Kategoriler
Yazilarim

Şimdi bakım yapma zamanı (Temmuz) – Milliyet vitrin

Bahçenize ilkbaharda bakım yaptınız, peki yaz ortasında da çeşitli bakımlar yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

ilexÇiçekleri geçmiş, tohum yapmaya dönüşmüş çalıları kuru çiçeklerden temizlemelisiniz. Nasıl yediveren güller çiçeğinden sonra kesilirse, diğer bitkileri de böyle budamalısınız. Çiçekten sonra oluşacak tohum tüm enerjiyi çektiği için budama bitki gelişimine yardımcı olabilir. (Üretim yapmayacaksanız!)

Fakat şimdiden belirteyim, çiçeğinden sonra oluşacak meyveli bitkileri, kışın üzerinde boncuk kalacak tipik bitkileri (ilex, cotonaster, kuşburnu gibi) budamayın, yazık edersiniz. Bu dönemde bahçenize saksılı satılan tüm fideleri, ağaçları dikebilirsiniz. Ama dikkat edin bitki şok geçirip yaprak dökebilir. Korkmayın, sıcaklarda ilk dikim sonrası yaprak dökümü normaldir. İki haftaya, tekrar yaprak çıkar. Mümkünse sevdiğiniz bitkiyi alıp kabında bekletin, yaz sonunda daha garantili dikebilirsiniz. Palmiyeleri bu dönemde sökebilir, kaba alabilir ya da dikebilirsiniz. Kışın palmiyelerle oynanmaz!.

Çiçekli, çiçekleri geçmiş yazlık bitkileri sulamaya devam edin. Bahçeniz güneşliyse akşam üstü, gölgeliyse sabah sulayın. Gölgeli bahçelerde gece sulaması hem külleme hem de salyangozların çılgınca çoğalmasına neden olabilir.

liliumLiliumların en güzeli (Lilium Candidum) bu dönemde çiçek açar. Bembeyaz pürüzsüz görüntüsüyle aşık olabileceğiniz bitkiyi gördüğünüz fidanlıklardan alıp yarı güneşli alanlara dikebilirsiniz. Satın alın diyorum çünkü bitkiyi üretmek çok zor. Dikimde çok derine gömmeyin, liliumun bu türü diğer soğanlılar gibi kendinin üç katı derine gömülmüyor; mümkün olduğunca yüzeyde olsun. (Böyle de bir huyu var!) Sevdiğiniz çiçekli bitkilerden çelikler alabilirsiniz. Hazır sürgünler yumuşakken, sürgün ucundan kesin, köklendirme tozuyla (büyük marketlerde var), bol yaprak çürüğü kumlu karışımla dikin. Sulamaya dikkat edin, kurutmayın.

Saksılı bitkilerde gelişime yardımcı olmak için çabuk etki eden sıvı gübreler ilave edin. Potas bazlı gül ya da özel domates besinleri olabilir.

Kasımpatı ve yıldız gibi çiçekleri daha iri açtırmak için sürgün ucundan elle kopartın. Yaprağa giden güç çiçeklere yansıyacaktır. Küçük bol çiçekli ev için kesim çiçeği istiyorsanız ellemeyin bırakın doğal kalsın. Çitleriniz gerekiyorsa tekrar budayın. Açıklık varsa ilave bitki dikin. İlkbaharda ekilen yazlık çiçekleri (begonya, cam güzeli, ateş çiçeği gibi) kalabalıklaşmışsa yer açmak için aralardan sökün, boşluk yerlere dikin. Böylece ekim ayına kadar süre uzayabilir.

Sarmaşık mor salkımları şimdi budayın, ilkbaharda bol çiçeğin sırrı, yaz budamasındadır. Formu bozulmuş esas gövdeden uzaklaşmış yeni sürgünler varsa başlangıçtan altı yaprağa kadar kısaltın.

Sıcak geceleri, güzel kokuları daha uzun yaşamak istiyorsanız bahçenize lambalar yerleştirin. Açık havadayken vaktinizi uzatın. Bauhaus ve Carrefour’a güzel malzemeler gelmiş. Benden söylemesi…

Murat Pilevneli

“Şimdi bakım yapma zamanı (Temmuz) – Milliyet vitrin” için 2 yanıt

merhaba
ortanca bakımı ararken size rastladım. bir sorunum var. begonyalara hayranım ancak gidip çiçekcilerden marketlerden aldığım bütün begonyalar kısa bir süre içinde yaprakları kararıp çürüyüp gidiyorlar. bu güne kadar öldürdüğüm begonyanın haddi hesabı yok. ne yapsam yaşatamıyorum. özelliklede soğanlılar. seney de çıkar deseler de ben başaramadım. neyi yanlış yapıyorum acaba.
evim bodrumda. evin her alanını denedim bahçe dahil. komşuların begonyaları beni kıskançlıktan öldürebilir:) yardım lütfen.

Begonyaları acaba çokmu suluyorsunuz, bol güneşli ya da aydınlık bir yerdelermi?
Bahçede bile olsalar sulama kararında olmalı aksi taktirde kök çürüyor, bitkilerinz ölebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir