Yeni bir siteye taşındınız. Hiç ağaç yok. Acilen yeşermesi lazım. Kavak, çam, meyve ağacı derken kafanız karışıyor. Ortam ılımansa, sarı rengi seviyorsanız, hiç çekinmeden mimoza dikin. Gri-yeşil renkte tül gibi yaprakları olan bu ilginç bitki, değişik, güzel kokulu çiçeklerini şubat ve mart aylarında açıyor.
Konuyla pek yakından ilgilenmeyenler, mimozalar ya da pembe Japon ayvaları açınca çok şaşırıyorlar. Aslında tüm bu ağaçlar doğru zamanda çiçekleniyorlar ama çok önemli bir ayrıntı: ilkbahar manolyaları bu vakit uyanıp açıyorsa o zaman kötü. Güzel havaya hemen aldanırlar, derhal açıp sonra donarlar.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, mimozanın çiçeklenme zamanına rastladığı için bu çiçeği kendine sembol seçmiştir. Bizde, İstanbul’da Adalar’da, tüm sahil kesimlerinde ve ılıman dere kenarlarında mimoza örnekleri boldur. Anneannem Giresunlu’dur; kalenin ve bahçelerin mimozalarla süslü olduğunu söyler. Kim bilir belki de çoğu ölüp gitmiştir bile.
Mimozanın (Acacia Dealbata) anavatanı Güneydoğu Avustralya ve Tasmanya’dır. Kalkıp oralardan buralara kadar gelmiş. Bol güneşli, özellikle kuytu ama rüzgârlı ortamlarda, hatta her ortamda, asitli-süzek tüm topraklarda rahatlıkla gelişebilir. Tepesi hızlı büyüdüğü için ilk dikim yerini lütfen doğru seçin, şaşırtıcı bir biçimde gelişir. Devleşirse ve çevresine zarar vermeye başlarsa, mart ayından sonra çiçekler geçince istediğiniz kadar budayabilirsiniz.
Ben çiçekleri kopmuş, elde satılan mimozaları görünce çok üzülürdüm. Ama işin doğrusu, ağacı budamak. Çiçekler ne kadar çok kesilirse, bir sonraki sene o kadar fazla açıyor. Aynı leylak gibi, manolyanın yaprağını döken türü gibi…
Diplerden çıkan filizlerle ya da satın alacağınız herhangi bir fidanla siz de bir mimoza sahibi olabilirsiniz. Ama “ben zoru severim, tohumdan yetiştirmek istiyorum” diyorsanız hava hoş. Biraz zor, ama pembeleşmiş tohum keselerini bir kap suda kaynatın. 24 saat bekleyin, yumuşasınlar. Bu işlemden sonra dikeceğiniz her bir mimoza tohumu çıkacaktır. Keçi boynuzu ağacı da böyledir. İşlem yapılmazsa gelişmezler. Doğada asıl işi, kuşlar midelerinde yapıyorlar. Biz suyun kaynamasını bekleyelim.
“Mimoza, asitli toprakları sever” demiştim. Ya toprağınız kireçliyse ne olacak? Acilen kükürt serpmeniz gerekir. Toprağı asitlendirici karışım gübreler ve hazır topraklar da var, onlarla uğraşın. Öbür türlü, vaktinize yazık…
Güneyde açan Kıbrıs akasyası da mimozayla aynı aileden. Ama o ince, uzun yapraklı ve ilkbahar-yaz aylarında açıyor. Nasıl bizim mimoza güneye indikçe zorlanıyorsa, Kıbrıs akasyası da buralara çıktıkça kışın zorlanıyor. Hatta donuyor.
Kokusu son derece etkileyici olan mimozalar, parfüm sanayisinde kullanılıyor. Bu arada, alerjik bünyeliyseniz çiçekleri koklamaya kalkmayın. Her yeriniz kabarabilir!
Mimozalardan bir bahçe yapmak istiyorsanız, her çeşit ibreli çam türlerini, ilkbaharda açan erguvanları, toprağı asitlendirip yumuşatacak ıhlamurlarla beraber dikmelisiniz. Akçaağaçlarım her tipi, manolyanın yaprağını döken türlerini de deneyin. Devleşen, altı kelleşen ağaçlarda dip kısma bodur ve yayılan bitkilerden Porsuk, Akantus, Pittosporum ya da çim gibi yüzey örtücü bir bitki olan Hedera Sarmaşığı dikebilirsiniz. Alt kök sistemi yüzeyden gittiği ve kılcal olduğu için çimleyip gübrelemekle, havalandırmayla uğraşmayın, zarar verirsiniz.
Murat Pilevneli.
“Kışın ilk rengi, sarı Mimozalar (Acacia Dealbata) – Marie Claire Masion” için 17 yanıt
sayın murat pilevneli,
sayfanızı çiçeklere olan merakımdan googlede ararken rastladım ve sık kullanılanlara ekledim sizinle aynı kafadanım gibi geldi bana sitenize bayıldım.teşekkürler.ben bahçeme mimoza dikmek istiyorum yöre kastamonu tosya acaba orada yetiştirebilirmiyim birde ben istanbul b.düzünde araştırdım mimoza fidanı bulamadım acaba nereden edinebilirim beni bilgilendirebilirmisiniz? iyi günler
http://www.demirarboretum.com/ buradan itibata gecebilirsiniz.
merhaba,
bahçemdeki mimoza ağacı ölmek üzere bu sene çok zor bir kış geçirdi, sanırım ondan bir çok dalı öldü bu ilkbahar çiçeklerini açmadı. ve sadece bir dalında yeşil yaprakları kaldı .
sanırım daha tam anlamı ile ölmemiş.
kuurtarmam için yardımcı olur musunuz?
teşekkürler.
Era Hanim kuruyanlari budayin, ilkbaharda olmemis dallardan bitki tekrar gelisebilir.
merhaba, bahçeme 1 ay önce mimoza diktim.(saksıda geldi)fakat şu ana kadar herhangi bir yeni yaprak vermedi.Çiçek zaten açmadı.Normal midir? Geldiğinde üzerinde olan tahminen geçen seneden kalmış yapraklar vardı.Hala onlar duruyor. Aynı şekilde bir tanede gülibrişim dikmiştim.Onda da yeni yaprak göremiyorum.Mevsim daha erken, yeni ekildi vs. mi yoksa tutmadılar mı şimdiden anlaşılabilir mi?
Mimoza ve gul ibrisim ilkbahardan sonra gelisir, sabredin…
apartmanın bahçesine mimoza ekmek istiyorum mimoza kökleri asma ağacı gibi arsıs özelliği varmıdır yani temele zarar verirmi bu hususta bilgi verirseniz sevinirim saygılarımla.
Evet kokler arsiz ama Bamboo kadar degil, bamboo gercekten izolasyonu delip betona isliyor, mimozanizi binadan 3 metre aciga dikseniz daha dogu olabilir, fakat benim bugune kadar diktiklerimde pek sorun olmadi.
Murat bey merhabalar
Geçen hafta sonu adalara gittiğimde iskelde bütün çocukların ellerinde mimozalar vardı dayanamadım aldım.Çok sevdiğim bir çiçektir.
benim balkonda saksıda yetiştirmem mümkün mü?
Balkon güneş alıyor.
Serpil Hanim, buyuk bir saksiya dikin ama kok sistemi gelismek ister, yillara nekadar dayanir bilemem, cok buyurse bahceye dikmeniz gerekebilir.
selamlar sarı mimozaları nereden temin edebilirim bana bu konuda yardımcı olurmusunuz veysel ünal
Veysel Bey, http://www.demirarboretum.com/ bu firmada degisik boylarda ornekler satiliyor, onlarla irtibata gecebilirsiniz.
Bahçeme iki tane mimoza fidanı diktim. Birtanesi 1 hafta içinde yaprak sürgünü vermeye başladı ama diğerinde bir gelişme olmadı, gelişmesi için ne tür bir gübre kullanmam gerekir
Mimozalar asitli toprak sever, yuzeye ilave edebilirsiniz. Gelistirmek icin azotlu yapay gubre verin.
biz mimozayı çok seviyoruz zorlukla bir tane bulduk bahçemize diktik çok güzel tuttu şimdi gözümüz gibi bakıyoruz henüz hiç çiçek açmadı fakat bahçe duvarına çok yakın dikmisiz ve rüzgarlı alan yerini değiştirmeye de korkarım açıkçası kuvvetlendirmek için ne yapılabilir
Azotlu sivi gubre verin, duvar dibinde de olsa gunesliyse gelisir, belki yamuk buyur, bence sorun olmaz. Birtek poyraz aliyorsa sorun olabiliyor, mart sonu kar yaginca agacin cicek acmasi az olabiliyor.
Verdiğiniz bilgilerle sarı mimozaları tohumdan çimlendirdim. Çok teşekkür ederim. Buradaki bütün yazılarınızı okudum. Yeni bitkiler hakkında yazılarınıza devam etmenizi rica ediyorum.