Kategoriler
Yazilarim

Tropik güzel geri döndü, Strelitzia (Flamingo- Cennet çiçeği-)- Milliyet Vitrin

60’lı yılların giysileri, şarkıları ve mobilyalarından sonra çiçekleri de moda oldu. Özellikle Strelitzia çok etkileyici bir görünüm sunuyor.

starlice 1960’lı yılların mobilya, giyim tarzı ve şarkılarının tekrar moda olduğunu yazmıştım. Yurtdışında, özellikle İngiltere ve Amerika’da iş çığırından çıkmış; bu tip malzeme satan yüzlerce dükkan açılmış. Bizde de tek tük örnekleri var. Ortaköy’deki Rafi’nin kafesi Myott, Horhor’daki Antikacı Taner’in yeri gibi… Antikalar bir yana, beni daha çok bitkiler ilgilendiriyor. Esas moda bu dönemden paşakılıcı, devetabanı, kauçuk ve flamingo çiçeği ‘Strelitzia‘…

Paşakılıçlarıyla beraber gri kaktüsler ev içi dekorasyonunda, hazır halde, korkunç paralara satılıyor. Devetabanı da minimalizm akımıyla tekrar hortladı. Dev cam vazoların içine konacak sünger gibi yardımcı malzemeleri gizlemek için kullanılıyor. Kauçuk bildiğiniz gibi. Unutmadan belirteyim; kauçuk, hani şu ofislerde en çok kullanılan ‘Ficus benjamin‘in amcası sayılır. Dedeleri de bildiğiniz incir. Yani hepsi akraba…

Bu haftaki bitkimiz cennet kuşu ya da flamingo çiçeği gibi isimlerle tanınan ‘Strelitzia reginae‘. Bitkiyi en çok kesme çiçek satan dükkanlarda görebilirsiniz. Toptancısında bir tanesi 5 milyon (kesme). Halbuki Bodrum’da esas bitki 12 milyon 500 bin lira. Bodrum Botanik’te var. Tel: 0252 358 51 79. Güneyde yerde, bol güneşli kuytu her alanda; kuzeye çıktıkça kuytu, rüzgara kapalı tüm alanlarda, teras ve kapalı seralarda iyi gelişiyor. İstanbul’da Demir Arboratum‘da var ama daha pahalı. Kuzeyde deniz kenarı alanlarda çok daha iyi gelişiyor.

Starlice

Bitki daimi yeşil, mevsimlik bir çiçek. 1.5 metre kadar yükselebiliyor. Yaprakları sert, kalıcı. Çiçeği, yaprağı kesme çiçek diye ayrı ayrı satılıyor. Kesme ihracatı yapacaksanız iyi bir örnek. Dev aranjmanların hep tepesinde strelitzia vardır. Toprakta biraz kireç, yaprak çürüğü seviyor. Kışın soğuktan etkilense bile tekrar sürüyor. Grup halinde mükemmel. Daha şık bir manzara olamaz!
S. Alba

Bu yaprak rengine mor çiçeklileri tavsiye ederim. Turuncu – gri – mor çok şık olur.

Bitkinin muz gibi büyüyen, beyaz çiçek açan türü de var (Strelitzia alba). Kuytu alanlara tavsiye ederim. Bu çiçeği İzmir Solo Peysaj’da bulabilirsiniz. Tel: 0232 259 00 99.

S Alba

Tüm strelitzia’lar tohumdan üretilir. Ama çok yavaş bir iş. Asıl ilkbaharda kökten ayırmayla çoğalıyor. Zaten bir, iki kök size yeter. Yerinde çoğalıyor. Unutmadan uyarayım, çok suyu sevmez. Kararında olmalı. Fazlası kök çürümesi yapıyor.

Her şey bir yana beni kesme çiçek ilgilendiriyor diyorsanız; dümdüz, rakı bardağı gibi kesimsiz 50 – 60 cm.lik bir vazoya az suyla, 1 – 2 tane kesilmemiş uzun çiçek ve bir yaprak koyun. Su “az” olmalı çünkü minimalizm öyle istiyor!

Kışın karanlığına bir ışık…

Betula Utilis

Betula utilis yani huş. Hani şu gövdesi akkavak gibi bembeyaz, soyulup içinden daha beyaz odunu çıkan ağaç. Kışın karanlık günlerine bahçenin bir köşesinde ampul etkisi getiriyor. Koyu renk çamların, duvarların önünde incecik tül gibi dallarıyla İskandinav sadeliği getiriyor. Rutubetli, biraz serin bölgelerde; altın sonbahar rengiyle de tavsiye ederim.
Murat Pilevneli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir