toprağınız asitliyse pembeleştirmek için ya kireç serpin ya da güvercin, tavuk gübresi dökün.Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…Bakalım sonuç istediğiniz gibi olmuşmu?. Gölge kadar önemli bir konu da ortancaların rutubeti sevmesi; susuz kalamazlar. Zaten kalırlarsa hemen yaprağı, çiçeği boynunu büker, kendini belli eder. Hemen sulayın. Üretimi yaz sonunda çeliklemeyle çok basit. Aldığınız dalı, yapraklarını temizleyip toprağa saplayın, gelişecektir. Ama daha garantili bir sonuç için köklendirme tozu deneyin.

Murat Pilevneli.

“Gölgeliklerin renkli çiçekleri, ortancalar” için 162 yanıt

benim gaziantep’te rüzgarlı yani korunaksız bir bahçem var ve manolya yetiştirmek istiyorum.Bu bitkiye hayranım ama nasıl yetiştireceğimi bilmiyorum bana fikir verebilirmisiniz.Teşekkürler(Üstelik bildiğiniz gibi gaziantep karasal bir iklime sahip)

Sayın Berin Kileci.
Manolyalarla ilgili iki yazım bu sayfalarda var.(Magnolia grandiflora ve ilkbahar manolyaları)
Orada anlatıyorum.
Gerçekten Gaziantepin iklimini tam tanımıyorum, bildiğim kadarıyla, yazın iliniz çok sıcak, ortam kuru.
Manolya rutubet sever(toprak ve havada), bunu iyi sağlamanız gerekiyor.
Bitki Bodrum’da yetişemiyor, kavruk kalıyor. Antalyada ise mükemmel gelişiyor…
Küçük bir fidan alıp denemeniz gerekir, belki ortama alışbilir, yazdığım şartları yaratabilirim diyorsanız, kolay gelsin…
Saygılarımla.
MP.

Bir bahçıvandan ortaca aldım evde yetiştirmek için, fakat kökü yoktu, neyse ben bunu saksıya diktim ama çiçekleri ve yaprakları kurudu hala bir ümit yeşerirmi diye beklemekteyim.Bu bitki tohumla çıkar mı?, Saksıda nasıl yetiştirilmeli ve bakımı nasıl olmalı.Ektiğim ortanca çubuk şeklinde saksıda durmakta ümit varmı.sorularımla ilgilenirseniz sevinirim.TEŞEKKÜRLER

Köksüz bitkimi yoksa çelikmi aldınız anlamadım…Ev içindemi yetişecek buda açık değil?. Evde yetişmez. Ortancanın tohumuda yok. Yukarıda yazmıştım nasıl yetişir diye.Daha ne yazsamki bilemedim…
Bence köklü bir tane alın bununla uğraşın.
Köksüzse ,kısaltın, yapraklarını yazdığım gibi kopartıp atın belki seneye yeşerir.
Kolay gelsin.

ben ortancaları çok seven biriyim.bahçemde ortancaları yetiştirmeye musait on tane kadar ortancam mevcut fakat bu yıl ortancalarımın yapraklarında uç kısımlarından başlayarak saplara doğru bir kuruma war.görebildiğim kadarıyla bir böcek weya böceklerle ilgili bi hastalık yok.sebebini anlayamadım ve birtanesi gövdesiyle birlikta kurudu.bu konu hakkında bana yardım ederseniz sevinirim….

Merhaba,
Sorununuz Ağustos sıcakları ve sulama probleminden kaynaklanıyor …
Tüm işlemlerinizi, bitkilerin ışık durumunu bir daha gözden geçirmeniz lazım.
Saygılarımla.
MP

Ortancaların çelikleri tam olarak ne zaman ekilmeledir.Alınacak çeliklerin boyları ne kadar olmalıdır.Yardımlarınız için teşekkür ediyor,saygılarımı sunuyorum.

Ortanca çeliklerini şimdi almalısınız.
Çelik bu seneki kart ve yeni sürgün arasında kalan bölüm olmalıdır. 15cm. yeterli. En az bir göz olsun yeter.Toprağa saplayacağınız bölümü biraz parçalayın, köklendirme tozuna batırıp dikin. Göz üzeri kışın donarsa birşey olmaz, alttan patlatır.

Bahçem ortanca yetiştirmek için ideal direkt güneş almıyor hatta gölgeli. Ortancalarımın yaprakları da fazlasıyla büyük ve canlı. Fakat sorunum da tam olarak bu. Yaprak fazla, büyük, canlı ama çiçek hemen hemen yok denecek kadar az. Neden acaba? Bu konuda bişey yapmalı mıyım? Bir sorum da şu, bahçe çam ağaçlarıyla kaplı ve çamların altına dikmek istesem ortanca yetişir mi orada?
Şimdiden teşekkürler

Merhaba,
Çiçek açmayan ortancalar gölgeden kaynaklanıyor, ortanca bitkisi yarı gölge sever.
Güneş için büyük ağaçların ara dallarını bir miktar budamanızda fayda var.
Seneye çiçekler için de, potasyumlu sıvı gübre vermeniz gerekiyor.
Gül gübresi diye satılan bu karışım büyük marketlerde var.

Çamların altında tepe izdüşümü kadar yüzeysel kökler bulunur. Buraları kazıp ortanca dikmeye çalışırsanız köklere zarar verebilirsiniz.
Diktiğinizi farz edelim. Sulama sorun olabilir, dikimde vereceğiniz gübre de gübre çama dokunabilir.
Boş toprağa dikili ortancalardan daha çok su kaybı olabileceği için kökler rutubeti emecekler, işiniz zor!…
Çamlara yakın ortancalar toprak asitli olacağı için mavi açarlarsa, şaşırmayın. Çam iğneleri dökülünce toprakta asit üretiyorlar.
Saygılarımla.
MP

Merhaba, verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Bahçemde ortancalar için başka biyerler bulmaya çalışıcam. “Çattık” demezseniz bir soru daha sormak istiyorum.Sorum çamların altıyla ilgili…Buralar çimin olmadığı noktalar; bahçede çim var fakat buralarda olmuyor. Güneş ihtiyacı olmayan ve çamlarla uyumlu ne dikebilirim buralara? Çamların altı bahçenin tek kel alanları…
Saygılarımla

Neden çattık diyeyimki, ben memnun oluyorum, bir işe yaramak hoşuma gidiyor.
Çamların altında çim çıkmaması o sözünü ettiğim yakan çam iğnelerinden oluyor.
Birtek yonca buralarda yetişebiliyor.
Yonca, Osmanlı çimi gibi öbek öbek dikiliyor.
Zamanla çoğalıp aralar gözükmüyor. (Süs çimi gibi kurdale bitkiside olur ama kışın donabiliyor.)
Yoncalar Temmuz, Ağustos sıcaklarında biraz yok oluyorlar,
korkmayın. Ay sonuna daha çok çoğalıp çıkıyorlar.
Bu çam altlarına basılıyormu? Yoncalara basamazsınız!
Basılacak ise çakıl dökmenizi tavsiye ederim. Sakın çimle uğraşmayın.

Bir komşum zamanında beni dinlemedi, bahçesinde bir sürü çam vardı, durmadan altlarına hazır çim için uğraştı durdu, bir gün o koca çamlar fırtınada devrildi!…
Fazla sulama çamların köklerini yumaşatıyor, gübre de gücünü yok ediyor…
Saygılarımla.
MP

benim , manolyayla ilgili bir kac sorum olacak.
bu manolya ne zaman dikilir?
hangi iklim sartlari ve toprak kosullari gerekir
tohumdan yetistirmek icin ne yapmak gerekir?
bir de cimlendirme tozu ile ilgili bir bilginiz varmi varsa onu da yazarsaniz sevinirim.

Merhabalar Murat Bey,
Sitenizi ortalama 25 gün önce keşfettim,çok başarılı ve çok keyifli…Sizden öğrenmek istediğim annemin küçücük ama gölge bir bahçesi var anlattıklarınızdan öğrendiğim kadarıyla ortanca yetiştirmek için uygun ama bilmediğim konu ortancaların belli bir dikim zamanı varmı?Kasım ayı dikim için uygunsuz bir zamanmı?Sevgiler…

Aşkım Akboğa

Merhaba,
Ortancaları ilkbaharda iyi toprakla dikseniz daha iyi…
Havalar ısınınca, fidanlıklarda bu bitki satılmaya başlasa ve siz ne aldığınızı görseniz!.
Şimdi dikerseniz, yapraksız dallar seyredeceksiniz, belkide siniriniz bozulacak…
Eskiden bizim evde sonbaharda ortancalar sökülüp, ilkbaharda tekrar dikilirmiş.
Ben uzun zamandır bırakıyorum, birşeyde olmuyor.
İyi günler.

merhaba size ortanca ile ,lgili sorularım olacak.
Mayıs ayında saksıda ortanca çiçeği aldım.Mavi renkte.Aldığımda çok gür biçimde açmıştı.Evde sabah güneşinin haşlaması sonucu tüm çiçekler kurudu. Daha sonra eskiye oranlar çok az yeşil renket açtı.gelişmeden hemen kurudu.budamıştım ve şimdi hiç açmıyor.Ne yapmam gerekir??

Merhaba,
Ortancalar pazarlanırken hormonlarla dev çiçekli satılmakta. Birde açacak çiçeklerin sayısını azaltıp gücü bir iki çiçeğe gönderiyorlar, basıyorlar ilacı, basıyorlar hormonu, süpermen gibi bitkiler size satılıyor!
Belki yukarıdaki esas yazıda yazmıştım ama bu bitkileri aldıktan sonra satıcılar gibi işleme devam etmezseniz tabiki bitki özüne dönecek. (Yada yorulup ölecek!)
Güneşte kavrulmuş, yaprakları bozulmuş… Bunlar normal.
Bildiğiniz gibi ortancalar sonbahardan ilkbahara kadar tabiyatta gelişemezler, ancak suni ortamlarda gelişirler. O sizin aldıklarınız sera ortancalarıdır.
Sizinki yaza açar korkmayın. Kışın bitki saksıdaysa, yapraksız dönemde, ayda bir sulayın, yeterlidir.
Bence, yukarıdaki esas yazıyı birdaha inceleyin, derim.
Kolay gelsin.

Not:
Bu ortanca ev içinde durmuyor değilmi? Mutlaka açık balkonda dursun.

İyi günler
Ben italyada Toscana bölgesinde 1,5 yıl taşadım ve Türkiyeye döndüm.Ankaralı olarak bebek yokuşundaki manolya agacını bilirim.Toscanada bir kasabada.Murat bey baharda toscanada her yer en küçük kasabasında dahi her evin önünde yeşil,mor,beyaz manolyalar.AŞIK oldum.Evimde Magnolia soulangiana cinsini(mor)yetiştirmek istiyorum.Nereden bulabilirim.Ve ne yapmalıyım.
İnternetteki güzel,detaylı,anlaşılır,keyifli sayfalarınız için teşekkür ederim.
İyi çalışmalar.Bol manolya çiçekleri açmış bahar dilerim size.İyi günler.

Merhaba,
2 hafta önce fidanlıktan 2 adet mavi ladin alıp diktirdik ağaçlardan birinin alt dalları neredeyse yarıya kadar kurudu.Diğerininde bir tarafı bayağı yaprak döktü diğer tarafı düzgün.Ne yapmalıyım bilemiyorum.Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.iyi çalışmalar.

Ortanca ile ilgili bir sorum var.Budama işlemi ilkbaharda ilk sürgünlerden sonra yapılmalı diyorsunuz.Budama yüksekliği ne olmalı ya da yerden ne keder yüksekten budamalı.Teşekkür ederim.

Geçmiş olsun.
Ya size kökü zedeli ağaçları sattılar yada siz dikimde çok gübre kolyup bitkiyi yaktınız.
Çamlar gübre ve çok su sevmezler.
İlkbaharı, sürgün zamanını bekleyin ya da aldığınız yere bitkileri iade edip yenilerini isteyin.

Saygılarımla.
MP

Merhaba,
Budamanın ilkbaharda olması kışın bitkinin donmaması için önemlidir.
Bir çok bahçevan, sonbaharda şıklık olsun diye yapıyor, ama yanlış.

Ortanca budama

Bitkinizin geçen seneki sürgününün başladığı ilk filiz üzerinden (1-1.5 cm. üzerinden), filizin çıkış istikametine göre buna paralel, çapraz şekilde budamanız gerekiyor. (tepedeki resimde dal biraz küt kesilmiş, iki göz bırakılmış, doğrusu alttaki çizimdeki gibi olmalıdır.)
Ortanca budama
Bu dönemde vereceğiniz iyi gübre, ya da, renk için yardımcı mineraller ile, çiçekleri azdırabilirsiniz.
MP

Ortancalarımın bazıları yaprak ve gövdeleriyle sarardı. Doğrudan değil ama diğerlerine göre daha fazla güneş gören taraftaki ortancalar bunlar. Acaba onlar ölmüşler midir? Ne yapmam gerekir? Ortancalar ne zaman çiçek açıyorlar? Bir de, bahçemde çıplak duvarlar var. Oralara kırmızı renkli yaprakları olan sarmaşıklardan dikmek istiyorum.Bu konudaki yazınızı okudum ama orada kışın yapraklarını döktüklerini okudum. Ben yaz kış sürekli yaşayan ve mevsime göre renklenen bir bahçem olsun istiyorum. Bu konudaki önerileriniz ne olur acaba? O renkli sarmaşıklar yazınızda adı geçen cins mi yoksa başka bir tür mü?
Saygılarımla.

Merhaba, belkide kış için yaprak döküyorlar, ortancalarınızı merak etmeyin.
İlkbaharda bir numara olmazsa sökersiniz.
Amerikan sarmaşığı evet yaprak döker,
siz bence daimi yeşil yasemin deneyin (Trachelospermum jasminoides).

Yasemin

Yasemin

Yasemin kis
Kışın soğuktan yapraklar kızarır, haziranda beyaz, kokokulu çiçeklerini açarlar.
Fidanlıklara sorun.
Fakat, şimdiden söyleyeyim:
Vantuzlu olmadıkları için, duvara sardırıcı bir madde kaplamanız gerekiyor.
Bu tip malzemeler yapı marketlerinde var.
MP.

Tabiki uygun,birtek Ağustos sıcak olduğu zaman ve bol yağmurlu – karlı zamanlarda bahçenize bitki dikmeyin.
Sıcaklarda yeni dikilen bitkiler, sulanınca toprak kuru olduğu için su kaybediyor, yapraklar haşlanıyor.
Kışında, çamurlu toprağa dikilen bitki, havalar düzelince oluşacak çatlaklardan köklere hava girmesine sebep olup, bitkiyi öldürebiliyor.
MP.

Merhaba, beyaz zambak soğanı aldım. Beyaz zambak ve diğer soğanlı bitkilerin dikimi ve bakımıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim

Sitenizi ve sizin açıklamalarınızı çok beğendim.Benim Yazlığım var kışın dahi gider bahçamla ilgilenirim.Sizin açıklamalarınız çok güzel bunları parça parça Word de sayfaya kopyalayıp çıktısını alıp uygulayacağım.
TEŞEKKÜRLER.Tabi sizin yakanızı bırakmıyacağım YETER diyene kadar size sorularımı soracağım fakat şimdi yazlığa gidip Ortancalarla ilgili bilgilerimi toplamam
gerekiyor.Kolay gelsin

yazılarınızla bizi çok bilgilendirdiniz, yazılarınızı okumadan önce saksıdaki ortancalarıma azot,fosfor ve potasyum içeren gübreden ziraatten aldım ve diplerine verdim ayrıca saçıkıbrısıda verdim ve sizin söylediğiniz gibi kovaya bir miktar sirke koyup suladım, işlemin üzerinden 15 gün geçti çiçeklerim yazlıkta bu hafta gidince tekrar bu işlemleri tekrarlamam gerekiyormu ayrıca yaptıklarım doğrumu, sonsuz teşekkürler

Yaptıklarınz doğru ama Ortancalar daha yapraklanmadı.
Bence bu işi ayda bir yapın. Çok gübre vereceksiniz diye korkuyorum…
Bu malzemeleri verip bitkiyi suluyorsunuz değilmi?
Saçıkıbrıs nedir bilmiyorum.
Biraz az işlem yapsanız daha iyi olur gibi geldi.

merhaba ortancalara canlı renkli olması için verdiğim sirkeli su ne kadar arayla ve nekadar zaman verilmelidir.ayrıca saçı kıbrısı olarak bizim buralarda halk dilinde söylenmektedir. bir diğer adıda kara boya imiş bana böyle söylediler

merhaba
saksıda iki tane ortanca aldım sonbaharda budamamı söylediler bende budayıp içeri aldım kıs boyunca evde kaldı arada bir su verdim fazla vermedim ama suan dallar kurudu ve yaprakları cıkmadı birde birden fazla kök oldugunu ve bunları ayırmam gerektiğini söylüyorlar ne yapmam gerekiyor kökleri ayırmammı gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim..
not: birde yasadıgım yer çok soguk oldugu için ayrıca ne yapmam gerekiyor ortancaların bakımı için …

Orancalan çok soğuk ve don yapan bölgeleri sevmezler. Sizin orası yazın nasıl bu arada?
Ortanca yazın da rutubetli hava istiyor.
Bitkiniz için birşey söyleyemiyorum, derin budayıp açık havaya çıkartmalısınız.
Hiç bir yaşam belirtisi yoksa aldığınız yerden yenisini isteyin.

Merhabalar Murat Bey,
Sitenizi bugun kesfettim ve dunyalar benim oldu cunki pencere kenarlarina ne ekebilirim diye dusundugum bir zamana denk geldi.

Ankarada, cok gunes almayan, giris katinda bir dairede oturuyorum. Pencere kenarinda dahi olsa cicek ve toprakla ugrasmak istiyorum. Saksi icinde ortanca veya sardunya yetistirebilir miyim? Bu islem icin bu mevsim uygun mudur? Ya da sizin baska bir oneriniz olabilir mi?

Saygilar,

Berna

Gölge derken ne kadar gölge? Tamamen ise ortanca bile yetişmez.
Sardunya hiç gelişmez o en bol güneşi ister.
Ortanca denemek istiyorsanız yazlık bitki alır gibi alın, çünkü sizin oralarda bu iki bitkide açık havada kışın dayanamazlar, donabilirler…

Merhaba,
Sitenizi bugün keşfetmekten dolayı çok mutluyum. Paylaşımınız için sonsuz teşekkürler. Ben İzmir’de yaşıyorum, ortancalarım gayet güzel bir yarı-gölgede konumlanmış durumdalar.Ancak yaprakları epeyce sarı. Geçen gün fidanlıktaki bir bahçıvan, bunun çok sulamaktan ileri geldiğini söyledi. Doğru mudur acaba?
Çok teşekkür ederim.

Merhaba,

tamamen gölge olan yerde ortanca yetiştiremezmiyim.Yada tamamen gölge olan yere öneriniz hangi çiçek olur.
teşekkürler

Sulama kararında olursa en doğrusudur. Susuz yaprak kendini belli eder. Aşağı sarkık durur.
Sizin toprak nasıl acaba, kireçliyse sararma olabilir.
Bunun için asitlendirici toz kükürt ya da demir takviyelerinden sadece bir tanesini vermelisiniz.
Kolay gelsin.

Tamamen gölgede bitki zor çiçek açar. Ortanca bile zorlanır. Bence buralara yer örtücü vinca major, hercai menekşe, yaz için de cam güzeli denemelisiniz.

Merhaba,
Verdiginiz bilgilerden oturu cok tesekkur ederim. Yazdiklariniz ilk defa bahce sahibi olmus ve bitkilere merak salmis olmamdan dolayi cok aydinlatici.
Saksida, 20 cm. yuksekligi olan, ciceksiz ortancalar aldim. Bahcemde saksilariyla birlikte cam agacina yakin yari golgelik bir yerde duruyorlar. Camin kokleriyle ilgili yorumunuzu okudugum icin topraga ekmekten vazgectim. Bu sekilde buyumelerinde bir sakinca var mi? Ne zaman saksi degistirmeliyim? Kislari soguk gecen Karadeniz kiyisina yakin bir yerde oturuyorum. Kisin ortancalari saksiyla birlikte ic mekana tasimam dogru olur mu?
Tesekkurler..

Orancaları kök yüzeyine dikmediğiniz için sevindim, sulama, gübreleme hep sorun çıkartacaktı.
Saksıda mükemmel ortancalar yetişebilir. Yerleştireceğiniz yer mutlaka yarı gölgeli olsun, tam güneşte, tam gölgede mutlu olamıyorlar. Kışın iç mekana taşıma fikri pek hoş gelmedi. Ev içinde ya da camekanda sakladığınız zaman rutubeti, sıcaklığı sağlayamayıp belkide bitkinizi şaşırtacaksınız. Korunaklı, kar almayan,ama havadar yerler varsa oralarda açık havada fazla sulamadan saklayabilirsiniz (sulama kabında su olmasın bitki dahada donmasın!). Yapraklardan sonra sulamaları az olmalı, havadaki rutubet bile belki onlara yetebilir. Saksı değiştirmek için bitkinizin yeteri kadar büyümesini bekleyin. Çok büyük saksılarda kökleri sağlamlaştırmak için bütün güç kullanacakları için belkide açamayacaklar. Bu yaz biraz büyük saksıya alabilirsiniz. 20 cm lik bitkinin saksısı 30-40 cm’i geçmesin.
MP.

merhaba
günlerdir ortancalarla ilgili bilgi için int. e bakmayı fırsat kolluyordum.sitenizi buldum.çok güzel ve faydalı şeyler var. tşk. ederiz. :)))
arkadaşımın bahçesinde çok güzel ortancalar var.alabilirsin diyor. ama hepsi tek kök şeklinde..ben nasıl alıp bahçemde çoğaltabilirim?
ayrıca bahçemde büyük defne ağaçları var.altlarında çim yetişmiyormuş.biz de denemedik.bu doğru mu?
çok gölge olduğu için yetiştirememişler. eskiden oturanlar denemiş.biz daha denemedik.ne dersiniz.teşekkürler…
izmir.

Ortancaları bu zamanda topraktan sökerseniz tutmaz (şimdi gelişmiş kökünü toprakla birlikte dağıtmadan alırım 1-2 saat içerisinde dikerim, bol sularım diyorsanız bir ihtimal olabilir), sonbaharı beklemelisiniz. Yapraklar dökülürse dilediğiniz gibi söküp alın. Kökte topraklar dökülse bile sorun olmaz. Orancanın çoğaltılması dalından sonbahara doğru yapılıyor.
Defnelerin yüzeysel kökleri ve tepesi sorun yaratıyordur.
Çim yerine Osmanlı çimi, arapsaçı, daimi yeşil vinca deneyebilirsiniz.

Ben önce sabrınız ve yardımseverliğiniz için sizi kutlyorum. Geçen yıl 3 kök ortancam vardı, bu yıl 4 tane daha alıp, yarı gölge bahçe duvarının dibine diktim. Çiçeklenmeler başladı, sanırım toprak kireçli çünkü çiçekler açıklı koyulu pembe renkteler. Yaprak renkleri farklı farklı şimdilik, açık yeşil de var koyu yeşil de, alacalı da. Sorunum şu: en büyük olan ortancanın(açık yeşil yapraklı) bazı yapraklarının üzerinde kahverengi lekeler oluştu. onları koparırken gövdenin üzerinde de aynı lekelerden gördüm. Bol miktarda da karınca var bitki üzerinde. Acaba bu bir hastalık mı? Arapsabunlu su püskürtmek işe yarar mı? Şimdiden teşekkür ederim.

merhaba,

ben yakın zamanda ortanca aldım, kucuk fidan halinde ve de eve gelince saksıya ektim. kullandıgım toprak cok iyi kalitede torf. ancak ortancalar boyunlarını buktuler ve de canlanmıyorlar. neden olabilir acaba?? hallerini gordukce içim buruluyor. lütfen yardım edin..

daha önce saksıda olan ortancalarımın biri hariç diğerlerini yere duvar dibine dikti bir süre çok iştahlıydılar daha sonra yaprak uçları sarardı ve çürümüş gibi bir görüntüye sahip oldu püskürtme yolu ile ilaçladım ancak büyük bir değişim yok bu arada tenekede olan ve daha cılız görünenide açığa çıkarıp güneşe koydum onun keyfi duvar dibindekilerden daha iyi görünüyorihmal ettiğim birşeymi var.ricalarımla…ayrıca sitenize hayran oldum teşekkürler sanırım sık sık karşılaşacağız

merhaba yine ben sık sık karşılaşacağımızı söylemiştim henüz üstteki soruma cevap alamamışken bu sorumun cevabınıda aynı zamanda alma şansına sahip olacağımı düşünerek acele ettim iyiki varsınız.benim evim izmirde demiştim yazlık bir sahil kasabasında yaz kış oturuyoruz evimizin 3 yanı bahçe bitişik nizam[arkalı-önlü]inşa edilmiş.ön bahçe çim arada güller köşede 2 adet çiçek havuzu birinde ortancalar diğerinde ise aslanağzı ve kadife çiçekleri ekili yanlarda kalan parçalara ise yeşillikler ve biraz sebze ekiyoruz ev trıplex sadece sabah ve akşam üzeri güneş alan yan duvara vantuzlu olan ortancayı ekme fikri cazip olurmu ortancayı zaten çok seviyorum onuda çok beğendim yukarıdaki yazılarınızdan edindiğim bilgiye göre geçen yıl şarap rengi açan ortancamın aynı renginin muhafazası için bir kova suya az sirke karıştırıp toprağına dökmem yeterli olacaktır dimi saygılarımla teşekkür ederim

Mehlika Hanim,
yapraklardaki lekeler topraktan ve sulamadan oluyor. Acaba cokmu suluyorsunuz.
Mai arapsabununun bir zarari olmaz korkmayin. Bir kovaya bir avuc yeter.

canan hanim, bozulmus tepeleri budayin, yukaridaki bakimlari uygulamaya calisin, simdilik cicekler yok olsada belki yaz sonuna tekrar acarlar.
sararma topraktaki kil- kirec miktarindan oluyor.
Bu bitki orman topragi gibi yumusak topraklara bayiliyor.
Birde ortam cok karanliksa sarariyorlar.

Ortancalar icin sabah yari golgeyi secmelisiniz, aksam uzeri gunesi bitkinize zarar verebilir.
gecen yil siz ugrasmadan bu rengi actilarsa sorun yok ama ellenmis bir ortancaysa sirke verebilirsiniz.

murat bey merhaba. yazlığımda bulunan yaklaşık 10 saksı ortancalarımı sizin yazdığınız gibi gübreledim. her dalında ayrı tomurcukları oluştu ve mükkemmel sağlıklı görünürlerken aniden yapraklarında mava mavi lekeler oluştu. daha sonra yapraklar ve tomurcuklar kurumaya başladı . çok üzgünüm acil olarak ortancalarımı sağlıklı duruma getirmek için ne yapabilirim. lütfen bsana hemen cevap verirseniz ortancalarım ve kendim adına beni çok mutlu edersiniz. iyiki varsınız.saygılar.

merhaba murat bey sayenizde ortancalarımdaki canımı sıkan her değişikliği beni doğru yönlendireceğine emin olduğum sizinle paylaşmanın keyfini yeşıyorum birkez daha adım adım beni yönlendirdiğiniz biçimde gübreleme sulamayı uyguluyorum.yeni farkettiğim sorun geçen yıl 2 avucumun büyüklüğü kadar açan çiçekler şimdi çok cılız görünüyorlar taç yapraklarının her biri geçen yıl şu andaki çiçeklerin ortalama 3 katıydı sanki zorlanıyorlarmış gibi bir hava seziyorum mutlu değil gibi hissediyorum onları lütfen yine ne oldu hata nerede.iyiki varsınız ve bu yazımdan sonra hep birlikte yine iyi olacağımızı biliyorum.teşekkürlerimle

Gecen sene yeni bitki almissaniz onlar hormonluydu ve o kocaman ciceklerini actilar. Bu sene ozune donup gercek ciceklerini aciyor olabilirler.
Ortanca icin yapilan cicek actirici gubreleri denemenizi tavsiye ederim…
Mutlaka yazilan miktarlar kadar verin, bitkinizi zorlamayin lutfen.
Saygilarimla.
MP

Tüm yazılara baktım… Gözümden kaçmış olma ihtimali de olabilir…
Yanıt verecek arkadaşa kolaylık olma açısından sadece Evet/Hayır diyecekkadar yazayım barim… 🙂

1- Şimdi ortanca çiçeğini en az bir göz kalacak şekilde ekim ayında bir dal keseceğiz…

2- Köklendirmek için suya koymaya gerek varmı?

3- Köklendirme tozunu bir kaç yere sordum bulamadım… İlla şart değildir sanırım…

Siteyi de beğendiğimi söylemek isterim, ancak; üye olma zorunluluğu yok mu? bana mı öyle geldi…

geçenlerde size uzun uzun yazmış, ortancalarla ilgili birkaç soru sormak istemiştim, bir yanıt alamadım ve sistemden atıldım sanırım..bu konuda ne kadar çok, belkide birbirinin aynısı sorularla karşılaştığınızı tahmin edebiliyorum, haklısınız, sıkılmış olmalısınız..ben sorularıma yanıt tecrübeli bir kaynaktan, anneannemden buldum. size o çiçekleri kurutma konusundaki önerileriniz için teşekkür etmek istedim..şu an tam karşımdaki duvarda asılı duruyorlar, pembeli eflatunlu çok cici oldular cidden. çalışmalarınızda başarılar…

olsun, teşekkür ederim yinede! acemi bir bahçe meraklısı olarak yazılarınızdan öğreneceğim ve size danışacağım çok şey olacak, ulaşabildiğim sürece..kolaylıklar!

merhaba az önce bahçemi temizlerken netten ortancalar hakkında bilgi almak için oturduğumda rastladım sitenize..
hemen ortancama sirkeli su döktüm
bahçem binaların arasında ve güneşin dik ışıklarını alan bir bölümünde kocaman bir ortanca var ( ben bu eve taşınmadan dikilmiş)
Güneş gören kısmında hiç çiçek açmıyor dev gibi yapraklar ve dallar oluşuyor
arka tafarında kendi dallarının gölgesinde cansız çiçekler oluyor..
sonbaharda budamıştım hata yapmışım:9 öğrendim yaznızdan
ben bahçemin duvar kenarlarını ortancalarla doldurmak istiyorum bu ortancadan dallar kesip yapsam sonbaharda olur mu sizce

Merhaba, dun annemin bahcesinden bir ortancayi kokuyle aldim(20 cm, 3 dali var, henuz cicek vermemis), kendi evimde balkonda buyukce bir saksiya diktim. Balkon sabah gunesi aliyor,sonrasinda golge, 4. kat.. ancak cok ruzgarli galiba. Sabah baktigimda ortanca suklum puklum olmus.Ruzgara mi dayanamadi? Iceri alsam, evde buyur mu? Evde buyutmenin bir yolu var mi?
Tesekkurler.

Leyla Hanim, bu zamanda Ortanca sokulünce zor tutar.
Hatta ölür. Topragiyla sokmus iseniz sansiniz daha cok olabilirdi.(buda bu zamanda olmaz, onceden sulayip toprak rutubetliyken almaniz lazim)
Bitkiyi budayin bakalim, belki yasar.
Ev icine almayin, balkonda kalsin.

Merhabalar..ben Tokat’tan arıyorum.Ortancalarla ilgili verdiğiniz bilgileri okudum.Ben de bu ilkbaharda(nisan)2 adet saksıda ortanca alarak evimdeki oldukça büyük saksılara şaşırttım.Kendi öz toptağın değiştirmediğim gibi aynı öazellikteki fundalık toprağı ile de besledim.Aşırı sıcak ve direkt güneş ışınlarından korumak için de genellikle encerenin iç yüzeyinde tutmaya ve bol bol su vermeye özen gösteriyorum.Benim bu konudaki sorum şu.Oldukça gürleşip yeni sürgünler vermelerine rağmen her ikiside sadece haziran başlarında birer defa çiçek açtılar, birisinin ise 2 nci çiçeği daha gelişmeden kurudu.Ayrıca bazı yaprakların ucunda adeta tütün yaprağı gibi kurumalar meydana geliyor.Genel olarak çok canlı görüntülerine rağmen.İlginiz ve cevabınız için şimdiden teşekkürler…

Merhaba, aldiginiz bitkileri ev icindemi tutuyorsunuz bunu anlayamadim. Ev icinde tutulmalari dogru degil.
Yapraklarin yanmasi belki hormonlanmis satildiklari ve torf ile dikildikleri icin olabiliyor.
Seneye yeni topraga alisacaklari icin bence duzelirler, merak etmeyin.

benim ortancalarım öğleden sonra güneş ala kısımda ancak orada tututurabildimcok bol çiçek açıyor fakat yaprakları kücük15 günde bir sacı kıbrıs koyuyorum….

yapraklar nasıl irileşir….

merhaba murat bey uzun zamandır yazmadım ortancalar konusunda işim gelecek bahara kaldı diye düşünüyorum ancak şimdiki sorunumda baharda yeni ektiğimiz çimin biçilme vakti geldiğinde yemyeşil bu haliyle biçtiğimizde toprakta olan kısmının sararmış olması.birkaç defadır aynı sorunu görüyoruz her defasında daha güçlenmiş daha yeşil olacağını düşündüğümüz çimler hiçde düşündüğümüz gibi olmadılar yine bir yerde hata yapıyoruz mutlaka sizin bilgilerinizle bunu aşacağımıza inanıyorum saygılarımla teşekkürler

Canan Hanım, çimlerde sararma sorunu bu anda İstanbulda neredeyse her yerde var. Havalar bildiğiniz gibi anormal gidiyor. Acaba siz çokmu suluyorsunuz?
Sabah çok erken sulama yapın. Güneş geçince ile su kaybı oluyor sakın bu saatlerde ve güneşte sulamayın.
Mantar hastalığı olabilir, sıcaktan bozulmuş olabilirler.
Yağmurlarla düzelecekler bence.
Çok suluyorsanız sulamayı biraz azaltın.
Durum böyleyse düzelirler.
Tarım il müdürlüklerine yada güvendiğiniz bir seraya danışın, çim için mantar ilacı atmanız gerekebilir.
Bence havaların biraz düzelmesini bekleyin.

Merhaba, bir peyzaj mimarı olarak sizin bilgilerinizden cok faydalaniyorum, keske ders notu olarak sizin bilgilerinize yer verilse fakultelerde:) Benim elimde bir proje var, oldukca yasli, bakimsiz cam agaclarinin oldugu bir saha, surekli kovalar dolusu ibreler temizliyorlar agaclarin altindan. Burada cim yapmak gibi bir maceraya kalkismayacagim. Liriope muscari agaclarin altinda daire biciminde bordur olabilir mi? Yer ortucu olarak yonca, bazi bordurlerde de Dicentra spectabilis, Vinca ve lavanta kullanmayi planliyorum. Yabanci bir yayinda Soleria (Helxine soleirolii) gordum, nefis yer ortucu olmus, Izmir’de ve cam ibrelerinin bol oldugu bu alanda kullanmak uygun olur mu, tabii piyasada bulunabiliyorsa? Sevgi ve saygilarimla, Ozlem

Özlem Hanım merhaba,
Çam altında çim düşünmediğinize sevindim.
En iyi yonca, vinca ve kurdele bitkileri yetişebiliyor.
Çam altları gölgeli ve kuru olacağı için arap saçını (Helxine soleirolii) önermiyorum, bu bitki rutubetli gölgelerde iyi sonuç veriyor, siz yetiştirmek istersenizde bol sulamanız gerekiyor, bunuda çam sevmez!
Liriope muscaride bir fikir ama lavantadan emin değilim, güneş alan noktalar varsa olabilir, gölgede lavanta yetişmesi zor.
Son susuzlukla ben böyle yerlerde çakıllar dökerek ortamı neşelendiriyorum, bikileri de minimize ediyorum.

Değişik renkli insan yapısı çakılları piyasada bulabilirsiniz, yeşilimsi olanlar yeşil yapraklı bitkilerle müthiş oluyor. Yer yer aralarda şimşir deneyebilirsiniz.
Birde telgraf çiçeği var mor bordo yapraklı, bu bitkiyle beraber kırmızı yapraklı yonca, kırmızı çakılları kullanabilirsiniz.

Son not, yonca en iyi çözüm ama bu bitki temmuz ağustos arası bir dönem yok oluyor, müşteriler bitki öldü zannedebiliyor. Bu özelliği göz önünde bulundurun.

Murat bey, bilgiler icin cok tesekkurler, Helxine konusunda haklisiniz, kitap ingiltere orijinli oldugu icin ben de tereddut etmistim. Cakil taslari mevcut agaclar icin toprak havalanmasi yonunden sikinti yaratmaz mi sizce?
Herkese nasil bu kadar hizli cevap verebildiginize de inanamadigimi soylemek zorundayim, harikasiniz.
Son bir soru: Ceviz agaclarinin altinda hicbir surette birsey yetismez mi gercekten?

Ozlem hanim, yanlis olmasin, arapsaci burada yetisiyor, ama sizin sordugunuz yere uymuyor.
Cakil taslari sorun degil fayda saglar, rutubeti tutar.
Aslinda, buyuk cam alti bos birakilir, her dikilen bitki cama zarar verebilir. Ve bu arada Cam, manolya alti capalanmaz yuzeysel kokler zedelenebiliyor!
Ceviz agac altinda dokulen yapraklar asit olusturdugu icin cogu bitki yetismez, cam altinda yetisebilen bitkiler buradada yetisebilir, ceviz biraz daha kaprislidir , unutmayin…

O zaman genis alanlarda yonca sonucuna variyorum. Yonca derken Lucerne alfaalfa mı, Oxalis acetosella mı, Medicago sativa mı? Yoksa satici firmadan sadece yonca istemem yeterli mi?

merhababen zıraat teknıkerıyım yazılarınızı begenerek okuyorum benım sorum ortancalarla ılgılı olacak
benım ortancalarım seranın ıcerısınde yaklasık hergun sulanıyor yapraklarının uzerınde kırmızı kırmızı noktalar olusmaya basladı yapraklar yesıl goruntusunu koruyamamakta. bu bı hatalık mıdır nedenı nedır ne yapmak gerekır

Merhaba,
Bahçeme mavi ladin almak istiyorum.
Farklı cinsleri ve çok farklı fiyatları var.Yavaş büyüyen ve yeşilimsi değil de mavi renkte gözükeni tercih ederim.Alırken yanılmak istemiyorum, bu cinsin ismi nedir? Aşılı ile tohumdan olanın farkı nedir?
Şimdiden teşekkürler.

ortanca neden ev ortamında olmuyor. kocaman bir saksıda yetiştirmeye çalışıyorum.ne yaparsam yapayım renklendiremiyorum. balkonda biraz düzelir gibi oldu ama ya kışın? ankara dayım donma ihtimali varmıdır.
tşk

Picea pungens ‘Hoopsii’. Farki renginde, fidanliga gidince anlarsiniz.
Tohumdan, genelde asi yapilan tur cikar, tohum aldiginiz bitkiye benzemez.
Estetik ameliyati gibi dusunun!…

Artık sitenizin sürekli takipçisiyim. Mavi ladin için teşekkür ederim.
Bitişik komşum ile aramda U şeklinde yaklaşık 3-4 m2 bir alan var. Kuytuda kalıyor, kuzeye bakıyor ve hiç güneş almıyor.Dolayısıyla buradaki çimler de hiç gelişmiyor. Bu alana yer örtücü olarak ne ekebilirim? Bu alandaki çitin yanına abelya dikmek istiyorum,olur mu? Ya da ne önerirsiniz?

Teşekkürler.

Cim yerine uzerine basilmayacaksa arapsaci, osmanli cimi denemelisiniz. Uzerine basilmasi gerekiyorsa dikondra cimi olur. Dikondra sicak havalar surerken dikilmesi lazim, sogukta gelisemez.
Abelya cok gunes ister, orada olmaz. Golge seven calilardan secmelisiniz.
Mesela, ortanca, aucuba, ligustrum, pittosporum,  ruscus, hedera helix, orman gulu, acelya, mahonia, skimmia, bodur karayemis, simsir gibi…

sitenizi dün keşfettim çok güzel bilgiler var teşekkürler
mavi ladin dikerken alınan yerdeki yönün aynen korunup bahçeye öylemi dikilmesi lazım, birde diğer çamlar gibi oda suyu sevmezmi

Bu yon meselesi hurafe bence, sadece dogadan sokulup bir iki saat icinde dikilecekse, belki.
Fidanliktan alinca yon nerde kaldiki, kime gore kuzey…
Bugune kadar diktiklerimi hep istedegim taraftan diktim, hic bozulmadilar.
Su evet seviyorlar, diger bitkileriniz kadar. Bol degil.
Gubre olarak sadece cam gubresi isterler.

sitenize ne yazıkki bugün gördüm daha önce bilmediğime pişmanım.

benim sorunum sardunyaların kışın saklanması. Ankarada oturuyorum.Bahçemde her çeşit sardunya var.fakat kışın muhafazasında zorluk çekiyorum .mevcutlarda ölüyor.ne yapabilirim.birde güllerin kışa girerken budanıp budanmayacağı.teşekkürler.

Merhaba, Sizi yıllar evvel gazetelerdeki yazılarınızdan tanıyorum pek çoğunu kesip saklamışım. Cranberry’nin türkçe karşılığı ile uğraşırken, tesadüfen buldum sizi, çok sevindim.Yeniköy’ün, Dolmabahçe’nin asırlık çınarlarını radyasyona maruz kalmış gibi kütük kalacak şekilde acımasızca budadıklarında içimiz sızladı. Bu kadar yaşlı ağaçların böyle budanması doğru mu? Aralarında kuruyan çok, bir kısmı da seneye yapraklanmayacak gibi görünüyor. Acaba at kestanesine, normal yemelik kestane aşısı yapılabilir mi? Yazılarınızı zevkle takip edeceğim. Teşekkürler.

Metin Bey, Sardunyalarinizi yagmur, kar almayan bir sacak altinda toplayabilirsiniz. Kisin sulamayi azaltip en fazla ayda bir kere verebilirsiniz.

Karli zamanlarda uzerine cuval ya da gazete ortun. gece kiragida gelmesin. Aslinda en uygunu camekan. Varsa kapali isikli bir balkondada saklayabilirsiniz.
Guller sonbaharda budanirsa ilkbaharda once acabilirler.
Sizin yasadiginiz yer kisin cok soguksa ilkbaharda, normal sicaklikta ise sonbaharda budamalisiniz.

Nilufer Hanim, bizim cahil budamacilar bence odun icin buduyorlar. Evet, bu agaclar gerekiyorsa ya da estetik icin budanabilir. Avrupada bir cok sehirde ornekleri var (en iyi budanma sekli kisin Isvicre-Cenevre’de gol kenarinda gorulebilir).  Yapacak birseyiz yok, guc onlarda!. Ben birkere mudehale ettim, agzimin payini aldim!!! Fenerbahce Belvu onundeki asirlik Sakaiz agacini oyle katlettiler, simdi kurusu duruyor zavallinin.
At kestanesine kestane asilamasina tam cevap veremem, dokulari uymuyor, isimleri benziyor, ama isterseniz deneyin, yanilabilirim.

Gülşah Hanım, bilinen en belirgini külleme hastalığı. Bunu eski konularda yazmıştım.
http://bahcevan.com/kulleme-hastaligi

Pseudomonas solanacearum, aşırı yağmur ve sıcak havayla bitkinin çiçeklerine ve yapraklarına yerleşen bir bakteri.
Önce tepeden başlıyor sonra köklere kadar inip bitkiyi öldürebiliyor. Kimyasal mücadelesi zor.
http://www.bitkisagligi.net/Cilek_Pseudomonas_solanacearum.htm
http://www.bitkisagligi.net/Patates_Pseudomonas_solanacearum.htm

Diğer hastalık sebebi, Botrytis cinerea.
http://www.bitkisagligi.net/Gul_Botrytis_cinerea.htm
Bazı tür mantarların oluşturduğu yapraklardaki noktasal lekeler.

Bir diğer hastalıkta pas hastalığı.Yapraklarda kolayca görebilirsiniz.
http://www.bitkisagligi.net/Gul_Phragmidium_spp.htm

Son olarak Armillaria mantar hastalığı, buda köklerde gelişebiliyor…
http://www.agaclar.net/index.php?id=1403

Benim yazdıklarım yeterli gelmediyse
http://www.aces.edu/pubs/docs/A/ANR-1212/ANR-1212.pdf
dosyasını inceleyin, çok bilgi var..

merhaba ben ödemişte dış mekan süs bitkileri ibreliler ve ortanca yetiştiriyorum sezonluk yaklaşık 15 ile 20 bin arası üretiyoruz.ortancada adeti çoğaltmak için genelde tek göz çelik üzerinden üretiyoruz.mart sonu kesim yapıyoruz üretmek isteyenler için küçük bir bilgi not:izmirin ödemiş ilçesinde her yıl düzenlenen ve bu sene 3.üncüsü düzenlenen bitki sergisine herkesi bekliyoruz 15 18 kasım tarihlerinde

Merhabalar. Benim bir sorum olacak. yaklaşık dört yıldır bahçemde dikili olan mavi ladinimin alt dallarından kurumalar başladı. Bahçemde iyi bir drenaj sistemi var. sudan kurumuş olabileceğini sanmıyorum. bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba, ben bahçeme ve terasımdaki saksılarıma kışın hangi çiçekleri dikebirim. Terasım güneşli, Bahçemin bir bölümü gölge bir bölümü güneşli.
Cevabınızı bekliyorum.
Saygılarımla.

Neslihan Hanım, bu çamlar söylediğiniz gibi tabanda biriken fazla sudan bozulabiliyor.
Kuruma gövdedenmi başlıyor, dallar kahverengileşiyor, yoksa sürgünlerdemi oluyor.
Sürgünlerde olan kuruma hayvansal, kuvvetli gübreden de olabilir.
Su, gübre dışında mantar hastalığı sonucuda kuruma oluşabiliyor. Bence bir ziraat mühendisine ya da tarım il müdürlüğüne danışın, görmeden yorum yapamam ve mantar ise anlaması zor, özel ilaçları var.

Murat bey,
Her yoruma ayrı ayrı cevap yazma inceliğiniz için teşekkürler,
yasemin ve hanımeli dikmek istiyorum.Zamanı bu mevsimde uygun mudur acaba?

Merhaba,kızımın ödevi,eve çiçek alıp büyütün idi.Bizde aldık fakat adı cyclamen yazıyordu.Hiç sormadan alınca öğretmen adını soruyor cevap veremiyoruz.Bu süs bitkisinin halk dilindeki adı nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.şimdiden teşekkürler.

sitenizi bugün keşfettim harika bilgiler elde ettim bir ortanca tutkunu olarak yeni aldığımız çandarlıdaki yazlığımızın bahçesini ortancalarla süslemek istiyorum fakat bahce çok rüzgarlı aldığım çiçekler kurudu bu sene ilkbaharda yine alacağım duvar dibine saksıdamı koyayım yoksa toprağamı dikeyim bahçemin ön tarafı sabah güneşi görüyor arka tarafı öğleden sonra bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim

Şengül hanım, öğleden sonra güneş gören yere dikin(saksıda suyunu iyi ayarlayamayabilirsiniz).
Sabah güneşi tehlikelidir.
Dikimde kestane toprağı ya da torf kullanın. Yeni alacağınız bitkiler kocaman çiçekliyse hormonludur, dikimden sonra çiçekleri yanarsa bu sebepten de olabiliyor.(birşey olmadığıda oluyor tabiki)
Yerinde kalınca bir sene sonra gerçek boyutlarında açabiliyorlar.

Kolay GelsinMaşallahınız var nazar değmesin.
1-Çimlerle kaplı bahçemde Erik-Armut ağaçları ile Kiraz ve Kayası fidanlarım var.Bu bahça Tekirdağ M.Ereğlisinde(Toprak özelliği için mevkisini bildiriyorum) Çimleri hergün sularken
ağaçlarda sulanıyor Ağaçlara zararı olurmu?
2-Çim tohum ekiminde tohumları karıncaların taşımaması için yapılabilecek bişey varmı?
3-Çim ekili zemini 2008 Mart ayında belleyip üze
rine toprak eklemesi yapıp tekrar çim eksem nelere dikkat etmeliyim?
4-2 sene önce Gölgeye ektiğim Açelyalarımın çiçeklerinin güzel açması için ne yapabilirim?
5-Duvar kenarında bulunan Ortancalarımın bazıları
çok cılız oluyorlar bazıları güzel oluyor bazılarıda sadece dal(Gövde)olarak kalıyor?
Yapacağım işleri Gün-Ay-Gübre ve sulama açısından beni bilgilendirirseniz memnun olurum.
Kolay gelsin.Kendinize iyi bakın sakın hastalanmayın siz bize lazımsınız.MECLİSTEKİLER
SİZİN GİBİ FAYDALI OLSALAR BU MEMLEKET DE ÇİÇEK BAHÇESİ GİBİ OLUR.

Merhaba sorduğunuz sorular için:
1-Çimlerle kaplı bahçemde Erik-Armut ağaçları ile Kiraz ve Kayası fidanlarım var.Bu bahça Tekirdağ M.Ereğlisinde(Toprak özelliği için mevkisini bildiriyorum) Çimleri hergün sularken ağaçlarda sulanıyor Ağaçlara zararı olurmu?

Olur, bu ağaçlar çok su sevmezler (kuru değil ama!), altında çim yetiştirmek için de çok uğraşmayın, yarardan çok zarar verebilirsiniz. Sulama sistemi varsa etrafındaki çim sulanırken bu bitkilerde ihtiyacını oradan alabilirler.

2-Çim tohum ekiminde tohumları karıncaların taşımaması için yapılabilecek bişey varmı?

Hayvansal gübrelerle bir sürü canlıda gelebiliyor, yapay çim gübresi kullanın. Karıncalar içinde özel ilaç var, tarım ilaçları satan yerlere danışın.

3-Çim ekili zemini 2008 Mart ayında belleyip üze
rine toprak eklemesi yapıp tekrar çim eksem nelere dikkat etmeliyim?

Havanın sıcaklaşacağından emin olun, ilkbahar yaklaşırken bunu yapın. Soğuk ve yağışlı zamanlarında uğraşmayın, sonuç yavaş olur(çamura batmayın!).

4-2 sene önce Gölgeye ektiğim Açelyalarımın çiçeklerinin güzel açması için ne yapabilirim?

İlkbaharda açelya gübresi verin, yapı marketlerinde satılıyor. Trakyada açelya kireçli topraklarda zor yetişir. Bu sene kestane toprağı ilave edin, yinede sonuç alamazsanız seneye saksıya alıp sadece kestane toprağıyla dikin. Açelyalar kireçte açmaz, yapraklarıda sararır…

5-Duvar kenarında bulunan Ortancalarımın bazıları
çok cılız oluyorlar bazıları güzel oluyor bazılarıda sadece dal(Gövde)olarak kalıyor?

İlkbaharda özel ortanca gübresi verin. Rutubet tutan siyah toprakları yüzeye ilave edin. Gölgeli kalan yerlerdekileri biraz güneşe taşıyın ya da üzerinde gölge yapan bitki varsa güneş gelsin diye onlardan budayın…

Sonuç olarak, ithal malzeme satan yapı marketlerinin bahçe bölümlerinde sizin sorunlarınızı çözecek ürünler var, öncelikle buralara gidip biraz vakit harcayın…
İyi seneler.
MP

Bu güzel çalışmalarınızı hep takdirle İzliyorum.Sarmaşık türü manolyayı çok sevdim.Ona çok uygun ,hatta onsuz olmaz bir yer var bahçemizde.Geçen yaz çiçekçilere sordum bilemediler.Hangi isimle anlatabilirim onu.Bulursam yeri boşluktan kurtulacak.Teşekkürlerimle…

merhaba ben lise 2 öğrencisiyim kimya dersinden dönem ödevi aldım konum: ortancalar neden bazı yerlerde mavi bazı yerlerde pembe açar?? galiba toprak yapısına bağlıymış ama net birşey bulamadım ayrıca okulumun bahçesinde ortanca yetiştirmem gerekiyo bu konudada yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

Duygu Merhaba.
Ödevin ilginç, fakat bu bitki yazın açıyor, çiçek açtığı zaman okul tatil olacak, bunu biliyorsun herhalde.
İlkbaharda seralarda, yapı marketlerinde önceden açtırılmış örnekler satılmaya başlayacak, belki bunlardan diksen, çiçek görebilirsiniz.
Evet renkler topraktaki ph değerleri ve mineral miktarıyla alakalı.
Ph değerleri ile ilgili senin için bulduğum bazı sayfalar var, bak istersen…
http://www.bahce.biz/toprak/phi_arttirmak.htm
http://www.volkanderinbay.net/tarimnet/tkimya.asp?konuno=4
Mavileştirmek için kimyasallar var, mesela:
http://www.unvertarim.com/?page=granulkukurt
ya da bu iş için sadece ortancalar için hazır karışımlar satılıyor.
http://shop.gugukcuk.com/UrunAyrinti.asp?UrunID=455
http://www.maro.com.tr/gubrecicek.htm
Son olarak çok beğendiğim agaclar.net forumlarında ortanca konusunda yazılmış konulara bakmanı öneriyorum, belki aradıkların oradada yazılmış olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1969
İyi şanslar.
MP

Merhaba;
Ortanca ile ilgili öğrenmek istediğim
bigileri,soru ve cevaplarınızdan faydalana-
rak öğrendim.
Çok faydalı hizmetiniz için tebrik ve
teşekkür ediyorum.Saygılarımla.

Bahcevan bey
Benim bahçemde 8-10 senelil armut ağacının sol tarafında Elma ağacım vardı bu elmayı birtürlü
mantar hastalığından kurtaramadım ve dibinden kestim,şimdi Elmanın yerine 2 sene oldu kiraz fidanı diktim.Armut ağacının sağ tarafınada aynı
zamanda bir Kiraz daha diktim yani 2 kiraz fidanı diktim ancak aralarında tabi Armut ağacım var.Bu diktiğim kiraz ağaçları birbirleri arasında polen alışverişi yaparak üremeyi tamamlayabilirler ve bana kiraz çıkarabilirlermi.
Cevap verebilirseniz memnun olacağım.
Size kolay gelsin.Allah yardıcınız olsun

merhabalar,ben saksiya gul ektim ,yanlarindan bordo filizler atmaya basladi fakat ogrenmek istedigim sey gul saksida yetisir mi acaba? cunku ektigim gulller normal gul yani bodur gul degil.ileride cok buyuyunce koku yer bulamadigi icin curur mu? yoksa yer buldugu kadar yani saksinin buyuklugu kadar gelisip durur ve olmezmi?simdiden tesekkur ederim

Merhaba, saksida gul tabiki yetisebilir.
Saksi cok kucuk olmasin.
Zamanla buyurse bonsai yapar gibi kışın yapraksiz donemde gulunuzu saksidan soker, koklerini budayip, tepe dallarini kisaltip tekrar ayni saksiya yeni toprakla dikebilirsiniz.
Siz kontrol edin bence bu islemi, 2-3 senede bir gerekebilir.
Unutmadan gulu tam gunese yerlestirmeyi unutmayin, bol bol su vermeyin, suladiktan sonra kabinda biriken suyu dokun, kontrollu gidin… Kulleme hastaligina yakalanmasin!

verdigniz bilgilerden dolayi tesekkur ederim,gulleri cok seviyorum ama yerim olmadigi icin saksiya ektim ,saksida yetisebilecegini soyledigniz icin cok mutluyum.tesekkurler…

MERHABA MURAT BEY,SİTEMDE DE GÖRDÜĞÜNÜZ ÜZERE BEN COLLAGE SANATÇISIM.ORTANCA ÇİÇEĞİNE İHTİYACIM VAR FAKAT YALNIZCA ÇİÇEĞİNE.İSTANBUDAYIM.BANA BU KONUDA YARDIMI OLABİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.LÜTFEN SİTEMİ İNCELEYİN.BANA DÖNERSENİZ MEMNUN OLURUM.
ÖMÜR UÇAR KÖROĞLU
SAYGILARIMLA

merhaba.Emeğinize teşşekkürler, çok faydalanıyorum sitenizden.Bahçeme ortanca dikmek istiyorum ama çiçekleri ve yaprakları “dev” diyebileceğim bir tür görmüştüm onu arıyorum.genelde bulduklarım bodur diyebileceğim türler.Benim aradığım 1,5 metre falan boy yapabiliyor ve çiçekleri baya büyük.Bu türün özel bir adı var mıdır, nasıl aramalıyım? Birde yine uzun bir sap, 30-50 cm boy yapabilen büyük papatya arıyorum.Bunun da ismini biliyorsanız çok sevinirim.

Omer bey, iri cicekli ortancalar ya hormonlu ya da acacak bircok tomurcugun budanip gucun az ciceklere gitmesiyle olusturulabiliyor. Yer iyi ise 2 senede boy yaparlar, ilkbaharda derin budama yapmazsaniz gelisirler.
Iri papatya dedikleriniz her halde Margarit papatyalari, bunlarida fidanliklara sorup alabilirsiniz.

Gördüğüm yer kuzenimin bahçesi ve hiçbir özel bakım uygulanmıyor bitkiye.Yinede her sene, dediğim gibi boylu, büyük yapraklı ve çiçekli oluyorlar.o yüzden farklı bir cinsi mi diye merak ettim (onlar hatırlamıyor nereden aldıklarını) ama söylediklerinizden anladığım kadarıyla hepsi öyle olur diyorsunuz.Teşekkürler

Merhaba, öncelikle sitenize hayran kaldığımı söylemeliyim. Benim yaklaşık 10 yıl önce dikilen ve şu anda boyları 8-9 metreye yaklaşan 2 adet mavi ladinim var, ama ne yazık ki bu sene alt dallarda, daha çok dalların uclarında kahverengileşme ve kuruma başladı. Yine alt dallarda, gövdeye yakın kısımlarda da yoğun miktarda yaprak dökülüyor. Ankara’da oturuyorum ve yağan yağmurların dışında bir sulama yapmadım. Aynı sokakta bir kaç ladinde daha benzer bir durum var. Acaba bu bulaşıcı bir hastalık mı ve nasıl tedavi edilir? Teşekkürler, iyi çalışmalar..

İrem Hanım, aşırı sulama (kahverengileşmez, sararır)ya da yanlış gübrelemede (hayvansal gübre yakar) sorun olmadı diyorsanız bence bu mantar hastalığı olabilir, yakınınızdaki bir tarım il müdürlüğüne (daha doğru, mutlaka çözerler) ya da güvendiğiniz bir seraya danışın, ilaçlanmaları gerekebilir.

Öncelikle sitenizi her eve yeni beğendiğim bir çiçeği aldıktan sonra inceliyorum ve çok memnunum. Bugün uzun zamandır özendiğim için bir koca saksıda beyaz yurt dışından ithal olduğu idda edilen ortancalar aldım. Aldığım yerde ev içinde büyütmemi söylediler ama siz balkon tavsiye etmişsiniz okuduklarımda buna bir netlik getirirsek birde içeride yarı gölgede tutsam ve akşamları çıkarsam nasıl olur? Bunuda bir yerde okudum. Bir de nasıl sulamalıyım?ve şimdilik sağlıklı görünüyorlar ama ek olarak yapmam gereken bir şey var mı? Yardımlarınız için çok teşekkürler.

Ortanca dis mekan bitkisidir, evde kalorifer yanmiyorsa isikli bir yerde tutun, gece disari cikartin, nem severler, gece nemi iyi gelebilir.
Sulama haftada bir olsa yeterli, yapraklar asagi dogru bukuldugunde susuz olduklarini anlarsiniz, pek bukulmelerine izin vermeyin, cicek kolay bozulabiliyor.

İyi günler.Öncelikle sitenizden çok faydalanıyorum teşekkürler.İki seneden beri çiçeklere çok büyük merakım var.Çok araştırıyorum.Merak ettiğim sıklamen,açelya vb kış çiçellerini yazın nerelerde ve nasıl saklayabilirim.Teşekkürler

Kusura bakmayın yine ben.Bende aşk merdiveni var.Yaprakları sürekli kururuyor ama yeşil olarak yeni yapraklar çıkıyor,bir müddet sonra yine kuruyor.Susuzda bırakmıyorum ama ne yapacağımıda şaşırdım.Acaba yanlış yerde mi bakıyorum.Nasıl bir otamı çok sever? İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜREDERİM.

Mine Hanim, Kis ciceklerinden sordugunuz siklamen cicekleri gecince dinlenmek istiyor, bu konudaki yazima bakin lutfen, yari golge acik havada saklayin, acelya yazin bahcede kalsin, yapraklar nekadar kucuk olursa okadar guneste kalabilir, genel tercihleri rutubetli yari golgelik alanlar, siklamenler gibi kuru kalamazlar, normal sulamalarina devam etmelisiniz, hatta sularken yapraklarida yikayin, iyi gelir.
Aradiginiz baska kis bitkileride olursa sag tepede bir kutu var, oraya yazin, cikan sayfalardaki cevap tatmin etmezse bana tekrar sorabilirsiniz.

Ask merdiveni rutubet ister, dibi delik saksida, alttaki sulama kabinda sulamalardan sonra daimi su kalsa iyi olur, arada yapraklara fis fis ile su puskurtmeniz gerekir.
Bunlari yapiyorsaniz belki saksi kucuk bu yuzden iyi gelisemiyor. Yeni toprakla bir boy buyuk saksiya alin.
Yeri nasil golgeli, isikli bir alanda mi? Tam karanlikta ya da tam guneste de kalirsa yaprak kaybi olabiliyor.

Merhaba bu sene şubat ayında bahçemdeki güllerin yerini değiştirdik tutular fakat yaprakları küçüçük ve küllendiler bir dergide arap sabunlu suyla puskurme yapmak gerektiği yazıyordu bu nekadar doğru sizce ne yapmam gerekiyor ayrıca bahcemin başka bölümünde suladığım zaman yeşil böcekler uçuşuyor oraya hayvan gübresi ve çay posaları döküyorum bunlar oradaki ortancalarıma verirmi böceklerden kurtulmak için ne yapmalıyım İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM SAYGILAR

Murat bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Benim sizden ricam şu.Sarmaşık ortancaların beyaz dışında renkleri varmı yada renklendirilmeleri mümkün mü? Bü türü hangi isimle arıyalım?Şimdiden teşekkür ederim.

merhaba murat bey.Yazılarınızın çoğunu okudum.Hepsi gerçekten benim gibi bitkisiz yaşayamayan birisi için harika yazılar. Sorunum üç saksı ortancam var. Onları renklendirmek istiyorum. bunu kimisi çivit dedi, siz asitli toprak diyorsunuz.ortancalarım yarı gölgeli yerde yerlerini çok seviyorlar bugüne kadar solmadılar ve devamlı çiçek açtılar.ama dalları çok sık ve ince nasıl ve ne zaman budamalıyım. şimdiden teşekkür ederim

merhabalar! öğleden sonra güneş alan yerde sağlıklı ortancalarım var.. ancak çok az çiçekleri var, goncaları küçük.. arada sırada sirkeli su veriyorum, bi de şu sıralar ‘saçı kıbrıslı’ (gübre) verdim.. ortancalarımın goncasının az olmasının sebebi nedir? nasıl çoğaltabilirim?

sevgili bahcevan.
geçen sene bu zamanlarda size mail atmıştım. nezaket gösterip hemende cevap vermiştiniz.
ortancanın ankara da olmayacağını söylemiştiniz bana. çok moralim bozulmuştu ama büyük bir azimle
ortancamı kış şartlarından korudum ve balkonda çiçeğimi yetirtirdim.
küçük kızım ortanca kocaman kocaman açtı ve nefis görünüyo..
bu galiba benim azmimin zaferi …
sizinle paylaşmak istedim sadece…
tşk ederim.

Emel Hanim, buyuk yapi marketlerinde ortanca renklendirici sivi gubreler var, bunlari deneyin, evet civit, pasli demir, ilave toprak bunlarda cozumdur…
Budama ilkbahar baslarken, yukarida yazildigi gibi yapilirsa bitkileriniz saglikli olur.

Zeynep Hanim, cicekler icin sivi gubre verin, ilk baharda cicek tomurcuklari belirince dilediginiz tomurcuklar disindakileri budayin, guc kalanlara gitsin, boylece iri ama az cicekli ortancalariniz olur, piyasada satilanlarda bu yontenle ama hormonlanarak satiliyor.

mavi servilerimde içten kuruma başladı. çimlere attığım humus gübresinin etkisi ilemi oldu acaba eğer hastalıksa ne önerebilirsiniz… unutmadan içten kurumasına karşılık uçlarda filizlenme devam ediyor.. ağaçların çok önem kazandığı şu zamanlarda onları kaybetmek istemiyorum.. iyi çalışmalar…

merhaba,
sağlıklı ve beyaz renkte nisan ayında seradan aldığım ortancamı balkonumda gölge duvar dibine koydum. iki günde bir normal musluk suyuyla suladım. nisandan bu yana ortancamın yaprakları yeşile döndü. keyifli görünüyor ama ben beyaz olmalarını istiyordum. acaba renk değişimine neden olan şey nedir? bilgilendirirseniz sevinirim.
saygılar,
gülgün ölmez

pardon, tabi ki çiçekleri demek istemiştim. çiçeklerin rengi aynı yaprakları gibi yeşil oldu. bir süre sonra da kurutulmuşlar gibi kahverengine dönüyorlar. suyunu ihmal etmiyorum. gölgede duruyor. nedenini öğrenmek istiyorum. teşekkürler,

gülgün ölmez

merhaba,
öncelikle emeğinize sağlık..ALLAH sizden razı olsun…

bütün yukarıdaki yazıları okudum,çıkardığım sonuç şu:

ortancalarımızı mart ayı gibi ilkbahar başı uygun şekilde budamalı,çelikleme yöntemiyle çoğaltmak istiyorsak eğer bu işi de sonbahar da yapmalıyız…saksısını değiştirmek istiyorsak,yine bunu da ilkbaharın başlangıcında yapmalıyız….doğru anlamışmıyım acaba,yokasa bi daha mı okumalıyım..:))..

(saksı değiştirme konusunda teredüte düştüğüm için böyle yazdım,tekrar oldu ise affola..)

ilginiz için teşekkür edrim…saygılarımla…

Aynen oyle, ortanca ilkbahar baslarken budaniyor cunku kisin zararindan (kar, don) tepesi dalliyken korunuyor.
Yeni saksiya da, iyi toprakla (funda, orman topragi) bu donemde dikiliyor (iyi gelisim ve cicekler icin)…

Merhaba.Ben bu güzel çiçeği benim websitemde yayınlamak istiyorum ve elbette yayınladığım yazaman yazınızın altınada sizin web adresinizi kaymak olarak yazmayı unutmayacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir