Kategoriler
Yazilarim

Şehirli bitki… Daimi yeşil manolya. (Magnolia Grandiflora)

İşte bana bahçe işlerini sevdiren bitki.

manolya
Her şey Floransa’da gördüğüm manolyalarla (Magnolia Grandiflora) başladı. Denedim, oldu, sevdim ve bugüne geldim. Bana “çok naziktir, kök sistemi anormaldir, evi çökertir, çiçek açmasını beklersen eline baston ve torunlarını alırsın” dediler. Ama yanıldılar. Yılmadım. Araştırdım. Bugün bir sürü manolyam var, yaptığım işlerde de bolca kullanmaya dikkat ediyorum. Hatta bir tanesinde abartıp havuzun çitini manolyadan yaptım. Düşünsenize kokulu çit…(çitinizin, budama zamanı çiçekler geçince, ağustosa doğru yapılır unutmuyın!)

manolya

Avrupanın ılıman güney bölgelerinde, İngiltere’de birçok yerde, Amerika’nın California bölgesinde manolyaları soğuk rüzgârlardan korumak için duvar diplerine dizi dizi dikiyorlar. Duvarın 70-80 cm. dışından, ikinci duvar gibi buduyorlar. Yani bu bitkinin bugüne kadar bina temellerine zarar vermediği kanıtlanmış. (Devleşmiş manolyalar temele biraz sorun yaratabilir, onuda kök budamasıyla kontrol edebilirsiniz.)
Manolya bilinenin aksine zahmetsizdir. Aşırı rüzgâr almadığı zaman çok hızlı gelişir. (Senede 75 cm.) Rüzgârlı bölgelerde adaptasyonu yavaş olur ama bir iki sonra toparlanıp gelişir. Bakıma bayılır. Gece, yapraklarının yıkanması suretiyle sulanmaya bayılır. Çam iğnelerini, ıhlamur ya da kayın yapraklarını kök yüzeyinde hissetmek ister. Aslında siz siz olun manolyayla bazı bitkileri beraber dikin. Akçaağaçların her türü, ıhlamur, kayın gürgen, meşe, çam ve kendi türünün yaprak döken, ilkbaharda açan örneklerini (Japon manolyası, lale ağacı, ya da çıplak manolya gibi bir sürü ismi var ama doğrusu sadece manolya) manolyayla yan yana dikebilirsiniz. Tüm bu saydıklarım yaprak dökümüyle doğal gübre vazifesini yerine getireceklerdir.

manolya
İlk dikimde bitkiye biraz gaz vermek için kestane toprağını normal toprakla harmanlayarak dikebilirsiniz. Kireçli topraklarda yaprak sararması oluşursa ilkbaharda toprak yüzeyine, kök üzerine, toz kükürt yada toprak asitlendirici toz döküp hemen sulayın.

Manolyalar çapalanmaktan hoşlanmaz, kökleri yüzeyseldir, zenginlik olsun diye dibini havalandırıp gübrelemeyin. Sadece büyükbaş hayvan gübresi severler!. Güvercin gübresinden nefret ederler (çok kireçli!). Manolyalara çok çiçek açtırmak için potasyumlu gül gübresi verin. Açan çiçekler bir iki gün dayanıyor, gösteri bitkinin büyüklüğüne göre ağustos ortasına kadar devam edebiliyor. Limonata gibi kokan çiçekleri yakından koklarken burnunuzu sürerseniz, ne yazıktır’ki vücut yağınızla reaksiyona geçip yarım saatte kararıyorlar…Bence, dikkatlice, çiçeği açmamış yeni sürgün dalı kesip, vazoya alın, 2 gün ev içini kokuya boğacaktır.

Manolya sorun yaratacak kadar fazla geliştiğinde istediğiniz her yerini budayabilirsiniz. Ligusturumun devi muamelesi yapabilirsiniz. Ama unutmayın ki her kestiğiniz dal, o sene açacak çiçekleri de beraberinde götürecektir.

Manolya ellenmediği takdirde çam gibi yerden dallı gelişir. Hatta o kadar gelişir ki bir dip dal 10 m.lik uzaklığa kadar gidebilir. (İstanbul Hilton Oteli’nin bahçesini görün, mükemmel örnekleri var orada…Aman alt dallarını budayalım, boya gitsin derseniz büyük hata, siz ellemesenizde o büyümeye devam edecektir!) Kar yağışında yumuşak yapısı zarar görebilir. Aşırı yük dallarını kırabilir, bitkiyi hırpalamadan kardan kurtarın, tazyikli suyla tepedeki karı indirmeye çalışmayın, bitki donabilir!.

Magnolia little gem
Poyraza kapalı alanlar dikim için daha uygundur. Onun dışında güneşi de, yarı gölgeli alanları da kabul edebilir. Bahçeniz kireçli topraklıysa, siz inatla manolya istiyorsanız, dev saksılarda uygun toprakla, turunçgiller gibi gelişebilir. Yeter ki, 3-4 senede toprağını bonsai gibi değiştirin (zor…). Bu bitkinin teraslar için üretilmiş minyatür tipi de var, ismi “Magnolia Little Gem”. Küçücük ve o boyuyla bir sürü çiçek açıyor. Bu manolyalar sizi kesmedi, ev içerisinde yaşaşayan, yaprağını döken bir tür daha var, onuda deneyebilirsiniz (Magnolia virginiana).

Magnolia virginiana
Manolya, Karadeniz’in ılıman, her bölgesinde yetişebilir. Havada rutubet isterler, en önemlisi de, manolyalar hava kirliliğine dayanıklıdır. Kısacası bu bitki mükemmel şehir ağacıdır. Yollarda sağlı sollu dikilince süper durur, otobanlar ya da arabayla geçilen yerlerde değil unutmayın !!!, Taksim’den Harbiye’ye giden cadde ile Nişantaşı’ndaki bir büyük cadde, manolyalı… Bu dikimde (Nişantaşı) direkt olmasa da benim de katkım var. Fikri ben vermiştim, diktiler. Bir tek nisan, mayıs aylarında yaprak değiştirirken ortalığı kirletiyorlar, ama hemen taze yeşil yapraklarını, ardından da çiçeklerini açıyor.

İzmir bölgesinde çok kullanılan bir tür yaprakları yuvarlak uçlu, daimi yeşil manolya var. M.Grandiflora türleri 10-15 yaşından sonra bol çiçek açarken bu tür, Magnolia Ruff, 3-4 yaşında açmaya başlıyor. En çok 6-7 metre büyüyebiliyor. Diğerleri 20 mt. kadar çıkıyor.

manolya

Manolyaların üretimi yaz sonunda çiçeklerden sonra oluşacak tohum kozalaklarından olabileceği gibi , en çabuk ve garantili yöntemi, havadan dal köklendirilmesiyle yapılıyor. Bu iş için boy hizanızdaki bir dalı çakıyla eninden, yarısına kadar dikine kesin, bu yarığı dalı kırar gibi 3-4 cm. ayırın. İçerisine köklendirme tozu serpip üzerine 10 cm. toprak sıvayıp bir torbayla büzün(bone gibi), 2 aya karar o topraklı kısım kök dolacak. İşlem yaptığınız yerin 2 cm. gerisinden dalı kesin, toprağa dikin… Tohumla üretim yavaş oluyor.

manolya

İyi bir cinsli türle aşı yapılmışsa, ilk baştaki yaprağı yeşil altlı tür çıkabiliyor. Unutmayın, yaprak altı kahverengi kadife kaplı gibi türler hem daha iyi çiçek açıyor, hemde toprakta iyi gelişiyorlar.

Murat Pilevneli.

“Şehirli bitki… Daimi yeşil manolya. (Magnolia Grandiflora)” için 110 yanıt

sayin murat pilevneli
fevkalade doyurucu ve ogretici buldugum bu bolum bana kendi problemimden bahsetme ve care arama cesaretini verdi.
izmir’deki bahcemde manolya agacim var. ama ne yazik ki poyraza acik bir yerde.(ne yapalim sitenizi cok gec ogrendik.)ozellikle ilk baharda asiri derecede yaprak sararmasi ve dokulmesi ile karsilasiyorum.herhangi bir beslenme problemi olabilir mi?
simdiden tesekkurler.

Erdoğan Bey, merhaba.
Manolyaların ilkbaharda aşırı yaprak dökmesi gayet normal, yeni yaprakların çıkabilmesi için bir miktarını doğası gereği zaten döker.
Amerikada Cincinnati şehrindeki mezarlıklara daimi yeşil yapraklı olduğu için, bizdeki selvi yerine, bu manolyayı dikerler.
İlkbaharda çok yaprak döktüğü içinde, bu şehirdeki bilinen ismi Çöp Ağacıdır!.
Yaprakların dökülmesi dışında bir problem varmı?
Sonraki yaprakların sarı olması, çiçek açmaması ya da tepenin az yapraklı kalması gibi.
Bunlar en önemli sorunlar.

Toz kükürt yaprak sararmalarına iyi gelir.
Dilerseniz, ilkbaharda toprak yüzeyine döküp sularsınız, bu kükürt topraktaki ph oranını asitliye çevirebilir (o senelik!).
İyide çiçek açtırır. (Manolyalar bir sene çok açarsa seneye biraz az açabiliyor, bu da normal…)

Poyraz kötü ama tecrübelerimden çıkarttığım sonuca göre manolyalar buna da bir iki senede alışabiliyorlar, merak etmeyin.

Benim gibi manolya delisini zor bulursunuz, sorununuz olursa çekinmeden yazın, bilgim dahilinde cevaplarım.
İyi günler.
MP.

merhaba murat bey bir yakınım bahçesinde,9 yıllık manolya ağacı var.bana çiçek açmadığını anlatır durur.açıkçası internette gezerken size rastladım bilgi verirseniz evinirim.ilginize şimdiden teşekkür ederim

Nurettin Bey,
Manolyaların bir bölümü yaşlandıkça çiçek açar. Belki daha gelişememiştir. (Benim bile açmayan manolyalarım var.)
Bu sonbahar’da toprak asitlendirici kış gübresi verilir, ilkbaharda potasyum ağırlıklı gübre takviyesiyle işlem sürdürülürse, eminim, seneye yaza açabilir.
Az açarsa sorun yok(her sene daha çok açabilir), hiç açmazsa belki erkek türdür. Pek bilinmiyor ama, bitkilerin’de dişi, erkek olanları var.
Saygılarımla.
MP.

Ben tohumdan manolya üretmek istiyorum. Elimde bir miktar manolya tohumu var. Bu tohumları direk toprağa gömdüğümde manolya fidanı çıkarmı? Tohumdan manolya yı nasıl yetiştirebilirim. Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

Tabiki çıkar, ama işlem uzun sürüyor.
Bildiğiniz tohumdan yetiştirme dışında özel bir tipi yok.
Sadece büyüyen fidanda yapraklar aldığınız tohumun ağacına benzemezse şaşırmayın. Çünkü iyi çiçek açtırmak için gelişen bitkiye aşı yapıyorlar…

Manolyayı tohumdan yetiştirmeyi(toprağa ekme dışında) biraz daha ayrıntılı anlatabilir misiniz? Teşekkürler.

Sonunda yakalandım galibi, bu iş bana göre değil dedim ama olmadı…

Tohumdan manolya yetiştirmek için yaşlı bir ağacın kırmızı tohumlarını toplayın. Yaşlı diyorum, çünkü esas ağacın yaşı kaliteli fide yetiştirmek için çok önemli, ağaç en az 15 yaşında olmalı!.

Manolya Tohum kozalagi

Manolya tohumlari

Tohumları kozalaklardan çıkarttınız, güzel güzel kokuyorlar, yetiştirmek istediğiniz kadarını ayırın.
Yavru manolyaları yetiştirmek için, kırmızı tohumların üzerindeki bu kırmızı kılıfı temizlemeniz gerekiyor.
Bununda işleminde, oda sıcıklığında bir bardak suya tohumları yerleştirin. 4-6 saat bekledikten sonra yumuşayacaklar, elle taze badem soyar gibi, kılıfını, ayırın, temizleyin.
Bu bana göre değil diyorsanız, kırmızı kılıfa ince zımpara kağıdıyla biraz çizikler atın aman çok derin olmasın.

Evet geldik ikinci safhaya, en çok 10 cm. lik saksılar bulun. İçlerine su geçirgen iyi steril iç mekan toprağı doldurun, suyu süzmek için biraz perlit, yosun karıştırın, aman, bahçe toprağı olmasın, içinde böcek yumurtaları olabilir,dikkat!
Tohumları büyüklüklerinin iki misli derine, toprağa yerleştirip, yüzeyini örtün.
Her saksıya iki adet tohum yeterlidir.
Küçük tohumlar varsa sözünü ettiğim iki misli derinlik burada geçerli değil, yüzeyin biraz altı doğrudur.
Biraz sulayın, bu dönemde sulama önemli aman saksıları çok sulamayın, tohumlar çürüyebiliyor. Fıs-fıs ile kontrollü sulama yapın.

Üçüncü bölümde tohumları kış uykusuna yatırmanız gerekiyor. Bunun da en ideali, buzdolabında saklamakla olabiliyor.
4 ay bu minik saksılar soğutucunuzda duracak, Rutubeti arada kontrol edin gerekiyorsa naylon torbaya yerleşirip, bekletin!.

Dördüncü bölüm de, havalar ısınmaya başlayınca, buz dolabından çıkartıp bol güneşli bir cam önüne alabilirsiniz. (Burada güneş sorun çıkartabiliyor, filizleri yakabiliyor!.)

Yapay isik

Yapay ışık, doğru çözüm.
Saksılı tohumlar ilk gelişme için günde 14 saat ışık istiyor, marketlerde satılan yapay bitki ampulleri, ya da, iki floresan ampulüyle (bir gün ışığı-bir beyaz) gereken ışığı sağlayabilirsiniz. (resimdekiler orkide, siz onların manolya fideleri olduğunu farz edin!)
Beşinci bölüm, burada ilk çıkan filizi iyi kontrol edin, aman böcekler, hastalıklar gelmesin, korumak için, milk shake kaplarının üzerine konan kubbe gibi plastik şapka yerleştirin, arada kontrol edin.

İkinci yaprak, üçüncü yaprak, ohhh… gelişti!. Tamam.

Artık aslan gibi manolya yavrularınız var, bunları artık dış mekana hazırlamanız gerekiyor, önce yarı gölgede 15 gün, sonra bildiğiniz manolya ne severse o işlemle devam…

Manolya tohumdan yetistirme

Fideleri, iyi toprakla dilediğiniz yere dikin yada daha büyük saksıda yetiştirin.

Not;  tohum aldığınız bitki yaprak altı kahverengiliydi, yetiştirdikleriniz yeşil yapraklı çıkarsa, unutmayın ki, tohum aldığınız manolya  bir zamanlar aşı yapılmış olabilir. Aynı yaprakları isterseniz, bir iki sene sonra, sizin’de fidanlara aşı yapmanız gerekecek.

Kolay gelsin.
MP.

siteniz çok güzel.Bende ev ve bahçe bitkilerine merakım var.Emekli öğretmenim.Anadoluda meyve bahçesi oluşturmaya çalışıyorum.Kışlarıda İstanbulda bulunuyorum.Manolya bitkisine ilgim var.Nereden nasıl temin edebilirim.Şimdiden teşekkür ediyor.Çalışmanızda başarılar diliyorum

Sayın Pilevneli
Bahce ile ilgilenmeye yeni baslamis biri olarak sitenizden epeyce faydalandigimi soyleyebilirim. Tesekkurler. Gecen Eylul sonu genc bir manolya aldım ve ektim. Dallandı, yeni yapraklar verdi ve onu izledikce mutlu oluyorum. Fakat son donemde kucuk siyah noktalarla kaplandi yapraklari. Nasil kurtulabilirim? (Apartmanin molozlarinin gomulmus oldugu bir bahcedir burasi. Yeni toprakla takviye edilmis toparlanmis oldugunu da belirteyim. Ne yazik ki topragin cinsini bilemiyorum ama buyuk olasilikla bugun belediyelerin parklarda kullandiklari cinsten, acik renkli ve cabuk taslasan) İlginize tesekkur ederim.

Küçük noktalar sulamayla alakalı. Belkide çok suluyorsunuz!
Bence sulamayı gece yapın. Toprağı kontrol edin, güneşte sakın sulamayın. Ağustos ayında sulamayı çok arttırmayın.
Toprağa iyi karışımlı ilave yapmanız çözüm olmayabilir. Kökler sizin toprağa alışmak için bir iki sene güç sarfedebilir.
Yaz başında etkilenmiş yaprakları dökebilir, korkmayın.
İlkbaharda fosforlu toprak asitlendirici toz gübreyi suya karıştırıp vermelisiniz. Büyük fidanlıklara sorun, çivit mavi bir toz gübre var onu kök yüzeyine, çember şeklinde döküp sulayın…
Büyücü işi gibi!
Kolay gelsin.

merhaba size bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.Bir peyzaj şirketinde çalışıyorum, bir müşterimizin bahçesindeki 4 metrelik manolya geçen sene kışın karda ana dallarından birtanesi kırıldı bizde o dalı aşı macunuyla yerine monte edip bağladık dal kurtulmuş görünüyordu 6 kadar sonra fırtınalı bir günde dal kırıldı bir tarafı boşalmış oldu .Daha sonra bizde ağacı forma sokmak için form budaması yaptık, fakat müşterimizin tanıdıkları (ağacınız ölecek, manolya budanmaz ) demişler. Biz yanlışmı biliyoruz manolya ağacı budanmazmı? şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Bu kış’mı oldu, anlamadım, bu sene olduysa manolya ilkbaharda sürer merak etmeyin.
O ölür diyenler İtalyada manolyalar nasıl budanır bilmiyorlar galiba. Fidanlıklarda satılan piramit formlu bitkilerde derin ilkbahar budamasıyla şekillendirilir. Dalları sayıp onlara budama noktalarını gösterin.
Siz yapraklanması için azotlu, ilkbahar gübresi verin, sonra, haziranda müşterinizle tekrar görüşün!…
Korkmayın düzelir.

Murat bey iyi günler,
Benimde çatalcada yetiştirdiğim manolya ve kamelya gibi ağaçlarım var.Yukarıda bahsettiğiniz gibi tohumdan üretmek çok zaman istiyor.Bir sene budama yaptığımda dalları çelik olarak kullandım ama başarılı olamadım.O sene havalarda soğuk gitmişti.Sizin önermiş olduğunuz yöntem ilgimi çekti ama tam anlayamadım.Torba ağaçta asılı mı kalıyor?Enine kestiğimiz dalı ikiye ayırıyormuyuz?Enine kestiğimiz dalın ucunuda kesiyor olmamız lazım?Çelikten üretimleri ile ilgili bilgi varmı?

Çok Teşekkürler,İyi Çalışmalar

Argun Bey,
Budama yapılan dallardan manolya üretmek imkansız gibi birşey…
Evet yazımda yazdığım havadan köklendirme en doğrusudur. İçi toprak dolu torba havada kalacak. (farz edin bitki yaralanmış sizde o dalı sarmışsınız gibi).
Enine kestiğiniz dalı kırmadan ayırıp içine köklendirme tozlu toprak sıvıyorsunuz.
Enine kestiğiniz dalın ucunu kesmeniz gerekmiyor. Bu işlem yaptığınız dal geçen seneki sürgünden olmalı.
Başka sormak istediğiniz olursa yazın.
İyi günler.

merhabalar
Ben peyzaj öğrencisiyim.Projede büyük çiçek parterler kullanıcam hangi çiçekler birarada uyumlu olabilir?Birde çoçuk oyun alanında kulanılabilecek bitkiler mesela bir pergole etrafı ve çoçuk alanı çevrilirken neler kullanmalıyım?Bitkilendirmelerde kışlıkla yazlıklar yanyana gelmeli mi?yapraklı ve yapraksızları birarada kullanabilir miyim?
Sorduklarımdan anlaşılacağı gibi ilk projem olcak ve çok bilgisizim.yardımcı olabilirseniz sevinirim..Yazdıklarınız okuyorum mesela istanbul florası çalışıyorum bu projemde oya’nın bu floraya uygun olmadığını sölediğiniz için kullanmıyorum doğru mu?
Teşekkürler

Merhaba, cevap yazmam uzun olur, yandaki arşivde çok konu var. Sorunuzun cevabı için uzun vakit ayırıp bunları inceleyin lütfen.

Çocuk oyun alanlarında dikensiz, yaprakları zehirli yada kesici olmayan, çiçekleri kokusu ile arıları çekmeyen, kolay kırılmayan bitkiler kullanmalısınız.
Oyun alanları daha çok sonbahar – ilkbahar- yaz olabileceği için bu alanlarda bu tip bitkileri kullanabilirsiniz.

Yaprağını çok fazla döken bitkiler yerine biraz daha daimi yeşil türler tercihiniz olmalı.

Yaprak dökünce koşan çocuklar kayıp düşmesin.

Konu ile nekadar alakalı bilemedim ama Enka okulları ile ilgili eski bir yazı yazmıştım http://bahcevan.com/?p=88
belki ilginizi çeker.

Oya konusuna gelirsek, İstanbul florasına uygun demem yanlış.(İstanbul rutubetinden gölgede bozuluyor demişim, açık alanlarda bal gibi yetişiyor, yoksa en birinci belediye ağacı neden olsun…) Tabiki yetişiyor. sadece doğru bakım yapılmazsa bahçenize külleme hastalığı yayıyor.

merhaba murat bey
evet benim manolyam yaz manolyasıymış boyu 141 cm. ve yaprağın altıda üstü gibi yaşil
şuan yani yaprakların tomurcukları geliyor
ama eski yaprakların çevresi siyahlaştı.Bu bir hastalıkmı
sizce ne yapabilirim

iyi günler murat bey
benim bahçemde kamelyam var ama çok sağlıksız 3 yıl önce diktim bahçeme her geçen yıl daha kötüleşiyor geçen yıl yapraklarının rengi sarıya yakındı çiçekleri ise tomurcukken düştüler bu yıl yaprakları hiç yok.
toprağı sevmemiştir düşüncesiyle 1 hafta önce saksıya diktim.bundan sonra ağacım için ne yapmalıyım.Kapalı balkonda daha iyi yetişirmi?
2 sorum daha olacak ortancalarımın alt yaprakları buruşuk şekilde üst yaprakları daha düzgün neden olabilir ve ne yapmalıyım. 2 hafta öncesi ilaçlatılmıştı ondan olabilirmi?
minyatür güllerimde ise yaprak bitleri var. pelin yaprağı ve acı biberle yapılan ilaçtan iki akşam püskürttüm ama azda olsa hala bitler var ne yapmalıyım.

şimdiden teşekkür ediyorum.

Merak etmeyin zamanla çiçek açacaklar. Belkide yaşlandıkça yaprak altı kahverengi olacak, benim seneler önce aldığım böyle gelişti…
Kararan eski yaprakları atmak için bozuluyor, yenileri gelir, bence sorun yok.
bu arada biraz asitlendirici, güçlendirici yaz gübresi verseniz iyi olabilir.

Bence sizin toprakta sorun var. Bu arada siz hangi şehirle ilgili soru soruyorsunuz?
Toprak manolya ve kamelya için asitli yumuşak olmalı, belkide toprak değilde iklim uymuyordur, kamelyalar çok soğuk sevmezler.
Kışın Ankara gibi bir yerde yaşıyorsanız camekanda tutmanız doğru ama İstanbul gibi bir yeredeyseniz açık havada bunlara birşey olmaz.
Yeni diktiğiniz toprak nasıl, kestane toprağımı?
Orancalarınıza birşey söyleyemem, yeni yaprakların gelişmesini bekleyin.
Güllerede supracit tipi ilaç yapmalısınız. (sizin oralarda’ki bir tarım il müdürlüğüne danışabilirsiniz.)
Yaprak bitleri tazyikli sulamayla da yok olabilir.

merhabalar
öncelikle başarılarınızın devamını diliyorum ve sormak istedigim konuya geçiyorum ben bitkilerin dünyasına yeni girmiş biri olarak evde yetiştirmek istedigim bitkimin m2ye 400W ışığa ihtiyacı olduğunu biliyorum tohumdan itibaren 6hafta 24saat ışık görmeliymiş buda 400wattan 400×24=9600watt günde yakar ayda 288000watt yani 288kilowatt eder elektrigin kilowatt ücreti 200bin civarı olduğuna göre 288x200bin=57milyon yapar yani yeni para birimiyle 57lira demek oluyor bu 100m2 lik bi dikim çalışması için 5700ytl yapıyo ve bu büyük bi mevla bunu minimuma indiricek bi çözüm rica ediyorum sizden..(ekonomik elektrik yakan bitki lambaları olabilir veya ayna yardımıyla ışığı yansıtmak gibi yöntemler olabilir) şimdiden cevabınız ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum biz amatörlere ışık olduğunuzu söylemek isterim…
saygılar…

Merhaba, yazdığınız 400W lık ışık herhalde 400 Lux olacak.
Hesaplama için yetiştireceğiniz yerin eni boyu, ışığın nekadar yüksekten geleceği bilgilerini tam yazmanız gerekiyor.
Enerji tasarruflu ampullerin 830 numaralı gün ışığı rengi var. Bence kullanmanız gereken ürün de budur.

tekrar merhaba
400lux ‘un açılımını bilmediğim için cevap veremiyorum özür dilerim ama yüksekliği ayarlayabiliceğim bi sistem kurmayı planlıyorum(lambaların verdiği ısı bitkiye zarar vermicek şekilde yani yüksekli yine lambaya bağlı) 830numaralı gün ışığı demişsiniz elektirçiye gittiğimde 830 numaralı gün ışığı rengi tasarruflu lambalardan istediğimi mi söylemeliyim yani her marka için aynımıdır bu??Birde bu lambaların kaç watt yaktığını benimle paylaşırsanız sevinirim.. tekrar teşekkür ederim..
saygılar

Selam Murat bey, internet sitenizi dün fark ettim. Gayet başarılı bir site. Manolya ağacı için yazdıklarınız okudum fakat yine de sorunumu sizinle paylaşmak istiyorum. Belki bir derman olabilirsiniz. Şimdiden teşekkür ederim. Sedat Kumova

Yeni taşındığımız evde 2 tane manolya ağacı var. Yaklaşık 2000 senesinde dikilmiş.
1) Bir tanesi, çevresi geniş alanda çimlerin ortasında. Bol yapraklı. Fakat yaprakları sararıp dökülüyor. Filizleri var. Bol güneş alan bir yerde. Ormana yakın bir alan. Gecelei nem fazla.
2) Diğeri evin giriş tarafıda, arnavut kaldırımlı taşların arasında, yaklaşık 1,5 metre çapındaki dar bir toprak alanda. Fazla yaprağı yok. Bununla beraber yaprakları bununda dökülüyor. Gövde kısmında sarımtırak bir renkte yukarıya doğru küflenme gibi belirtileri var. Bununda filizleri var. Toprak kısmında yer örtücü çim var. Norma çim değil. Semiz otuna benzeyen çimlerden.
Bu kadar narin bir ağaç için üzülüyoruz. Buyüzden bu durumdaki ağaçlarımıza bir şeyler tavsiye edebilir misiniz?

Merhaba Murat Bey;güzel siteniz nedeniyle sizi kutlarım.Manolyalar neredeyse en çok sevdiğim ağaçların başındadır..İstanbul-Tuzla da yaşamak gibi bir ayrıcalığım var!!(EN AZINDAN BEN ÖYLE HİSSEDERİM)5 yıl önce İzmir den getirdiğim manolya fidani bu yıl (2 gün önce farkettik)çiçek vermek üzere 2 tane yumurta yapısında tomurcuk açtı…Bu arada manolyam topraktan hep surgünler veriyordu ve biz onları ağacın gücünü almasın dıye budayıp yokediyorduk…Doğru mu yapmaktayız,yoksa onlardan yeni manolyalar elde edebilirmiyiZ?Bir de ağacın yapraklarıiçe içe kıvrılıyor.bazan da duzeliyor;bir nedeni var mı? Yanıtlarınız için şimdiden çoook teşekkürler ederim..

Merhaba, dipten cikanlari budamaniz iyi oluyor, genelde asi yapilan manolya buradan gelisebilip, sizin esas bitkiden buyuk olabiliyor.
yapraklarin bozuk cikmasi su ile alakali, sorun olmaz…

Merhaba 🙂

Bir projem için internetten “kurutulmuş yasemin çiçeği” araması yaparken keşfettim sitenizi…

Botaniğe hep heves eden; ama sabredemeyen bir olarak hayran kaldım size…

Tebrikler demek az 🙂

Yürğinize sağlık…

merhaba doyurucu siteniz için tebrikler. Bir yıl önce Şile de aldığım bir evin bahçesinde yaklaşık 8-10 yıllık bir manolya var. Geçen yaz çok güzel çiçeklendi. Bu yıl baharda yaprak dökmeğe başladı doğal karşılayıp geçicidir diyerek önemsemedim, ancak sararma ve yaprak dökmeler devam ettiği gibi yeni çıkacak çicek tomurcuklar açamadan kararıp toz gibi dökülmeğe başladı. Bazılarına göre çok sulamadan bazılarına göre susuzluktan olabilirmiş. sizin görüşünüzü aşmak istedim. bitki çim alanın kenarında yer almakta ve çimlerle birlikte sulanmaktadır. İki kez de panikleyip belkide aşırı suladığım oldu.
Tekrar tebrikler ve yardımınız
için şimdiden teşekkürler…

Merhaba Murat bey çiydem çiçegini ararken sizin sitenizle karşılaştım mutluluğumu size anlatamam ben yıllardır boğaza giderken hep hayranlıkla bakardım ve yetiştirmek için bilgi yoksunuydum siz benim kurtarıcımoldunuz en kısa yoldan nasıl yetiştire bilirim masrafsız bir şekilde olanaklarım kısıtlı şimdiden çok teşekkür ederim.MANOLYA DOSTU İYİKİ VARSINIZ

Merhaba murat bey ben tohumdan deniyeceyim dolapta sakladıktan sonra hangi ay ekeceğim birde ben hilton otelinin bahçesinden tohumu almaya çalışacagım hangi ay içinde olgunlaşıp kırmızı olurki ben gidip alayım siz en güzeli orada olduğunu yazmiştınız şimdiden teşekkür ederim saygılar.

Merhaba Murat Bey

Bahçemde 5 yıl önce diktiğim 3 adet manolya ağacım var fakat nerdeyse hiç büyümediler. Sayenizde farkettim yerleri yanlış ve etraftaki muz ve zeytin ağaçları da manolyalarımı boğdu. Yerlerini değiştirmek istiyorum. Mümkünmü ve nasıl bir zamanlama ve yöntem uygulamalıyım. Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba, yer degistimek zor is. Manolyalar bunu pek sevmezler!
Kisin, yer degisebilir. Kökü dikkatli kazin, bolca ciksin, yeni yere dikerken kök hormonu verin. Kestane topragiyla dikin. Dikimden sonra gecen yazki yeni sugunleri budayin.
Ilkbaharda azot ve fosforlu gubre verip guc katin.
Umarim basarili olursunuz.

Not; bir iki sene sevimsiz gozukecekler sonra birden toparlayacaklar, panik yapmayin…
Manolya yer degisimi yerine zeytini ya da muzlari dusunseniz daha uygun olabilir bence. Bunlarda sorun cok az olur.

Merhaba Murat bey,

Manolya ile ilgili bölümlerinizin tamamını okudum. Benzer konular var ama sanırım tam benim durumuma rastlamadım.
Bahçeme 2001 yılında yaklaşık 2 metrelik bir manolya ağacı diktim. Toprak tınılı dedikleri (kumlu+turflü toprak). Yer olarak çok rüzgar almıyor.Poyraza kapalı (güneye bakıyor).Sabahtan , öğleden sonra 4’e kadar direk güneş gören bir yerde. Etrafında oya ağaçları ve alev ağacı dedikleri bitklier var. Çok sıkışık değiller.Sulama ise çimlerin pop-up’larından geldiği kadar (arada sırada el ile dip sulama yapıyorum). Kışın (İstanbul ölçülerinde)sert geçtiği bir yerdeyim (istanbul-Beykoz sırtları). Kışları herhangi bir önlem almadım şimdiye kadar.

Sorunum şu: Monolya dikildiğinden beri hemen hemen aynı durumda. Her sene çiçek açıyor ama ağaç bir türlü gelişmiyor.Yaprakları ve gövde boyu neredeyse diktiğim kadar (dikeli 6 yıl oldu). Yani cılız bir ağaç şeklinde kaldı. Yapraklarda ve gövdede belirgin bir hastalık/sorun görmüyorum. Korkumuzdan şimdiye kadar önemli bir budama yapmadık(bazı küçük dalları kestik sadece)

Kısacası sanki zaman donmuş gibi. Diktiğim şekilde duruyor bitki. Ne yapmalıyım?

Merhaba, benimde böyle bir manolyam var, 15 sene sonra büyümeye başladı…
Belki sorunlu, belkide bodur tür. Büyüyorda siz görmüyorsunuz olabilirmi acaba?
Büyüyen türse, 2 ay sonra, kış gübresi verin.
Ardından İlkbaharda azotlu gübre vermelisiniz.
Sulamada yapraklarıda yıkadınızmı, manolyalar bu sahte yağmura bayılırlar.

Merhaba Murat Bey,
Sitenizi yeni keşfedenlerdenim.Keyifle de takip ediyorum.Özellikle manolya ile ilgili bölümü ilgiyle okudum.Mersin’de yaşıyorum ve bahçemizdeki manolya ağacından bu seneki tohumları topladım ve anlattığınız gibi üretmeye niyetlendim.Ancak merak ettiğim konu toprağa ektikten sonra hemen mi buzdolabına koyuluyor yoksa belli bir süresi var mı? Teşekkürler.

merhaba murat bey temmuz ve agostos aylarında 3 adet manolya diktik sulama sorunumuz yok.diktiğimiz yer çim alan sabah akşam sulanıyor .ama 3 taneside kurudu 2 hafta içinde yaprakları kahverengi oluyor ve kuruyor.nered yanlış yapıyoruz bilemiyorum .diktiğimiz yer istanbul.teşekkür ederim

Yavuz Bey, Agustos sicaklarinda dikim yaptiginiz icin bitki ya sok gecirdi ya da dikimde koku zedelediniz.
Govdede can varsa ilkbahara tekrar surerler korkmayin. Yok olmus ise aldiginiz yerden yenisini isteyin, garanti vermismiydiler, bundan emin olup gidip konusun.

Alican Bey, cit yapacaksaniz dikimde iki bitki arasinda, yapraklar arasinda en az 50 cm. kalsa yeterlidir.
Tek bitki ise etrafinda minimum 2 metre bosluk kalsin, 4-5 seneye yayilabilir.
Buyumus bir manolya 6-7 metre tepe yapabilir.

Murat Bey magnolia grandiflora nın kökleri en fazla kaç m. toprağa doğru büyür.Birde magnola grandiflora nın gövdesinin çapı ne kadar büyüyebilir.Şimdiden teşekkürler.

Magnolia Grandiflora uygun iklim, toprak ve bakımla  20-30 metreye kadar büyür, tepe çapı 15 metreye kadar gelişebilir.
Köklerde en az tepe kadar, yerini sevmişse daha da çok gelişebiliyor…
Bitki, yüzeysel kökler dışında çok derin kazık kök yapar, bu sebeple mevcut agaçların yakınında sonradan inşaat yapmak, beton suyunu bitkiye iletebildiği için ölümcül olabiliyor.
Aynı yüzeysel kök sorunu çamlardada var…

Merhaba manolyalar uygun iklim,toprak ve yer bulduğunda ortalama kaç yıl yaşar ve yılda kaç cm uzarlar.Bu büyüme nelere göre değişir.Şimdiden teşekkürler.

Merhaba,

elimde bir tane manolya kocani var, nereden geldigini bilmiyorum cunku yolda buldum. icinde draje gibi kirmizi tohumlari var tohumlar yumusamaya baslamis ancak bahcem cok verimsiz. Saksiya ekmek istiyorum bu tohumlari torf, potasyum ve azot gubresi karistirsam olur mu? hangi araliklarla sulamam gerekecek? not: bahcemin topragi son derece verimsiz islenmeye ihtiyaci var mil,kompost,torf, yesil gubre karistirilip capalanmasi gerekecek cunku anladigim kadariyla bahce topragi buyuk oranda kil ihtiva ediyor su gecirmiyor su dibe cokmuyor cunku. ayrica saksiya ekim ayinda eksem ne zaman sonra sasirtmam gerekecek?

ilginize tesekkurler

karisik yazdigimin farkindayim ama heyecan yaptim 🙂 olacak o kadar.

Avrupada 1700 senelerinde dikilip hala sorunsuz yaşayan örnekleri var. Uzak doğuda yapraklarını döken türlerin 1000 senelik örnekleride bulunuyor. Bence MG’da çok uzun yaşayabilir.
Benim bitkilerim senede 75 cm. boy atıyorlar.

Tohumdan yetiştirmeyi yukarıdaki bir yorumda yazmıştım.
Ancak yeterli boya gelirse bahçenize dikin bence.
Manolyalar killi topraklarda iyi gelişiyorlar fakat baş düşmanları kireç. Sizde bu sorun varsa toprak asitlendiricilerle 4-5 sene bitkiyi beslemeniz lazım, zamanla adapte olabiliyorlar.
İlk dikimde dikim çukuruna dökülen yaprakları ve siyah beyaz gazete kağıdı parçalarını iyi toprakla karıştırıp verin. Yüzeyde çayır çimeni yetiştirebilirsiniz. Bir konu yazmıştım, lupinus ile ilgili buna tekrar bakın lütfen.
Killi topraklarda yeni toprak ilavesi tehlikeli iştir. Koyduğunuz toprağa mevcut rutubet birikip kendine benzetiyor.
Yapmanız gereken, sonbaharda hayvansal gübre, bol yaprak çürügüyle iyi toprağı yüzeye sermek olabilir. Biraz yumuşaması gerekiyor.
Kışın, arada toprağı havalandırmak için çapa yardımıyla delikler açın.
Mümkün olduğunca kil seven bitkilere yönelin.
Mucize beklemeyin, benim böyle sorunlu bahçem var, nelerin yaşayabileceğini seneler içinde tecrübelerinizle siz bulacaksınız.

Oncelikle tavsiyelerinize uyacagim rehber niteliginde ki bilgileriniz icin tesekkur ederim.

Topragim killi ama aynı zamanda tasta cok. Hatta bu yuzden yer yer egim bile var. Ellerimle iri taslari topluyorum ama bir yere kadar ve zemin cok sert. Bunun disinda asil sormak istedigim seyse(konuyu dagitmayacak sam) Lupinus yesil gubre icin harika bir fikir kesinlikle deneyecegim bunun disinda ben cimden hoslanmiyorum ama yer ortuculerinide seviyorum yalin ayak dolanmak ve oturmak icin. Yer ortucu olarak yoncanin azottan zengin oldugunu okumustum lupinusla birlikte topragimi islah etmek icin yonca ya da o da mineralden zenginse dikondra ekmek istiyorum ne onerirsiniz?

Sevgi&Selam

Onun icin cayir cimini onerdim, icinde bir suru cicek, yaprakli ot cikabiliyor. Dogal cim budur…
Dikondra sicak havalarda dikilip gelisir, artik seneye beklemeniz gerekiyor.

merhabalar, benim de güzelim manolyam bir tuhaf oldu. bulunduğu yer çok rüzgar aldığı için yerini geçen sene yerini değiştirdim. fakat keyfi tamamen kaçtı. o güzelim yapraklar ufaldı da ufaldı. renkleri de sarardı bi tuhaf oldu.keşke ellemeseydim. bu yer rüzgar açısından daha iyi ama bir türlü düzeltemedim. ne yapmalıyım yardım ederseniz memnun olurum.

Merhaba, manolyalar yer değişince küsebiliyorlar. Ölmedilerse 2-3 senede toplanabilirler.
Sonbahar bitip, yaprağını döken bitkiler de çıplak hale geldikten sonra kış için kış gübresi vermelisiniz.
Beslemelerine, İlkbaharda kök geliştirici ve azotlu güberelerle devam edin.

Merhaba Murat Bey Manolya delisi olduğunuzu söylüyorsunuz.Bende bir manolya delisiyim.Taksim meydanındaki manolyalar ve Tarım Bakanlığının Caddebostandaki Bahçesindeki manolyolarda çok güzeldir.
4 sene önce 3 metre boyunda bir manolya diktim.Manolya bakçenin güney cephesinde yazın bütün gün güneş görür bölge karadenize yakın ormanlık olması sebebiyle nemli bir bölge.Ağaçın alt kısımları biraz yosun tutmuş vaziyette ve dalları gibi biraz eğsen kuru dal gibi çıt kırılıyor ve yapraklar haddinden fazla seyrek çiçek açmasında bir proplem yok fakat yapraklar sadece dalların uç kısmında 5-6 adet 4 senedir bu değişmedi ve boy atmadı çap değişmedi ne yapmam lazım Ağaç çok kel gözüküyor

Anlaşilan sizin ortam çok rutubetli. Gövdedeki yosunlaşmadan çok korkmayın, seneye su miktarını biraz azaltabilirsiniz.
Toprak nasıl acaba, köklerde sumu birikiyor. Dibini biraz kazın su varmı kontrol edin, kökte kalıcı su manolyaların sevmediği bir şeydir. Varsa daha kuru bir yere taşımanız gerekiyor.
Su problemi yoksa, kış için toprak asitlendirici çivit mavi kış gübresini yüzeye serpin, bir iki kez sulayın.(yaprak döken bitkiler tüm yapraklarını döktükten sonra)
İlkbaharda topraktaki azot miktarını arttırıcı yapay gübre ilave etmelisiniz. Azot yapraklara, fosfor köklere iyi gelecek. Karışımı tarım ilaçları, gübre satanlara sorun. Karaköy alt geçitte bulabilirsiniz.
Şu an aklıma sadece bunlar geliyor. Siz önce bir kontrol edin.

merhabalar manolyo fidesi dikmek istiyorum.Fakat dikim yapacağım yer rüzgarlı.Manolyanın tutmamasından korkuyorum.İzmirde yaşıyorum nasıl yardımcı olabilirsiniz? Sizi bulduğum için çok mutluyum.Şimdiden teşekkür ediyorum.

Yer rüzgarsız olsaydı şimdi dikin derdim, ama bence ilkbaharda dikin, yazın gelişip kökünü sağlamlasın.

Peki seneye kışa ne olacak, sizin civarınızda manolya varsa sorun olmayacak, ama bir manolyanın rüzgara alışabilmesi en az 4 sene sürüyor.

Aşırı rüzgarda neden manolya seçmek istiyorsunuz, eziyet gibi, başka bitki deneyebilirsiniz.

Ağaçlardan:
Acer platanoides
Acer pseudoplatanus
Fagus sylvatica
Alnus cordata
Prunus serotina
Fraxinus excelsior
Populus nigra ‘Italica’
Populus x canadensis ‘Robusta’
Quercus robur
Tilia cordata
Pinus Nigra
Pinus asperata
Pinus radiata
Pinus cembra
Pinus condorta
Pinus thunbergii
Sequoidenron giganteum
Larix kaempferi
Larix decidua
Taxus baccata
Thuja plicata
Ayrıca,
http://www.greenwoodnursery.com/171?CurrentPage=1
http://www.gcnursery.co.uk/windbreak.html
çevirim yapmanız gerekiyorsa,
http://www.babylon.com/ buradan türkçe bölümünü seçmelisiniz.

merhaba murat bey sizden aldığım bilgiden yapılması grekeni yaptım sabahtan tohumları seramik bir saksıya ektim buzdolabın kapağına naylonlayıp kotdum 4 ay sonra ekmek için işlem doğrudur umarım bu arada belirteyim kestane toprağına yaptım işlemi manolya için sevgilerimle sabiş.

Merhama, manolya yaprak dökümüyle kendine gübre yapabilir mi?Manolyanın en iyi geliştiği sıcaklık ve nem oranı ne kadardır.Şimdiden teşekkürler.

Daimi yeşil manolya yerine yaprağını döken manolya yaprakları gübre olabiliyor (yaprakların üzerine toprak atıp çürümeyi hızlandırmalısınız).
Bu sert yaprakların çürümesi zaman alıyor.
Akçaağaç, ıhlamur, meşe, dışbudak, sığla, atkestanesi…
Yaprağını döken yumuşak yapraklılardan deneyin.
Marmara bölgesindeki rutubet (% 50-90 arası) manolyalar için yeterli.
Karadeniz, Ege, Akdeniz, Güney Anadolu bölgelerinin kışın çok karlı olmayan, yazın rutubetli bölgeleri manola yetiştirmek için uygun olabilir.

Harika bir site. Ellerinize saglik. Yillardir bag bahce ile ugrassakta sizdende cok yardim alacagimizi düsünüyorum.
1999 yilinda Bodrum Turgutreis´ten bir manolya fidani alip Almanya´ya getirdik. Cok yavas büyüyor ve henüz bizde cicegini göremedik. Halbuki ne hevesle bahcemize dikmistik…
Yukarida yazilan yorumlardan ders almaya calisacagiz Stuttgart´tan selam ve sevgilerimle
Sonja.

merhabalar; bahçemdeki manolya dikildiğindeki ilk yıl zayıf olmasına rağmen çiçek açmıştı.ama bu yaz hem çiçek açmadı ,iyi gelişim göstermedi, hemde şu anda kuruyan dalları var.yaprak altı kadifemsi türden ama rüzgar aldığı için çok yaprak döküyor.yapraklar gevrek bir yapıda düzenli sulanıyor ama ağaç kuruyormuş gibi geldi bana.ne yapmalıyım.bahara düzelirmi( antalya bölgesinde)

Daimi yeşil manolyalar yeni dikildikleri rüzgarlı alanlara adaptasyon’da birkaç sene zorlanabilirler.
Bence kış için kök yüzeyine kestane toprağı ilave edin. Bu toprakla beraber kış gübreside vermeniz gerekiyor. İlkbaharda azotlu gübreyle devam edebilirsiniz.
Sulama düzenli demişsiniz. Aşırı olmasın, birde güneşliyken sulanmıyor değilmi?

Merhabalar,sitenizi bir süredir takip ediyorum.Çok yararını gördüm.Teşekkürler.
İki hafta önce, saksıda aldığım 2m.lik manolyamı(yaprak döken)dikerken, oya ağacı için aldığım demir parçalarını manolyanın kestane toprağı
arasına karıştırmışım.Manolyama bir zararı olurmu?
Zararlı derseniz manolyayı çıkarıp yeniden dikeceğim.

Selamlar,teşekkürler.

bu kadar güzel bir site bu kadar güzel bir gönül daha doğru düzgün okuma fırsatım olmadı sanırım sizin yüzünüzden 4-5 dönümden aşağı bir bahçe yeni evimde düşünmüyorum . çiçek hastasıyım doğa hastasıyım bütün dostlara selam olsun sevgiler kucaklıyorum buradaki o güzel gönülleri

bence çok güzel tebrik ediyorum bu siteyi araştırmamın sebebi ismimin manolya olması ismimi googlede geçince bu site çıktı iyiki merak edip siteyi bulmuşum çoğu arkadaşlarıma bu siteyi tavsiye edeceğim Başarılarınızın devamını dilerim.

benim de bir manolyam var.onu çok seviyor ve onunla konuşuyorum.benim adım da manolya ve gerçekten en ufak birşeye kırılıp küsebiliyorum.çiçeğimin özelliğini taşıyom galiba:)

slm.benim güzel bir manolyam var,fakat çiçekleri açmıyor.ben çok üzülüyorum.manolyaları okadar seviyorum ki,ismim bile manolya,manolyalar çok nazik bir yapıya sahipler,tıpkı benim gibi,ismime çekmişim.heralde.tşk.

Merhaba manolya gölge alanlardada iyi yetişir mi.Manolyaların iyi gelişebilmesi için en az kaç metre arayla dikilmelidir
Şimdiden teşekkürler

yetişkin manolya fidanı arıyorum. sık yapraklı gölge yapacak bir cins olabilir. şimdiden teşekkür.

merhaba! benim adım manolya.adımı yayınladığınız için teşekkür ederim. ismimi çok seviyorum. ve çok az bulunduğu için herkeze ilginç gelen isimlerden biri.

Siteniz gerçekten çok bilgilendirici, birikimlerinizi paylaştığınız için çok çok teşekkürler.. Bizim 100 yıllık iki adet manolyamız var. Proje gereği yerlerini değiştirdik. İnşaat alanında oldukları için zarar da gördüler. Vicdanen rahatsızım bu durumdan dolayı, onları yaşatmak istiyorum. Budama, vitamin desteği vs. profesyonel yardım alabileceğim ve uygulama yaptırabileceğim birilerini tavsiye edebilirseniz çok sevinirim.
Saygılarımla…

merhabalar.. benim ismim de manolya, ben de sitenize bayıldım. benim de yaşıtım manolya ağacım var, 26 :). annem ve babama cok tsk ediyorum bu düsünceli ve özel davranışlarından dolayı. o zamanlar bahce sıkıntısından dolayı evimize cok yakın dikilmek zorunda kalmış, her siddetli rüzgar esmesinde duvara carpıyor:(. biraz hırpalanıyor:(. bu konuda yapılabilecek bişey yok sanırım?. bi tavsiyeniz olur mu acaba.. tsk ederm

Merhaba,30 yıllık manolyamız var.Bahçivan çok derin budamış ve ağaç kötü olmuş.Kesilen yerlerden yeni dallar çıkar mı.Şimdiden teşekkürler.

Çok derin budanmışsa zor çıkar, belki dipten patlatır, yada ince dallar kalmışsa buralardan da sürebilir.
Geçmiş olsun.
Bu yanlış budamacılardan bende bıktım!…
Onlar iyi bildiklerini zannedip ağaçları katlediyorlar.

Manolya çiçeğine karşı apayrı bir ilgim var…çooook sevdiğim bir kişiye de bu adı takmıştım.Ama o hiç bilmedi!Ben sık sık sitenize girip okuyorum.Ara ara notlarım olucak.Sevenlere de kucak dolusu MANOLYA diyorum.TEŞEKKÜRLER.

sayın Murat Pilevneli bahçe bitkileri ile ilgili bir kitabınız varmı,nasıl ve nereden temin edebilirim saygılarımla.

Merhaba. benim yazdigimi soruyorsaniz, yok, yazilar sol taraftaki bolumlerde (150 konu var), ve daha yayinlamadigim bir suru eski yazimda bekliyor, vakit bulursam onlarida ilave ederim.

merhaba bahçemizde 7 yıllık bir monolyamız var ilk diktiğimiz yıl çiçek verdi başka çiçek vermedi bu yüzden kesmeyi bile düşündük çiçek açması için özel bir bakım mı gerekiyor? ne yapmamız lazım? cevaplarsanız sevinirim

Gizem Hanım, öncelikle bitki gölgedeyse açmaz.
Sürgünlerde çiçek açacağını belirten iri tomurcuklar varmı bakın. Belki bu senede geçti.
Hiç birşey yoksa, sonbaharda kış gübresi, ilkbahar öncesinde de potasyum, azot karışımlı gül gübresi verin belki açar.
Yapay gübre sevmem derseniz, Manolyalar büyük baş hayvan gübresi severler, hayvansal gübre verecekseniz sadece bu türü deneyin.
Koyun ya da güvercin gübrelerini sevmiyorlar!.

kardeşşşş gerçekten güzel resimler geçmişsin insanın hemen dikkaatini çekiyo.. ayrıca bilgiler içinde teşekkür eder saygılarımı sunuyorum.. başarılar..

öncelikle çok güzel bir site tebrikler..benim 2 metre boyunda bir ağacım var.bu sene 15 gün önce yaprak değişimi bitti. normalmidir? bu bitkinin sulaması nasıl ne oranda hangi aralıklarla yapılır? başarılar diliyorum..

Manolya bu zamanda yaprak degistirip cicek acar, hersey normal, sizinkide boylandikca cicek acacak. Sulama Haftada iki kez aksam tum tepesi dahil yikanarak yapilirsa iyi gelisir, yagmurlamaya bayiliyorlar…

Murat bey merhaba,

Bizim 4 metre boyunda seyrine doyum olmayan,4 yıl önce beykoz sırtlarında dikilmiş bir manolyamız var. Bu sene yeni çıkmaya çalışan yaprakları buruşuk olarak çıkıyor ve biraz cansız gibi duruyor. bir hastalık kapmasından korkuyoruz.Bizim bahçıvanlar sorun yok diyorlar ama yinede endişeleniyoruz.

Sayin gunes Dobra, bu mantar hastaligi olabilir, bu seneki yapraklar zor duzelir, sizin yapmaniz gerekenler sonbaharda baslayacak, ilk bahar baslamadan devam edecek, mutlaka agaci donem donem ilaclatin seneye yeni surgunlerle agaciniz toparlayacak…

Murat bey merhaba,
ben pek konuyla alakası yok ama meraktan soracağım. açıkçası manolyalara karşı çok büyük bir ilgim var ve bir yerde KOKLAMAYA KIYAMAM SENİ GZÜEL MANOLYAM şarkısnın manolya koklandığında öldüğü için yazıldığını okudum . doğruluk payı varsa bu hassasiyeti nerden geliyor.

Merhaba, Sitenizi bugun gordum manolya icin bilgi ararken karsilastim. Ben tohumdan fide elde etmeyi basardim.Altı yasında filizlerim var. ben biraz daha farklı yöntem kullandım. şu ana kadar hiç bir fidanım çiçek açmadı. filizlerin gelişimini sağlamak için alttaki yan dalları kesmek gerekirmi. Daldan fide elde etmeyi anlatmışsınız köklendirmeyi sağlayan tozu nereden bulabilirim

Fidanlara form vermek gerekiyorsa budayin, budamazsanizda gelisirler, cicek acmalari icin beklemeniz lazim kucuk yasta acmalari zor (ozel bodur tur degilse!).
Koklendirme tozunu tarim ilaclari satan yerlerde bulabilirsiniz.

Hayatımda gördüğüm en asil çiçek,ağaç,bitki..Konuya yabancıyım ama sitenizi görüp,okuduktan sonra hiç ulaşamayacağım sandığım birşeye bir adım daha yakınlaşmış hissediyorum kendimi..Benimde dikili bir manolya ağacım olmalı..:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir