– Yaz aylarında da ağaç dikilebilir mi?
Evet ama ağustos ayı hariç; çünkü bu dönemde havadaki kuru sıcaklıktan dolayı bir hayli ısınan toprağa giren bitkiler şok geçirebilir. Mecbur kalacaksanız ağacı dikmek için kazdığınız çukuru su ile doldurun, biraz bekleyip bitkiyi yerleştirin, toprak atın, kök- toprak suyu iyice çeksin, uzerini iyi toprakla doldurup çığneyin… Bir sonraki gün kontrol edin, toprak çökmüş ise biraz daha toprak doldurun.
Saksıda satılan her ağaca güvenebilirsiniz ama asla açık köklü ya da bir yerlerden sökülüp getirilmiş ağaçları almayın, tutmazlar. Bu tipleri bir tek kış aylarında dikmelisiniz. Aldığınız ağacı dikerken köklerini kontrol edin. Fazla karışık kökler, topraksız kalıp saksı şeklini almışsa biraz budayın, alttan yer yer kopartıp dağıtın ve öyle dikin. Bilin ki serada beklemiş eski mal almışsınız, mutlaka pazarlık edin!
– Ağaçlara gübre ne zaman verilir, yazın gübre vermek doğru mu?
İlkbahar sonu ve yazın, ağaçlara az miktarda olmak kaydıyla sıvılaştırılmış gübre verilebilir. Esas gübreleme ilkbaharda toprağa karıştırılarak ya da sonbaharda yapraklar döküldükten sonra yüzeye serpilerek yapılabilir. Kafanıza estikçe toprağa hayvansal gübre verme alışkanlığından kurtulun. Ağacın neye ihtiyacı varsa ona göre gübre vermelisiniz. Yapraklar için azotlu, çiçekler için potasyumlu gübreler alın. Gül gübresi diye satılan toz potasyumlu gübre çoğu çiçeklere iyi geliyor, deneyin. Ev kenarındaki güvercin pisliklerinden uzak durun; hem çok kuvvetliler hem de toprağı kireçlendiriyorlar. Ayrıca çok kötü kokuyorlar.
– Mevsimlik çiçekleri temmuz ayında da dikebilir miyiz?
Dikim yapmak için bu ay geç değil, hatta daha gelişmiş fide bile bulabilirsiniz. Gölgede kalan alanlara cam güzeli, büyük çiçekli, yapraklı begonya; güneş alan yerlere begonya, sardunya, papatya, vapur dumanı, verbena, ateş çiçeği veya kadife çiçeği dikebilirsiniz.
– Yazın kaç günde bir sulama yapmalıyız?
Bahçenizin durumuna göre her gün veya haftada iki üç kez… Sulamada öncelikle dikkat edilecek nokta bahçenizin güneş alıp almadığıdır. Güneşli bahçeler gün batımında, gölgede kalanlar ise sabah erken saatlerde sulanmalıdır. Zamansız sulama gelişimi etkilediğinden bu konuya özellikle dikkat edin. Gölgede kalan bahçelerin gece sulanması yosunlanmaya, sümüklü böceklerin sayısının artmasına sebep olur. Bu tip bahçelerde çok sulama yapmayın; zaten buralarda nem kaybı az olur. Güneşli alanları ise asla güneş varken sulamayın; bitkilerin yaprakları yanar.
– Çimlerimiz ilk ekildiği yılki kadar güzel değil; hayvansal gübre de verdik ancak düzelme olmuyor. Ne yapmalıyız?
Çimlerin bakımı zordur. Öncelikle tırmıkla dipteki pislikleri, yosunları çıkartmak lazım. Bir de toprağı havalandırmak gerekli. Tırmığı toprağa batırıp biraz ileri geri oynattıktan sonra çıkartın. Bu işlemi her 50 cm.’de bir tekrarlayın, ilave tohumunuz varsa az miktarda toprakla karıştırıp serpin ama tohumları açıkta bırakıp kuşları buraya çekmeyin. Hayvansal gübreden kurtulup 15-15-15 numaralı çim gübresi kullanın. Hayvansal gübre hem çok kuvvetli hem de bahçeye böcek getiriyor. Doğayla o kadar haşır neşirlik hoş değil! Çıkar ama sonra hemen yanar. Sonbahara kadar bu işlemi unutun. Çok acilse ve ihtiyaç varsa rulo halinde satılan hazır çim serin. Hiçbir riski yoktur; sadece biraz daha pahalıya mal olur o kadar!..
– En çabuk gelişecek ve gölge yapacak ağaç nedir?
Akasya, ada mimozası, akçaağaçlar, osuruk ağacı (adı böyle!), kavak (aman tozsuz olanını isteyin), güneyde karabiber ağacı, demir ağacı…
– Güneydeki begonviller, İstanbul’da yetişir mi?
Kışın korunur ve fazla sulanmazlarsa bir şey olmaz. Denize yakın yerde toprakta bile kalabilirler. Yapraklarını dökseler bile yazın açarlar ama bana göre bu tip özel bitkileri İstanbul’a getirmeyin, onlar yerinde güzel… Zorlama olunca orijinali gibi olamıyorlar. Nasıl bizim manolyanın oralarda yetişmesi zorsa begonvil için de buraları zor…
– Dracenea türü palmiyeler kışın bozuluyor, ne yapmalıyız?
Öncelikle bunları don olabilecek yerlere dikmeyin. Poyraza kapalı, bol güneşli yerleri seçin. Böyle bir imkânınız yoksa palmiyeleri kışın hasırla sarmalayıp rüzgârdan koruyun ama ortaya çıkan görüntü çok çirkin; dayanabilirseniz tebrikler… Bence bu palmiyelerin altına yaprak şeklinde olan ‘Phormium‘ dikin, ister kırmızı, ister alacalı, beraber çok şık duruyorlar. Dev çim görüntüsündeki bu bitkinin yazın açan ilginç çiçekleri de var.
– Güllerimde külleme hastalığı var; bir de çok bitleniyor, tam açmadan dökülüyorlar. Ne yapmalıyım?
Güller güneşe bayılır, gölgeden nefret ederler. Muhtemelen sizin güller gölgede kaldıkları için külleniyordur yada bitleniyor. Öncelikle etraflarını budayıp, sonbaharda da yerlerini güneşe göre değiştirin. Gül suyu çok sevmez; fazla suluyorsanız miktarı azaltın. Böcekler için suprasit ilacı kullanın, ilacı suyla karıştırıp filit yapın(dozajı prospektüste yazar.) Güllerin açması için budamayı iyi yapın, potasyumlu gül gübresi verin. Yapraklara toz kükürt serpmek de külleme sorununu yok eder(en az 3 haftada). Bir akşam vakti, naylon çoraba doldurduğunuz toz kükürtü, ıslattığınız yapraklara pudra gibi serpin. Bu işlemi yapmadan önce saat, yüzük gibi her türlü metali elinizden çıkartın; kükürt zarar verebilir. Çelikler, altınlar kararmasın!… (Toz kükürt ecza depolarında satılıyor.)
– Kükürtü gülün dışındaki diğer bitkilere de uygulayabilir miyim?
Kükürt hastalıkta (chlorosis) yapraklardaki sararmayı düzeltebilir. Çivit gibi renklenmeyi arttırır(ortancalardaki mavi renk için.), parlak yeşil yapraklarınız olur. Ancak kükürt topraktaki asit miktarını arttırabilir. Dolayısıyla açelya, kamelya, manolya, gül, çam, ortanca gibi bitki ve çiçekler topraktan yeterli demir alamadıkları için hastalanıp sararabilirler. Bence çok acil bir durum varsa öncelikle şehirlerdeki Tarım il Müdürlükleri’ne gidin, inanamayacağınız kadar çok yardım ediyorlar. Benden de selam söyleyin.
YAPRAK SORUNLARI
1-Düzensiz sulama sonucunda yapraklarınız acaip şekli alabilir. Sulamayı düzenli hale getirip toprak yüzeyine çakıl, çam kabukları gibi rutubet tutucular ilave etmelisiniz.
2-Yapraklar kenarlarında çukur çukur şekil alıyorsa tırtıl veya yaprak yiyen diğer böcek çeşitlerini araştırıp acilen ilaçlama yapın.
3-Bakteriye!, böceklenme sonucu yapraklarda sararma ve lekeler oluşuyor. Bu sorunu çözmek için Suprasit ilacı kullanın.
4-Bitkinin susuz kalması sonucunda, özellikle ağustos ayında yaprak kuruması oluşabilir, korkmayın. Normal bakıma devam edin, bir sonraki sezon yeşermelerini sağlayabilirsiniz.
“Sorular cevaplar, Temmuz – Ağustos” için 2 yanıt
Erguvan ağacını nereden alabilirim? Bitki satan birçok yere sordum ama net bir cevap alamadım.Teşekkürler.
Sinan Bey, Erguvan agaci Istanbudaki neredeyse her serada var. Acaba yetismeyen bir bolgedemi soruyorsunuz.
http://www.demirarboretum.com/ internetten ulasabileceginiz adres, onlarla irtibata gecin.
Ellerinde normal cins disinda, beyaz ciceklisi, kirmizi yapraklisida var.