Haziran ayı işlerimiz:
Aman bu mevsimde sulamaya dikkat edin. Hala yağmurlarla idare ettiğinizi düşünüyorsanız çok yanlış yoldasınız. Sulamanın bir reçetesi yoktur. Sıklığı ortamın sıcaklığına göre değişir. Her gün veya iki – üç günde bir de olabilir. Ama önemli olan şu: Bahçenizi asla çok sulamayın! Bunu söylediğime de beni pişman etmeyin. Kararında sulama yapın; yani ne çok ne de az. Ortam rutubetli olsun yeter. Çok su, su kaybını hızlandırır; nem kaybederken bitkilerin yaprakları bozulur. Sulanmamış gibi duran, buruşmuş, fazla sulanmış bir sürü bitki gördüm. Dikkat edin, hislerinizle hareket etmeyin. Bahçeniz güneşliyse gün batımında, gölgeliyse sabah erken sulama yapın. Gölgeli bahçeler genelde rutubetli olur. Fazla rutubet külleme hastalığıyla sümüklü böcekleri, solucanları da o mekâna davet eder. Solucanlardan korkmayın, zararları yok; toprağı havalandırıyorlar, sümüklüler için aynı şeyi söyleyemem. Onlardan kurtulun, ister ilaçla ister birayla…
Ekim ayına kadar işiniz var. Sulamayı ister siz yapın ister bir başkası ama sakın bunu ihmal etmeyin. Bu işi siz yaparsanız stresiniz de gider, bir iki saat toprağa basmış, kinetik enerjinizden de kurtulmuş olursunuz, tavsiye ederim. Su parası dışında terapisi bedava. Önemli not: Bahçıvanlar işi bitirmek için gün ortasında sulama yapabilirler. Sakın kanmayın, kızgın güneşte su verilmez. Yapraklarda kalan su optik yanmaya sebep olur.
Haziran ayında yapılacaklar:
*Sulamaya dikkat edin ve dikimde sarsılmış bitkileri kontrol edin.
*Hastalıklara ve böceklere dikkat edin.
*Saksı bitkilerinizin sulama ve gübrelemesini ihmal etmeyin.
*’Rhododendron’ların tepesindeki geçmiş çiçekleri, gücünü almasını önlemek için elle kopartabilirsiniz. Bir de bu dönemde tohuma geçmiş bitkiler varsa ve tohumunu kullanmayacaksanız kesin. Bitki güç kazanacaktır.
*Bazı çalılardan aşılama için kesitler alabilirsiniz.
*Mor salkım, sarı salkım gibi bir ay önce çiçek açmış bitkileri istediğiniz gibi budayabilirsiniz.
*İrisleri kökten ayırabilirsiniz.
*Sonbaharda açacak kasımpatı ve yıldız çiçeklerini daha çok çiçeklenip dipten dolgunlaşsınlar diye tepelerinden kesin.
*Sonbahar soğanlılarını dikin.
*Külleme hastalığına, bitlere özellikle dikkat.
*Çimlerdeki bozulmaları gidermek için, o bölgeyi kesip ters çevirin. Üzerine tekrar çim tohumu atın.
*Ayrık otuna dikkat. Garip bir aleti var, onu alıp nerede bu ottan varsa sökün. Ama çok da heveslenmeyin; asla yok olmaz. Çimleriniz hastalıksız, zümrüt ötesi zümrüt gibi olsa da, komşunuzun bahçesinde bir tane bile ayrık otu varsa oradan sıçrayıp ansızın bir yerden çıkabilir. Onunla yaşamayı öğrenin!.. Kurtuluş çoook zor.
Murat Pilevneli.