Kategoriler
Yazilarim

Karanlık seven çiçekler, Atatürk Çiçeği (Poinsettia) – Atlas (Schlumbergera)

Ataturk CicegiAralık – ocak ayları iki tipik bitkinin gösteri zamanıdır. Bütün sene uğraşıp bu kısacık gösteriyi hazırlayan bitkilere siz de yardımcı olabilirsiniz, Nasıl mı? Buyrun bakalım…

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde Meksikalı, yeşil yapraklı bir çiçek varmış. Sonbahardan yılbaşına kadar geceleri üzerine simsiyah örtüler örtünüp 12 -14 saat karanlıkta uyurmuş, yılsonunda bir gece örtülerini üstünden atıp ortaya çıkmış. 0 ne, bizim yemyeşil çiçek olmuş mu bir kızıl afet… Görenler şaşmış kalmış… Masal da bitmiş…

Hah ha… Evet gerçeğe dönersek eğer, bildiğiniz meşhuuur Atatürk Çiçeği, yani dünyaca bilinen ismiyle Poinsettia, bukalemun gibi tipik, renk değiştiren bir bitki. O tepedeki ilginç renkler çiçek değil. Onlar yaprak. Çiçekler yaprakların arasında, gözle zor görülen minicik sarı olanlar. Ne yazık ki yılbaşı bitince bakımları zor olduğu için bir bir çöpe atılıyorlar.

Ataturk Cicegi
Aslında o kadar da kaprisli bitki değiller. Sıcağı pek sevmiyorlar o kadar, bir de yapraklarındaki kuru havayı. Kuru kaldıklarında etrafını nereden çıktığı belli olmayan beyaz kelebekler sarıyor. Bu onlar için olduğu kadar sizin için de tehlikeli. Atatürk Çiçekleri’ni yaz sonunda 10 cm. uzunluğunda kırıp kırıp saksıya daldırın. Az sulayın, yapraklanmaya başladıktan sonra normal haftalık sulamasına özen gösterin. Yılsonuna doğru gösteri zamanında rutubeti biraz arttırın. Renklenmeleri için de ışık miktarıyla oynayın. Yapraklar dökülmeye başlarsa, üretim zamanında bir vesileyle gövdesiyle işiniz olursa dikkat edin, içinde bembeyaz zehirli özütü akıyor. İncir türleri gibi cildinizde tahriş yapabilir.

Ataturk Cicegi

Poinsettia’lar senelerdir yılbaşında dekor gibi kullanılıyor. Zamanında Atatürk bitkiyi bir serada görüp beğenmiş. İsmi bu sebeple bizde Atatürk Çiçeği. Kırmızı dışında genleriyle oynanıp sonradan üretilmiş beyaz, pembe ya da iki renk örnekleri de var. Sıcak şehirlerde açık havada gelişiyorlar. Yarı gölge seviyorlar. 3 metrelik örnekleri Bodrum ve Marmaris’te dolu…

AtlasAralık – ocak aylarında günler kısaldıkça çiçek açan bir bitki daha. Ama bu kez yapraklar değişik, etli… Schlumbergera yani nam-ı diğer Atlas, Brezilya’nın Orgel Dağları’ndan tüm dünyaya yayılmış bir bitki.

Doğasında ağaçlarda yaşayan bir parazittir, (ökse otu tipinde) Gelişme, çiçeklenme ve dinlenme dönemleri vardır. Gelişimi yazın, çiçeklenmesi bu aylarda, dinlenmesi de geçen çiçeklerden sonra oluşan meyveler dökülünce olacaktır.

Dönemleri yazıyorum çünkü her dönemin kendine has sulanma miktarı var. Gelişimde en çok, diğer zamanlarda az, dinlenmede en az miktarlarda sulanmaları lazım. İsmi kaktüs diye aman sulamayalım demeyin! Zaten bu kaktüs sulanmaz fikri de nereden çıkmış anlamıyorum. Her bitkide olduğu gibi kaktüsler de su ister. Ne az ne çok, biraz bilinçli sulanmaları gerekiyor o kadar.

Atlas gelişim sırasında temiz havaya bayılır. Yeriniz varsa ilkbahardan yaz sonuna kadar balkonda ya da bahçenizde diğer saksılarla beraber bakım yapabilirsiniz. Aydınlık, yarı gölgeli alanlarda iyi gelişiyor. Kaktüs diye tam güneşe atmayın!

Atlas

Üretilişi kolay ama bir önemli şartı var. Dilediğiniz yeni sürgünü kopartıp birkaç zaman dikmeden, suya sokmadan kuru bırakın. Galiba bu adam yanlış yazmış, boşver dikelim dediğiniz anda toprağa dikin.Sulanmasına başlayın.

Atlaslar aşağı doğru büyür demiştim, saksıyı başta ince uzun seçerseniz gelişimleri ve seyirleri daha kolay olacak. Dikimde büyük marketlerde de zar zor bulabileceğiniz kaktüs toprağı kullanın! Bulabiliyorsanız da kaktüs gübresi alın, şişkolaşmaları için yararlı olabilir.

Murat Pilevneli.

“Karanlık seven çiçekler, Atatürk Çiçeği (Poinsettia) – Atlas (Schlumbergera)” için 67 yanıt

merhaba,
benim atlas çiçeğim var fakat 3-4 senedir hiç çiçek açtıramadım. İçeride bakıyorum direk güneş almayan fakat aydınlık bir yerde.
Çiçek açması için ne yapabilirim.
Teşekkürler.

Merhaba,
Bu sene geçti.
Uygun sartları hazırlarsanız ve sonbahardan itibaren potasyumlu çiçek açtırıcı sıvı gübre verirseniz mutlaka açar.
Compo firmasının guano markayısı bu iş için biçilmiş kaftan…
Kolay gelsin.
MP

Beğendiğinize sevindim. Bu eski moda bitkiyi bence Büyük fidanlıtların iç mekan bitki satanlarında, ya da şehir içi ufak fidanlıklarda  işini biraz amatörce yapanlarda bulabilirsiniz.

Eski moda ve pek populer değil dedim bu sebeple çok satılmadığı için de araştırmanız lazım. Türkiye’de  ithal bitkiler  gelmeden, evlerde bunlardan çok vardı. Kavuçuk, devetabanı, paşakılıcı gibi, şimdi benjaminden, yukkadan geçilmiyor!!!
Belki güneydeki fidanlıklarda daha kolay bulabilirsiniz, çünkü orada dışarıda da yetişebiliyor.
Bodrum’da hava alanı yolunda kocamanlarını geçen sene görmüştüm…Bu aralar bulduklarınız çiçekli olmaz, korkmayın, çiçek zamanı bitti… Sene sonu doğru bakımı yaparsanız atlasınız  o resimdeki gibi açar.

benimde atatürk çiçeğim var aslında bunun bir hikayesi var bir gün çiçekçiye gittim çiçek aldım ve kuru yıpranmış bir çiçek gördüm bu ney çiçeği diye sordum çiçekçi atatürk çiçeği ama soğuktan bu hale geldi dedi
ama iyileştirebilirsen senin olsun dedi
bende kabul ettim ona gözüm gibi baktım iyileştirdim şimdi çok bol yapraklı yemyeşil bir çiçek
ama bitürlü kızarmadı nasıl olacak anlayamadım bu konuda daha iyi aydınlatırsanız sevinirim Teşekkür ederim

Kırmızı Atatürk çiçeklerini ışıkla oynayıp kızartılıyor. Sizin yapmanız gereken kasım- aralık aylarında hava karardıktan sonra sabaha kadar karanlık bir yerde saklamanız olabilir.
Yukarda 12-14 saat karanlıkta kalmaları gerektiğini yazmıştım. (ampul bile gelişimi yavaşlatıyor!)

Serdar bey, bu ay sonuna doğru bir çok çiçekçide ya da yapı marketlerinin çiçek satılan bölümlerinde bulabilirsiniz.
Yılbaşı ile alakalı oldukları için en çok aralık ayında satılıyorlar.

çok güzel çiçek duruşu rengi kokusu yani kısacası çok bir çiçek bu çiçeği gördüğümüzde atatürk’ü anabiliriz…

ya arkaaşlar bu kız ne dio atatürke saygın yok bari çiçeğine saygı duy hem daha fazlasını yapmalarını istiyorsan sen yap o kadar kolay değil bu araştıranlar belkide kaç gün uykusuz kaldı 🙁

ATATÜRK GERÇEKTEN TARİH BOYUNCA ÇOK TANINAN VE TAKTİR EDİLEN BİR KİŞİLİKTİR. ONU ÇOK SEVİYORUZ EĞER O OLMASAYDI ŞU AN BURADA OLAMAZDIK.

Ben bu siteyi çok beğendim. Çok güzel resimler var. Bir de ülkelerin değişik resimleri olsa daha da güzel olurdu diye düşündüm. BAŞARILAR…

Süpper bir çiçek rengi Şimdi neden Atatürk’ün bu çiçeği seçtiğini anladım. Teşekkürler…Teşekkürler…

bende atatürk çiçegini duyunca merak ettim geçekten çooooooooooooooooooooooooooook güzel çiçekler vardı nerdeyse bütün çiçekleri bilgisayarıma kaydettim teşekkürler…

slm benz serap yani kısacası cansu ben atatürk çiçeklerine resmen bayıldım.. Atatürk yanii büyük önderimizi sevgi ile anıyorumm… tesekkürler…

merhaba arkadaslar ben fatmanur atatürk çiçeklerini internetten baktım gerçekten çoooooooooook güzeller teşekkürler…

Fatma,
Madem eleştiriyorsun, benimde eleştirim sana olsun.
Atatürk ismi küçük harfle yazılamaz!!!!.
Saygın yok mu senin?…
Resim’de soldu diye gördüğün bitki de Atatürk çiçeği değil, Atlas, okumadan boş yorum yapma!

Öncelikle birçok çoçuk sevindi.ben mutluyum dostlarımın sevinmesi beni her zaman mutlu eder.size bu siteyi yaptığınız için teşekkür ediyorum.saygılarımı sunuyorum.

bence bu siteyi yaptığınızz için size çok tesekkür ederim busitede çok güzel çiçek çeşitleri vaaarrrr.

merhaba ben rukiye.öncelikle birçok araştırmalar yapan birisi olduğum için bu siteye bazen girerim.şu anda girdim.ve araştırıyorum.hepinize teşekkür ediyorum ve saygılarımım sunuyorum.

selam benim bir ATATÜRK ÇİÇEĞİM var. Ama 1 yıl geçtikten sonra yaprakları döküldü sarardı ve artık eskisi kadar güzel güzükmüyor birazda yaşlandı sanırım.Onu yeniden eskisi kadar güzel bir hale getirmem için ne yapmalıyım.Bana cevap verirseniz cok sevinirim.

cevabınız için teşekkkür ederim bu arada budama esnasında saksısınıda değiştirsem çiçeğe zarar vermiş olmam mı yoksa saksı değişim süresindemi yapmalıyım.bu konudada yardım edersiniz cok sevinirim iyi akşamlar.

Budamadan evvel, bitkinizi saksidan sokun, her yer kok ise degisim yapin, yok toprak gozukuyorsa ellemeyin. Saksi degistirmek isterseniz bir boy buyugune dikin. Cikardiginiz kok karmakarisiksa elle biraz eşeleyin (cok degil), fazlaliklari biraz kisaltin , sonra iyi ic mekan topragiyla dikebilirsiniz.

ya arkadaşlar benim dedemin dedesi halen yaşıyor dedemin dedesi 100 yaşında ve atatürkü görmüş adam köye gittiğimiz zamanlarda bize hep anılarnı anlatır o anlatırken biz uyuruz atatür çiçeğinden ise bir sürü evinde var çok güzel kokuyor ve çok güzeller bir tane var benel benek bir tane var kıpkırmızı bir tane var pespembe

cookk gusel istedigim tüm bilgiler var ha bu arada bende de atatürk çiceğine benzer bi çiçek var arkadaslar ona çok iyi bakıyorum

bence çok güzel bir
çiçek yazılarda öyle
bu siteye giren herkes
bu bilgilerden yararlana-
cağına inanıyorum haepinize
iyi bilgilenme diliyorum

benim kocaman bir bahçem var ve atatürk çiçeği hakkında çok önemli bir araştırma yapıyorum bu bilgiler için saol bahçıvan ve bahçemdeki çiçeğin en güzeli yavru ağzı ben en çok onu seviyom

O kadar güzelmiş ki tam zamanında çıktı bu site karşıma çok güzelmiş,zaten bu çiçekle ilgili bir kaç bilgi edinmem gerekiyor du …. Bu siteyi derleyene ve yapana içten saygılar sizlere çok
‘teşekkür’ ediyorum !!! BAHÇEVAN A SELAM VE SAYGILARIMLA ….. ( site de güzel miş gerçekten)

çok güzel bir çi
çek atatürk çiçeği zaten atamızın ismini almasından da belli zaten çiçikleri çok sevirim ama benim istediğim araştırma çıkmadı neyse birazcık farklı oldu neyse yine masal çok güzel di

bence bu çok güzel yazılmış.ama daha iyi olabilirdi.benim en çok beğendiğim o kısa hikayeydi.sizi tebrik ederim bu konuda.atatürk çiçeği de çok güzellllllllllllll…………

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir