Kategoriler
Yazilarim

Kaprisli Oya Ağacı

Susuzluk, sıcak hava deli ediyor. Çimler, yapraklar kavruldu. Moralim sıfır.

Bahçemizde beni bıktıran iki bitki var. Taflanlar ve oya ağaçları, bunlara küleme dışında birşey omuyor… Zamanında yanlış yerlere dikildiği için bitkideki hastalıklar hiç geçmedi, ilaç yetiştiremiyorum. Sonuçta taflanları söküp sevenlerine hediye ettim! Oya ağaçlarını yapraklarını dökünce tam güneşe taşırım artık… Kökleri yer değişiminden çok etkilenmiyor, dev gibiler zor ama normal boylular sorunsuz tutabiliyor.

oya

Halk arasında çok sevilen Oya ağacının anavatanı Uzakdoğuda- Çin, Japonyadır. Lythraceae ailesinden gelen bitkinin latince ismi Lagerstroemia İndica.

Senelerdir, İstanbul Belediyeside bu bitkiyi çok sever. Yollara, boş bulduğu her yerlere diker, ilkbaharda da öldürene kadar budar. Hiç bakım istemediğini zannedip sulamazlar bile. Halbuki bu ağaç öyle kolay bir bitki değil. Öncelikle İstanbul bu bitkiye rutubetli oluşuyla pek uygun değil. Küllemenin hastalığının sebebi rutubet ve yanlış ortama dikilmesidir. Oya ağacı gölgeden nefret eder. Hep güneş, ışık ister.

Serbest bırakılıp hastalıktan budanmadığı zaman doğru yerde 9 metreye kadar gelişebilir.

Yaşlı oya

Çiçekleri yaz ortalarında açmaya başlar, yapraklar dökülene kadar devam edebilir. Genelde pembe olan ufak 2 – 3 santimlik küçük çiçekler yeni sürgün dallarının ucunda 25 – 30 santimlik buketler halinde bulunur. Pembe dışında beyaz, kırmızı, lila ya da karışık renkli olabilir.

Beyaz çiçekli oya

Lila çiçekli oya

Yaprakları sonbaharda kırmızı – turuncu, etkileyici renklere dönüşür.

Oya sonbahar yaprakları

Oya ağacı her türlü toprakta yetişebilir. Aşırı kireçlilerde demir eksikliğinden yapraklarda sararma olabilir. Bu durumda, toprak asitlendirici gübrelerden ya da çok abartmadan, toz demiri sulandırarak ilkbaharda toprağa dökün. Ayrıca toz kükürt de yaprakların yemyeşil kalabilmesi için faydalı olabilir. Zaten kükürt yaprakta oluşabilecek küllemede mücadelesinde de kullanılabiliyor.

Benim tavsiyem etkilenmiş bölümleri budayın. Ya da önceden tedbir alın ve sonbahar – kış aylarında bitkiyi kararında budayın. Bu bitki kışın geometrik şekil sevenlere ideal sivrilikler sunabiliyor.

oya

Oya ağacının gövdesi çok güzeldir. Açık renkli yer yer dökülmeler çınar gövdesi gibi şık durabilir.

Kışın açık renk, budanmış grup halinde dikilen en güzel örnek oya ağaçlarını İstanbul Hilton Oteli’nin girişinde görebilirsiniz. Kısa süreli kar yağışına dayanabilir ama Akdeniz iklimi, asıl sevdiğidir.

Bodrum Belediyesi de seneler önce yollara dikmiş, pek şık olmuş. Aslında kuzey bölgelerde leylak neyse, güneyde de güzel kokmasada oya ağacı aynı etkiyi verebiliyor.

Üretimi çok kolay; ilkbaharda taze sürgünlerden kesip köklendirme tozuyla saksıya dikin. Seneye gelişince toprağa aktarın.

Oya, çok yavaş büyüyor, ama çiçekleri için bu yavaşlığa katlanılır.

Bonsai oya

Bonsai sevenler için, iyi bir alternatif olabiliyor.

Murat Pilevneli.

“Kaprisli Oya Ağacı” için 21 yanıt

Merhaba Murat Bey,
Gunler once sayfanizi gorup kaydetmistim. Boyle bir tesaduf nasil anlatilir bilmiyorum ama deneyecegim. Bir saat once sekiz yasindaki kizimla sokakta yururken, aldigi piyano dersi hakkinda konusuyorduk ve ben ” Senin herseyi ogrenmeni istiyorum hayatta hobilerin zevklerin olsun ben cok gec ilgi duydum bazi seylere ama senin imkanlarin daha iyi herseye ilgi duyup ogrenmelisin. Mesela su agacin ismi ne ben bilmiyorum ama sen bilmelisin” dedim. Eve geldik, o kitap okurken ben de internete girdim tamamen tesaduf sizin sayfaniza tikladim ve pat karsima harika bir tanitim cikti ve o kizima gosterdigim agac, hemen yanima cagirip anlattim yazdiklarinizi ( Turkce okuyamiyor daha ) ve cok sevindim bu tesadufe. Oylesine bilgilendirici ve farkli ki yazdiklariniz artik takipciniz olacagim. Ogrenmenin yasi yok diyerek…Ellerinize saglik…..

murat bey;
yağmur yağdı, biraz keyfiniz yerine gelmiştir sanırım. benim geldi mesela, toprak kokusu duymayı özlemişim. bu arada bir şey sormak isterim, benim kaktüslerim var, bazıları çiçek açıyor, bazıları açmıyor. neden olabilir sizce?

Murat bey.
sayenizde bahçemle daha bilimsel bir şekilde ilgileneceğim için size minnettarım.teşekkür ederim.
sanırım sayenizde bitki-ağaç – çiçek konularında kültürümüzüde geliştirmiş olacağız..bizde bu bilgilerimizi yakınlarımıza ve dostlarımıza aktrarbilirsek ne mutlu…
size bu defa çok sevdiğim her ortamda mutlaka görmek istediğim mavi ladinlerle(sorularım bodur tip ile ilgilidir.)ilgili sorularım olacak cevaplacağınız için şimdiden teşekkür ederim….

* Güneşli ortamı sever mi..?
* Yazın ne kadar sürelerle su vermeliyiz..?
* Gübre takviyesi ister mi..? ne çeşit gübredir..?
* Don tehlikesi varmıdır..?
* Ne kadar yana doğru yayılabilir…?
* Alttan budamak gerekir mi…?
* Sizin önereceğiniz başka bir şey varsa ltf.iletiniz..
Not:yer Çanakkale dir.

Zamani gelince uzun yazi yazarim,

Simdilik, bu cam bol gunes ister. Hic budanmaz, sadece kurumus dallar kesilebilir.

Donmaz, bildiginiz camlar gibi normal su ister fazla su da kok curur, olebilir. Yuzeysel kokler gelistirecegi icin yerini iyi secin, yakinda sık bitki olmasin.
Dikimde gubre vermeyin, hayvansal gubre eklenmemis funda topragiyla dikin.

Camlar, cam gubresi disinda hic bir gubre istemez,  kisin ortasinda yagmurlar yagarken, ilkbahar basinda gubre verin.

Cehaletimi mazur görün ama oya ağacımı çoğaltmak için kullanmam gereken köklendirme tozu nedir,nerede bulunur ve nasıl kullanılır ?

Merhaba, tarım ilaçları satan yerlerde bulabilirsiniz. Kestiğiniz dalı dip kısmını biraz parçalayıp suya sokun sonrada bu toza batırıp toprağa dikin…

Sayın Murat Bey, yine zamanınızı alacağım ama sorularıma o kadar net cevap alıyorum ki… Dilerim bir gün size teşekkür etme fırsatım olabilir.
Silivri’deki bahçemin (pH 7, rüzgarlı, denize 200m.uzaklıkta, sulama sorunu yok)tüm gün boyunca tam güneş alan köşesinde bir renk cümbüşü yaratmak istiyorum:

Lagerstroemia İndica + Caesalpinia Poinciana + Cercis canadensis ‘Forest Pansy’(sayenizde buldum, müteşekkirim)

Üçünü bir üçgen oluşturacak şekilde dikmek istiyorum. Birlikte ve bahçemin şartlarına uyumlu olarak yetişirler mi dersiniz?

Teşekkür ve Saygılarımla.

Hiç sorun olmaz fakat oya arkada olsun, gelişimi dikine biraz hızlı olabiliyor. Erguvanda dağınık formda hızlı gelişebiliyor…
Caesalpinia Poinciana önde olsun. Bu arada tüm bu bitkileri gövde araları en az 3 metre, mutlaka tam güneşe dikmelisiniz. Başta ayrık duracaklar, zamanla birleşirler.

Merhaba,küçük bir baçede 2,5 m. arayla iki tane oyamız var.Boyları 1,5m. ikisi büyüdüğü zaman bir sorun olabilir mi.Şimdiden teşekkürler.

Bence sorun olmaz, çok gelişirlerse budarsınız, buda olmazsa kışın yapraksız dönemde söküp, yeni bir yere taşırsınız, oyalar yer değişince kolayca tutarlar…

Oya ağacımı bu yıl nasıl çiçekli görebilirim diye araştırırken sayfanızı buldum…anladığım kadarıyla benim sorunum gölge..öğleden sonraki güneşi hiç almıyor.üzerinde beyaz küf veya mantar gibi bişiy oluşuyor.gerçi bu yııl henüz oluşmadı…dibinden çok sürgün veriyor.onları kesmek gerekirmi yoksa tamamen zevke bağlı bir mevzumudur…dibine çiçek açtırıcı ilaçlardan döksem fayda eder mi…3 yıl oldu bulunduğu noktaya dikileli ama henüz ne renk olduğunu bile bilmiyorum..
teşekkürler.

Oya golgede kulleme hastaligina yakalanir, yapraklar dokuldukten sonra (Kasim,Arali ayinda) sokup, kokleri cok dagitmadan yeni gunesli yere tasiyin, alttan cikan dallarin zarari yok, ilkbaharda budamak size kalmis. Gubrede verseniz golgede acmaz.

oya ağacım hasta ama ne olduğunu bilmiyorum yaprakları yağlı gibi ve üzeri sayısız minik böcekle kaplı gövdenin kabukları soyuluyor yapraklarında küllemenin haricinde siyahlıklar var ne yapmam gerektiğini anlatırsanız sevinirim.

benım oya agacı gunes gormesıne ragmen cıcek acmadı .ne yapmam lazım.verdıgınız bılgıler ıcın tesekkur ederım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir