Bu yaz da yavaş yavaş bitiyor. Ağustos ayındaki sıcak rutubetli günler pek çok bitkinin hastalanmasına yol açtı. Çoğu güller, oya ağaçları, taflanlar küllenmeden ölmek üzere. Hastalıklarla mücadele etmemiz lazım. İlaçlamayı kendiniz yapabiliyorsunuz iyi, ama büyük ağaç tipi bakımda zorlanabilirsiniz. Böyle durumlarda tarım il müdürlüklerine başvurun. Bitkiden hastalıklı bölümünden parçalar götürün. İlgilenecek ve size yardım edeceklerdir.
Küllemeyle ilgili ufak bir bakım önermek istiyorum. Etkilenmiş bölümleri akşam ıslatın. Bir naylon çorap ya da ince kumaş içine toz kükürt koyun. Islak alanların üzerine serpin. Bırakın tozlu kalsın. Toz kükürt ecza depolarında satılıyor. Biraz araştırın, bulursunuz. Şimdiden uyarayım kükürtle uğraşırken saat, yüzük ve elinizdeki metalleri çıkarın, kararabilirler.
Kükürtün fazlasını toprağın üzerine serpin. Açelya, ortanca, kamelya, manolya gibi asitli toprak seven bitkilerde toprak asidini artırmakta yardımcı olacaktır.
Ben istediğim bitkileri yetiştirmek için toprakta kimyasal maddelerle uğraşmaktan bıktım! Artık toprağın istediği bitkiyi dikiyorum. Benim bahçem, killi, kireçli. Bu toprakta seçtiğim tüm bitkiler kirece, kile dayanıklı olanlar.
İçinde bulunduğumuz dönemdeki bitkilerimden en güzeli Kelebek çalısı (Buddleia davidii). Ben kelebek çalısını oldum olası severim. Hiç bakım istememesi, kuraklığa dayanabilmesi, hava kirliliğinde yaşaması; mis kokulu olup, kelebekleri ve arı kuşlarını üzerine çekmesi bitkinin önemini artırıyor.
Anavatanı Çin olan kelebek çalısı 5 metrelik koca bir çalı şeklini alabilir. 30 – 60 santim arasında değişen çiçekleri budandığı zaman bir sonraki sezon daha fazla açar. İlkbaharda çok fazla, yaz sonunda az budama yapın. Yaprakları gri, alt yaprakları beyaz ve tüylü. Soğuk renkler, pastel tonlar için kelebek çalısını tüm apartman bahçelerine tavsiye ederim (Susuzluğa dayanabiliyor, bakımı kolay).
Üretimi, kesilen dalların çeliklemesiyle ilkbahar ya da sonbaharda. Çabuk gelişiyor. Kireçli, suyu geçirgen tüm topraklarda, kışın bol kar yağan bölgelerde (yaprak döktüğü için) Akdeniz sahillerinde, deniz kenarında, güneşli her yerde bitki yaşayabilir.
Çiçeklerin rengi beyaz, sarı, kırmızı, mor, mavi olabilir. Ben en çok beyaz – mor olanları seviyorum. Gri ile bütünleşen tüm renkler bahçenizde çok etkili duracak.
Piyasada 70 bin liraya ya da ithal olup 3.5 milyondan başlayan fiyatlarla kelebek çalısı bulabilirsiniz.
İlk sene çok hızlı gelişmezse toprağı biraz gübreleyin. Seneye sonuç daha başarılı olabilir. Budamayı unutmayın! Mis kokulu, kelebekli günleri yaşayın.
Murat Pilevneli.