Geel, geel, yaban üzümüne gel…Kanın temizlensin, yüzün gençleşsin…
Anti-aging yani yaşlanmanın yavaşlatılması, hafıza ve beyin hastalığı Alzheimer, kanser, böbrek sorunları, antioksidanlar, yakın ve uzak görme bozuklukları… Bu ayki konum, bunların hepsine deva olabilen bir bitkiyi içeriyor. İsmi Vaccinium.
Bizde Uludağ’da, Karadeniz dağlarında, İç Anadolu’da bir sürü yerde yabani olarak yetişiyor. Likapa, Ayı üzümü, Çoban üzümü, Çay üzümü gibi isimleri var. Türkiye’de nedense önemsenmiyor, tanınmıyor, tüketilmiyor. Yurt dışında ismi Blueberry. Uygar her ülkede, büyük marketlerde günlük sıkılmış meyve suyu yada yıkanmaya hazır paketli bulmanız çok kolay. Kozmetik sanayiinde sabun ve vücut losyonu yapımında tüketiliyor.
Bu bitki Karadeniz’de çaydan, fındıktan daha çok para kazandırabilir. Ama ciddi yatırım, çok ilgilenilmek istiyor. İLGİLENENLERE DUYURULUR!.
Şu sıralar en önemli antioksidan araştırmalarında (yaş ve yaşam tarzınızla vücudumuzda biriken zararlı maddelerin atımını kolaylaştıran,kanseri önleyen) kullanılan bu bitki listelerde bir numara.
Meyveler yüksek miktarda A, C, E vitaminleri, demir, betakaroten ve lif içeriyor. Herkesin bildiği mucizevi Brocoli, çilek, domates, Likapa ‘dan sonra geliyor.
Likapanın tadı da mükemmel. Mavi-mor renkli suyunu sıkıp içebilir (günde 1 en çok 2 bardak, fazlası karaciğeri yoruyor, sinirlilik yaratıyor! Bence portakal suyu ile beraber tüketin saf suyu çok kuvvetli) veya reçel yapabilirsiniz. Taze meyveleri kekler, pastalar, meyve salataları, dondurma hatta pizzada (internette tarifleri var) bile kullanabilirsiniz. Kışın meyveleri taze bulmanız imkansız olduğu için şimdiden dondurmanızı öneriyorum.
Bitki doğada, kışın soğuk, bol yağış alan ormanlarda gölgeli ağaç diplerinde orman gülleriyle (Rhododendron) birlikte yabani şekilde gelişiyor. İki tip gelişeni var, birincisi kısa çalı şeklinde diğeri de yükselen cins…Toprakta asit oranını 4.0 – 5.5 pH. istiyor. Ehlileştirip uygun bahçeniz varsa benzer ortamları yaratın yeterli. Likapa, yavaş gelişen bir çalıdır. Ürün verebilmek için biraz büyümek ister, en çok verimi de en az 2-3 sene gelişmiş dallarda üretebiliyor.
Aman ilkbaharda ÇOK BUDAMAYIN!, Sadece zayıflamış dallar, kurumuşlar varsa temizleyin. Çok gelişmiş likapalar ancak budanabiliyor. Bu işlem için ilkbaharda yeni sürgün veren nokta’nın üzeri ortancalar’da yapıldığı gibi kesilebiliyor.
Toprağınız kireçliyse işiniz çok zor, hep ilave asitli toprak vermeniz gerekiyor. Asitli toprak diyorum, dikimde bitki dibine toprakla karışık, çam iğneleri, meşe yaprakları, baklagillerden Fiğ artıkları, siyahbeyaz gazete kağıdı parçalayın (tabi bunlardan bir ikisi!) ilave edin dikin. Yapraklarda diğer aylarda sararma olursa dikkat, derhal asitlendirici sıvı gübre lazım, bunuda hiper marketlerde bulursunuz. Çok uğraştınız hala sarı sarı ise, bence toprağa dikmek yerine saksıda Likapa yetiştirin, doğru toprak ilavesiyle senelerce sorunsuz meyve verebilir. Kuşlar bu meyveye bayılır, ürün zamanı malınızı kaybetmemek için çalıların üzerine ağ germeniz gerekebilir, dikkat edin.
Yeri gelmişken, Amerikada çok tüketilen Cranberry bu bitkinin amca oğlu olur. Türkiyede yetişmiyor, tanınmıyor. Sağlıkla ilgili okuduğum bir makalede Cranberry’nin türkçesi Yaban mersini yada Kızılcık diye yazılmıştı. Hiç alakaları yok, çünkü Türkiyede bu bitkinin ismi yok! Meyveleri biraz benziyor o kadar!…
Cranberry isminde bilinen bitkinin doğada yetişen üç tipi var. Amerikan türleri – Vaccinium macrocarpon, meyvesi daha küçük Avrupa türleri – V.oxycoccux, üçüncü tür olarakta Amerikada Cowberry diye bilinen
V. vitis-idaea (tadı çok acı, çiğ yenmesi imkansız gibi sadece pişirilip tüketilmekte).
Bitki likapa gibi yaprağını sonbaharda dökmüyor, daimi yeşil bir çalı halinde gelişir. Toprakta 4.5 pH oranına bayılıyor. Doğada bir zaman bataklık gibi su basmış alanlarda kalmaktan hoşlanıyor. Kışın – 45°C soğuğa kadar dayanıklı. Gelişme zamanı tam güneşten biraz gölgeli alanlar istiyor. Genelde budanmıyor. Likapada söz ettiğim kuş saldırısı bu bitki içinde geçerli, ağ ile kurtulabilirsiniz.
Eminim Karadeniz bölgesinde uygun yerler bulunsa Cranberry’de yetişir. (İsmi ne olacak peki?) Amerika kıtasında çok önceleri Kızılderililer bu bitkiye tıbbi etkilerinden dolayı çok önem verip yetiştirmişler. Meyvenin kırmızı suyundan kumaşlarını bile boyamışlardır.
Cranberry’nin suyu çok kıymetli. C, D vitaminleri,potasyum ve demir ihtiva ediyor. Likapa gibi tatlı olmadığı için şekerle karıştırılarak tüketilebiliyor. Kanserede iyi geldiği söyleniyor. Böbrek hastalıklarına, mesane iltahaplanmalarına, taş düşürmeye, boğazda habisleşmiş iltahaplanmalara iyi geliyor. (Ben Boğazımdakilerden bu sularla kurtuldum, Doktorum hala bana inanmıyor.)
Belki duymuşunuzdur yada tatmışınızdır, yılbaşında ve Amerikalıların Şükran gününde pişen hindiye Cranberry sosu dökülür (1620 senesinden beri bu geleneksürmekte). İstanbuldaki bazı marketlerde Ocean Sprey markasıyla satılmakta.
Murat Pilevneli.
Not: Bu yazıyı yazalı 3 sene geçmiş. Hala ikisi de taze satılmıyor. Sadece Malatya pazarı Cranberry’nin kurutulmuşunu Amerikan üzümü diye satıyor. Biraz şekerli, ama doğal (zaten şekerlendirilmeden yemeniz zor, taze tadı çok ekşi). Meyve sularından çeşitler çoğaldı. Hatta benim en sevdiğim tip smoothie’ler bile gelmiş. Paya firmasından sipariş edebilirsiniz.
Türkiyede Blueberry (Maviyemiş-Likapa) fideleri’de çoğaldı. Karadeniz Bölgesinden, Sn. Yusuf Ustuoğlu ve Sn. Hüseyin Çelik bu konuda en önemli kaynaklar, onların sayfalarına mutlaka bakın derim. İstanbul’da Demir Arboretum likapa fidesi satıyor, onlarla da iletişime geçebilirsiniz. Üretim için düşünüyorsanız bitki çeliklemeyle çoğalıyor. Anaçları yurt dışından getirmeye uğraşmayın. Bu linklere mutlaka bakın.
2006 yılı araştırmalarında yeni Anti-aging ürünü Nar! Blueberry biraz aşağımı iniyor ne? Nar suyu çok faydalı, ama bir bardaktan çoğu değil. Kaslarınızı eritebilirmiş dikkat!
“Her Derde Deva (Blueberry-Cranberry) Vizyon Dekorasyon” için 49 yanıt
selam,benim 4yıldır düşüremediğim böbrek taşım var.rüyamda bataklık yemşinin iyi geleceğini gördüm. bu bitki hakkında herhangi bir bilgim yoktu.araştırdığımda sizin sitenizde bu bitkiyle tanıştık.Malatyada 2 arkadaşım aradı ve bulamadıklarını ilettiler.bunu bulmak benim için çok önemli çözümlerin kişinin kendisinde olduğunu düşünüyorum.izmir bayıdırda oturuyorum.bu bitkiye başka ulaşma yolları varmıbunu öğrenmek istiyorum şimdiden teşekürler.şenay
Geçmiş olsun.
Cranberry suyu istanbuldaki bir çok markette bulunabiliyor. Ocean Sprey marka. Sabah aksam bir bardak içerseniz düşer.(Boğaz iltahaplarınada çok iyi geliyor, ben anjin olduğumda bu sularla kurtuluyorum, aksi taktirde telefonda konuşurken sesimi tanıyamıyorlarmış…
Kayserililerin Gilaburu bitkiside bu işe yarıyormuş(taş için), onuda şişeleyip satmışlar. Ararsanız çoğu yerde var. http://www.gilaburu.com.tr/
Cranberry nin işe yaradağını biliyorum , öbürünü duydum.
Size kalmış, deneyin derim.
MP
Merhaba,
Benim aklım karıştı. Berceste’den her derde deva diyerek aldığımız kurutulmuş Yaban Mersini hangisi acaba? Yani Cranberry’nin Türkçe’ye çevrilen adlarının yanlış olduğunu yazmışsınız. Aynı zamanda internette yapılan araştırmalarda “Yaban Mersini” “Blueberry” olarak çıkıyor. Sanırım çeviri sırasında ortaya çıkmış ciddi bir kavram kargaşası var. Lütfen aydınlatın bizi en kısa zamanda sayın Bahçevan 🙂 Şimdiden teşekkürler.
Kurutulmuş aldıklarınız kırmızı-bordo ise meşhur Cranberry.
Türkçesi Turna yemişi veya Acı yemiş.
Kara, morumsu ise Blueberry yani Maviyemiş Likapa dır.
Sizinde yazdığınız gibi bu isimler pek yerleşmedi. Doğru bilinmiyor.
Bir tek Likapa biliniyor.
Saygılarımla.
MP.
uzun zamandır idrar yollarında oroblemim vardı. e.koli diye bakteriyle uğraştım.kullanmadığım ilaç kalmadı desem yeri var en son 2gr.iğneler kullandım.tam geçti diye sevinirken griple beraber nüksetti.bende ilacı bıraktım ve şu gilaburu denilen içecekten aldım.ısırgan otu ve kuşburnu çayı içtimçiçiyorum hala.ve solgar ilacın cranberry wıth c dıye vıtamını var şu bahsettiğiniz kırmızı ayı üzümü içerikli vitamin.onuda kullandım şu an ALLAHIMA şükür olsun tahlillerimde bakteri gözükmüyor velokositim15-20 seviyesindeydi şimdi ise nadiren lokosit gözükmüştür diyor tahlilde.eğer bu tür hastalığınız varsa lütfen dediklerimi uygulayın.antibiyotikler bazen iyileştirmek yerine daha da bakteriyi dirençli kılıyor.saygılarımla..
annemin (yaşı 70)şiddetli anemisi ve diyabeti var. Aydın da yaşıyoruz lipeka denilen yaban mersininin tazesini kullanıyorduk.faydasını da gördük.ancak mevsim itibariyle şimdi bulamıyoruz.malatya pazarına ait cranbery meyvasının kurutulmuşunu aldık.Kullanmasında bir sakınca olabilirmi? saygılarımla Birgül ÜNAL-AYDIN
Bana öyle bir soru soruyorsunuz ki cevap vermeye korktum.
Anemi için faydalı olabilecek çok bitki var (mesela üzüm, ama glisemik endeksi çok yüksek…) ama bu cranberry kuruları şekerlenip satılıyor, diyabet için nekadar uygun bilemedim.
Belki günde yarım avuç yiyip yanında protein – süt (biraz süt, yoğurt ya da yağsız peynir gibi) ürünleri tüketirse kan şekeri düzenli kalabilir.
Ben sorunuza cevap verip sağlık gibi önemli bir konuda zarar vermek istemem.
Faydasını gördüğünüz Blueberry tazeleri için sonbaharı bekleyeceksiniz.
NOT. Solgar firmasının Cranberry, GNC firmasının Bilberry (Blueberry’nin akrabası, etkisi aynı bunun gibi) ürünleri de var, doktorunuza danışıp belki bunlardan kullanabilirsiniz.
MP.
cranberry fidanı bulunmaktadır
arayanlara duyrulur!
pazar mahallesi,hastane sokak no:6 SAMSUN
TELEFON: 0362 431 48 77
Üzümsü meyveler grubunda yer alan ve Karadeniz Bölgesindeki asitli topraklarda 500 dekarı aşan MAVİYEMİŞ olarak tesçili yapılan tür Vaccinium corymbosum’dur. Yabanilerine bölgede likapa, ligarbai lifos, motsvi, mahabak, çela gibi isimler verilmektedir. Yaban mersini ise bir gruba verilen isim olup akdeniz bölgesinde maki türü olan, boylanmayan, ince yapraklı, küçük meyveli tüm bitkilere verilen isimdir. Dolayısıyla kültürü yapılan V. corymbosum çeşitleri artık MAVİYEMİŞ olarak isimlendirilmektedir. İngilizcesi BLUEBERRY dir.
Gelelim Cranberry adlı üzümsü meyveye. Bu bitkinin çeşitlerini de Türkiye ye getirdim ve Karadeiz Bölgesinde denemeye aldım. Bu bitkiye TURNAYEMİŞİ diyoruz artık. Gerek MAVİYEMİŞ, gerekse TURNAYEMİŞİ ile ilgili HASAD dergisinde (www.hasad.com.tr)detaylı bilgilerin yer aldığı makaleler var. Ayrıca, maviyemiş yetiştiriciliği kitabım yayınlandı. Bu arada, LINGONBERRY (ismini sonra vereceğim) adlı üzümsü meyveyi de getirdim. Çalışmalar devam ediyor.
Tüm bu meyveler sağlık meyvesi olup birçok alanda kullanılabilmektedirler. Özellikle çay, fındık ve kivinin yanında ürün çeşitliliğine katılacak olan bu meyve türleri Karadeniz Bölgesindeki doğal asitli topraklarda kolayca yetişebilmektedir.
Selamlar, DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇELİK
05334739953
huscelik@omu.edu.tr
TURNAYEMİŞİ yani cranberry (Vaccinium macrocarpon) fidanları bulunmaktadır. Müracaat: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü-SAMSUN
0362.3121919/1132
Çanakkale- Bayramiç’te arazim var. O bölgede mavi yemişi yetiştirebilir miyim? 19 Mayıs Üniversitesinden ne kadar fidan temin edebilirim ve fidanların fiyatı nedir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Arazinizdeki toprak asitliyse ve uygun kirecsiz suyunuz varsa, yerinide iyi ayarlrsaniz neden olmasin…
Ben fidan satmiyorum, bunun icin yukarida telefonu olan Huseyin Beye ulasip anlasin.
Saygilarimla.
Murat Pilevneli.
bu çilekten bizim bölgede çok miktarda var isteyenlere tedarik edebiliriz. ancak bu meyve ağustosun sonlarına doğru oluyor.cep: 533 660 60 15 yardımcı olurum.
slmlar!öncelikle bu güzel bilgiler için size teşekkür ediyorum. benim sizden bir ricam olacak;cranberry üzerine bir araştırma yapıyorum mikrobiyolojik olarak..acaba hangi ayıraçlarla yada çözeltilerle çalışılır ph aralıkları nedir yani toz halden nasıl kurtarabilirim biliyormusunuz?makale arıyorum ama neyazıkki işime yarayacak bişey bulamadım,belki sizin bana yardımcı olabileceğinizi düşündüm ve şansımı denemeye karar verdim umarım beni önemser ve cevap veririsiniz.. genellikle e.col,i ile çalışmalar yapılmış eğer ulaşabildiğiniz bir çalışma varsa bununla ilgili bana iletebilirmisiniz yada ulaşabileceğim bir adres önerebilirmisiniz.
çok teşekkür ediyorum. saygilarımla.
NUR EKEMEKCİ
Siz bence Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK Beye danisin. Müracaat icin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü-SAMSUN
0362.3121919/1132
Sayın Doç DR Hüseyin ÇELİK hocam merhaba bir meyve ile ilgili araştırma yapıyordum tesadüf olmasa gerek sizin sitenize ğirdim yaklaşık bir aydır hemen hemen herğün kendimi mecbur hissediyorum çünkü meyveler hakkında yazdıklarınız beni etkiledi dikkatimi çeken ise likapa ve kuşburnu rosa bu meyveleri inceliyorum özellikle likapa artık hayatımın birparçası oldular likapayı ğörmeden elimi sürmeden ve tatmadan bu meyveye aşırı ilgi duymaya başladım ben aslen adapazarı kocaali aydoğan köyü fakat işim ğereyi İZMİT KÖRFEZ DE oturuyorum kısmetse kısa süre içinde emekli olucam köyüm de öncü örnek bir çifçi olmak ve fındığa alternatıf ürün olacağını düşünerek likapa meyvesi ile ilğili bilgi ve önerilerinize ihtiyacım var örneyin 2500 ile 5000 metre kare ğüz ve melen çayı na pararlel tam olarak İSTANBUL İÇME SUYU BARAJININ BULUNDUĞU YER şuan 2500 metre kare yerim de likapa ile ilğili sizlerin desteği ile ön çalışma yani bu miktarda yeriçin fidan ve dikim artı masraflar nekadar tutar beni bu konularda bilğilendirirseniz memnuniyet duyarım umarım bu bölgenin in sanlarına da yeni bir işalanı gelir düzeylerini ülke ekonomisine katkı sağlar duruma gelmelerine vesile olursunuz buna neden ihtiyaç var hocam insanlar köy kahvelerin de miskince oturmaları beni çok üzüyor ve çok caresiz sayın HÜSEYİN HOCAM lütfen yardımlarınızı bekliyor saygılar sunarım umarım en kısa zamanda sizinle tanışma fırsatı bulurum TEŞEKKÜR EDERİM
Hasan Ali Bey Merhaba,
Siz yanlislikla bu yorumu bana yazmissiniz.
Huseyin Beyin numarasi ve maili yukaridaki yorumlarda vardi.
Onunla irtibata gecin lutfen.
05334739953
huscelik@omu.edu.tr.
Saygilarimla.
Murat Pilevneli
Sayın Plevneli,
MAVİYEMİŞ (LİKAPA) WEB ADRESİ DEĞİŞTİ
Maviyemiş hakkında bilgi için lütfen linki değiştirirmisiniz.
http://maviyemislikapa.sitemynet.com/likapa_maviyemis/index.htm
Ben yaklaşık onyıldır ahududu yaban mersini(çalı çileği) ve böğürtlen yapmaktayım.bu çalı çileğinin yabanisi harika aroma veriyor ve suyu çok koyu oluyor.yıl içinde derin dondurucularda sakladığım yaban mersinin her gün evde suyunu yaptırıp içiyoruz.şunu söyliyeyim göz için çok harika olduğunu hissettim.monitöre rahat bakıyorsun.öteki şekilde vücudumda ne gibi değişiklikler yapacak zaman gösterecek.
Geçenlerde g.o.p üniversitesinden bir öğretim görevlisine kayınbabasının pankreas kanseri tedavisi için gönderdim.onbeş kilogram olan bu ürün hastada ne gibi değişiklik yapacak zaman gösterecek.
merhaba annem şeker hastası aynı zamanda böbreklerinde problem var bir arkadaşım cranberry’in iyi gelecegini söyledi.Malatya pazarından aldım fakat acaba yazın mevsimi olan aylarda cranbery veya blueberry nasıl taze olarak temin edebilirim.dogrudan alabilecegim yerler hakında bilgi verebilir misiniz?
Sevgi Hanim, cranberry ve blueberry yazin Istanbuldaki marketlerde tek tuk bulunabiliyor.
malatya pazarinda satilan cranberry ler sekerlenip satiliyor (esas meyve cok aci), kan sekeri icin tehlikeli olabileceginden yogurtla tuketmesi gerekiyor.
Siz taze meyveler icin yukarida Huseyin Celik beyin yazdigi kontakt numaralarini denemelisiniz…
Bluberry de dogal halinde sekerli!…
Bu arada solgarin Cranberry haplari var, deneyebilirsiniz.
Zeytin yapragi cayida, oleuropein maddeside etkili, bunlarida arastirin.
adına blueberry dediğiniz bu bitkiyi 1998 yılında Şile sahilköy ormanlık alanında buldum. Çok fazla olmamasına rağmen kış ayının en son hayatta kalan meyvalarından biri ben reçelini yaptım çok lezzetli tavsiye ederim.
ben istanbul gayrattepede bahçeli bir evde oturuyorum.bahçemizde her meyve var ama bir türlü maviyemiş-blueberry fidesi bulamıyorum.koçtaş ta ve eminönündeki çiçekçilerde de aradım yok.yukarıda hüseyin çelik in sitesinde adres var ama samsun adresi.bu fideyi istanbulda nerede bulabilirim acaba.bana yardımcı olursanız sevinirim.
selamlar
Istanbulda Demir Seracilikta var, Tel 216.4223103
Sevgili Bahcevan dostları;
Daha önce de burada yazdım ve tekrar hatırlatmayı uygun buluyorum ki Türkiye’de ilk defa yabani blueberry kullanarak reçel ürettik ve inanılmaz olumlu tepkiler alıyoruz. % 50 meyve oranlı olarak ürettiğimiz ‘bahçeden’ markalı bu ürünleri İstanbul’da tüm makro marketlerde, carrefourlarda,migroslarda,metrolarda bulabilirsiniz.Hatırlatmak isterim ki bu reçel daha önce denenenin aksine kanada’dan ithal ettiğimiz yabani blueberry meyveleri kullanılarak üretilmiştir ve bir sonraki aşamada da daha az şeker kullanılarak light olarak piyasaya çıkarmayı düşünüyoruz. Bu sitede blueberry nin faydaları ile ilgili yazılan tüm bilgiler doğru olup özellikle çocukların seveceği bir tatta ürettiğimiz reçeli tüketerek bu faydalardan maksimum derecede faydalanabilirsiniz. Ürünü temin edemeyenler bana ulaşabilirler. Afiyet olsun.
Murat Bayizit
0.532.2321240
Bursa
cranberry (vaccinium macrocarpon)için 10 dönümlük
bir plantasyon yapmak istiyorum.Yer kırklareli demirköy ilçesinin denize 4-5 km uzağında.Yardımcı olabilecek birisini bulabilirsem sevinirim
Merhaba,
İnterstisyel sistit (ağrılı mesane sendromu) hastalığım var. Ayı üzümünün iyi geleceğini söylediler. Lütfen konu ile iligli fikri olan varsa yardım etsin.
Teşekkür ediyorum
Gulseren hanim, ayi uzumunu bilemem ama cranberry suyu hastaliginiza iyi gelebilir. Amerikada bir arkadasimda da ayni sorun vardi, orada bu suyu onermislerdi. Bizde de satiliyor, Ocean Spray marka ithal ediliyor, ithal malzeme satan sarkuterilerde bulunuyor.
Ailede herkez toprakla uğrasıyor. Bende araştırdım ve Cranberry’i buldum.İç anadoluda arazim var. ve de yalovada bu işi yapmak istesem sermayesi ne olur bilmiyorum. İçanadolu ve yalova bu meyve için uygunmudur. bana bir yol gösterirmisiniz?
Cranberry kisin bir bolumu don olan alanlarda yetisebiliyor. Bence bu sorunuzu Huseyin Celik Beye danisin, en dogru cevabi o verebilir.
http://site.mynet.com/maviyemislikapa/likapa_maviyemis/index.htm
Kurtköy İstanbul’da Likapa yetiştiriciliği yapıyoruz.Amacımız Likapanın taze olarak tüketimini arttırmak.Hasat zamanı parakende siparişlerimizi http://www.gedikgross.com üzerinden yapmaktayız.Toptan siparişleriniz için ise mail yada telefon ile irtibata geçebilirsiniz.
Gülçin Akçiçek
Ziraat Teknikeri
0216 671 07 07
BEN ŞİFALI BİTKİLERLE İLGİLENİYORUM.ÇEŞİTLİ BİTKİ VE MEYVELERİ ARAŞTIRIYORUM.HAZIRLAMIŞ OLDUĞUM ŞURUPLARDA ÜLKEMİZDE VE BÖLGEMİZDE(BATI KARADENİZ DAĞLARI)YETİŞEN ÇİEK ŞİFALI OT VE MEYVELERİ KULLANIYORUM.ARAŞTIRMANIN SONU YOK.YAPMIŞ OLDUKLARIMIZ İNŞAALLAH BÖLGEMİZE VE ÜLKEMİZE EKONOMİK OLARAK KATKIDA BULUNUR.HERKESİN BİLDİĞİNİ SÖYLEMESİ GÜZEL BİR OLAYDIR. 05052645357 Bahattin AYDOĞDU ÖĞRETMEN
İZMİR İLİ ÇEŞME İLÇESİ ÇİFTLİK KÖYÜNDE UZUN SÜRE ÇİFTÇİLİK YAPTIKTAN SONRA 10 SENE ÖNCE SAKIZ AĞACI FİDANI ÜRETİMİNE BAŞLADIM ANA VATANI ÇEŞME YARIMADASI VE ÇEVRESİ OLAN BU BİTKİNİN BÖLGEDE AĞAÇ FORMUNDA OLANLARININ SAYILARININ AZALDIĞINI ( 1000 ADETİN ALTINA DÜŞTÜĞÜNÜ ) GÖRDÜM ÇEVRECİ VE DOĞA AŞIĞI KİŞİ OLARAK ÜZÜLDÜM KORKTUM PANİĞE KAPILDIM. VE HAKLIYDIM ÇÜNKÜ HER YIL YÜZLERCESİ YOK OLUYOR AMA YERİNE 1 TANE FİDE DİKİLMİYOR VEDE DİKİLEMİYORDU. DİKİLİCEK FİDANDA BULUNAMIYORDU.
BU KONUDA ÜNİVERSİTE YETKİLİLERİNCE YAPILN ÇALIŞMALAR BAŞARISIZ OLUYOR SERİ BİR FİDAN ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRLİMİYORDU. AKEDEMİSYENLER OLANAKLARIN KITLIĞINDAN SÖZ EDİP HAYATI KAHVE KÖŞELERİNDE GEÇMİŞ BİRKAÇ İHTİYARLA KONUŞUP BİLGİ TOPLUYOR VE ÇALIŞMALRINDA ONLARI KAYNAK OLARAK GÖSTERİYORLARDI.
BU ARADA ÇEŞMEYE 7 DENİZ MİLİ UZAKLIKTA BULUNAN SAKZI ADASI 2 MİLYON 350 BİN SAKIZ AĞACI İLE DÜNYA PİYASASINI ELİNDE TUTUYOR ÜLKE DIŞINA TEK BİR FİDAN DAHİ ÇIKMASINA İZİN VERMİYOR. SAKIZ ÜRÜNÜNDEN KAZANDIĞI MİLYAR DOLARLARI HAZİNESE KOYUYORDU VE HALİ KOYMAKTA.
1997 YILINDA BU FİDANLARI YETİŞTİRMEYE KARAR VERDİM VE BİTKİYİ , AĞAÇLARI GÖZLEM ALTINA ALDIM TAKİP ETTİM ÇOK DENEMELERİMDE BAŞARISIZ OLDUM ÇOK DEĞİŞİK ÜRETİM TEKNİKLERİ , KÖKLENDİRİCİLER KULLANDIM ŞU ANDA GELDİĞİM NOKTA BUGÜN ELİMDE 2000 SAKIZ FİDANI BULUNMAKTA AYRICA DOĞADA KADERİNE TERK EDİLMİŞ BAKIMSIZ YOK OLMAK ÜZERE OLAN SAKIZ AĞAÇLARINDA YAPTIĞIM ISLAH ÇALIŞMALARINLA KAZANDIRDIĞIM ÇOM AĞAÇ VAR BELKİ YÜZLERCE DİYEBİLRİZ ÇALIŞMALRIM SONUCUNDA 10.000 BİN FİDAN KAZANDIRMIŞIMDIR. BEN BU ARADA DENEME YANILMA METODU İLE ULAŞTIĞIMA BİTKİNİN ÜRETİMLE İLGİLİ BAZI SIRLARI ÇÖZDÜĞÜME İNANIYORUM.
BU SİTEDE YAZACAĞIM BİLGİLER HİÇBİR KİŞİ KURUM VE KİTAPDAN OLMAYACAKTIR. ALINTILAR OLURSA KAYNAK BEYAN EDİLCEKTİR.
METİN GEMİCİ
TEL : 0 532 308 56 86
Email : cesmeli86@mynet.com
SAKIZ AĞACI VE GOJİ BİTKİ YETİŞTİCİSİ
( ÇİFTÇİ )
Yaban mersininin doğal olanı yani kültüre alınmış olmayan çeşidinin meyvesi her derde devadır.bizde doğal yaban mersini fidanı üretimi yapmaktayız.ihtiyacı olan varsa 05372418521 nolu telefonu ve web adresimizi ziyaret edebilir.
wwww.aslantarim28.tr.cx
Bu üründen isteyenlere ağustos ayında cam kavanozda türkiyenin her yerine kargo ile gönderiyoruz.doğal ortamda yetişen,özenle koruduğumuz bu ürüne sahip olmak isteyenler arayıp ön talepte bulunmalarını istiyoruz. cep: 0533 660 60 15 muhsin demirel**0505 9144918 numaralı telefonlardan ulaşabilir. teşekkürler.
Bhçemde 4 kök blue berry var. Geçen sene saksıdaydı. Bu sene bol meyve vermiş.Umarım bitkiyi korumayı başarırım. Teknik olarak kimden bilgi alabilirim? Piyasada bahçe yapan ,çiçek satanların bu bitki hakkında pek bilgileri yok. Örneğin toprağın uygun olup olmadığı bilgisini nasıl öğrenirim.Demir Arberotum un sayfasına giremedi.saygılarmla.Necla Soyaslan
Necla Hanim, Likapa asitli toprak ister, gunesli ama biraz yari golge alanlari sever. Rutubetli, yazin kurak olmayan iklimlerde yetisebilir.
Yazida bakimi anlatiliyordu, toprak analizini size yakin bir Tarim Il Mudurlugune basvurup yaptirabilirsiniz.
Bahceniz kirecliyse yine saksida saklayin, asit eksikliginde bitkileriniz kolay hastalanabilir.
Demir Seranin tel. 0.216.4223103-4223203
ONCELIKLE BOBREK SORUN OLANLARA GECMIS OLSUN DILIYORUM.
BEN AMSTERDAM DAN YAZIYORUM, AMA GONLUM TOKATTA KALDI.
HOLLANDAYA GELMEDEN ONCE BU MEYVELERI KOUYUMUZUN DAGINDA AC KALDIGIMDA AKSAM YEMEGINE KADAR IDARE ETSIN DIYE YIYORDUM.
BURADA MEYVENIN INSAN SAGLIGINDA NE KADAR ROL OYNADIGINI OGRENDIM.
SIZLERE TAVSIYEM, NE KADAR YENILEBILIR SEBZE VE
MEYVA VARSA YARARLANMANIZI TAVSIYE EDIYORUM.
HERKESE SELAMLAR.
merhabalar,
sisusmed firmasında çalışmaktayım.özellikle c-yq ilacı interstisyal sistit tedavisi için amerikada ürologlar tarafından kurulan Farrlabs firmasından getirtilmiştir.İçerisinde cranberry passion flower,valerian,bromelain,papain,wood betony ve quercetin bulunmaktadır. İnterstisyal sistit tedavisinde %80 e varan başarılar sağlamıştır.www.sisusmed.com
serkansungu@hotmail.com
Selamlar
böyle faydalı bir siteyi kuran ve buraya yorum yazan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunarım.Ben yaklaşık 7-8 yıldır kronik idrar yolları enfeksiyonu+intersitisyel sistit hastalıkları ile mücadele etmekteyim yapılan hiçbir tedavi çözüm olmadı.Hatta yurt dışından ithal ilaç bile getirttik Hacettepe Ünv. de tedavim yapıldı ancak başarı sağlanamadı.Tam umudumu kesmişken bitkisel tedaviyi denemeye karar verdim hiç umudum yoktu ancak işe yaradı.ilk olarak yaklaşık 5-6 bitkinin karışımı bir çay içiyorum(hergün 3-4 bardak) Bunun dışında ise asıl mucize Cranberry ve saw palmetto oldu.Şu an bu saydıklarımın hepsini kullanıyorum.Benim durumumda olan pek çok kişi olduğunu biliyorum lütfen umutsuzluğa kapılmayın.Ancak bu adını verdiğim ürünlerin güvenilir bir yerden alınması şart.
ÇÜNKÜ BAZI YERLER BU
ÜRÜNLERİN TAKLİTLERİNİ ÇOK KORKUNÇ PARALARA SATIYORLAR.
şİFA ARAYAN HERKESE GEÇMİŞ OLSUN DİYOR VE SAYGILAR SUNUYORUM.
Selamlar,
Bu bölümde Adımın yeraldığı yazı tarafımca yazılmıştır. Fakat ekindeki bilgiler bana ait değidir. Doğrusu:
Metin Gemici
Sakızcı Metin
Çiftlikköy Çeşme İzmir
0 536 274 51 31
info@metingemici.com
Merhaba ben aysel niğdede yaşıorum.yaklaşık 25 gün önce eczaneden tavsiye üzerine canneberge isimli doğal bi ilaç aldım ve burada ilaç kutusunun üzerinde olan meyvenin benzeri olduğunu düşündüğüm meyveye rastladım.dallarından bi miktar alıp karşılaştırdım dediğim gibi bana göre fazlaca benziyo hatta resmini de çektim eger görmek isterseniz resmi de size yollayabilirim.
Şimdiden teşekkürler ..
AYSEL TUN
Dogrudur, “canneberge” fransizca cranberry ya da cranberry festivali anlamina geliyormus…
Selamlar,
Yaban mersini Cranberry meyvesinin dünyada enbüyük üreticisi Ocean Spray firmasının ve Decas firmasının Türkiye bayiliğini KOZAFOOD firması aldığını öğrendim, hayırlı olsun diyorum. Bundan sonra ürün fiyatı çok daha uygun hale geleceğini umuyorum.
ilgilenen tüm toptancılar için;
http://www.kozafood.com
Sevgiler
SERKAN
bu ürünle ilgilenen herkese teşekkür ediyorum. Ürün alırken lütfen dikkat edelim bu ürün nerede nasıl ve hangi şartlarda yetiştiğine dikkat edelim.gözünü para bürümüş insanlar farklı uygulamalarla ürünün yapısını bozmaktadır.Ben sera teknikeriyim ve kesinlikle dikkat edilmesini tavsiye ediyorum.benim bölgem GÜMÜŞHANE nin ilçesi bizde doğal ortamda yetişiyor ve ön taleple sipariş topluyoruz.bu üründen isteyenlerden ricamız ağustosun ilk haftasına kadar taleplerini yazdırmalarıdır .teşekkürler.0505 914 4 918
merhaba. sizi her okuduğumda farklı tatlar buluyorum. şu anda ticari anlamda 9 çeşit likapa yani yaban mersinini üretime aldım. zor olanını şeçip bunları tohumdan yetiştiriyorum.tam bir şifalı bitki her derde deva. cranberry konusuna gelince turna yemişi değilmi bu bitkinin türkçesi. onuda bu sene mor beyaz botanik olarak deneme üretimine alacağız. ama likapa tohumu vbe fidanı konusunda yardımcı olabiliriz. web sayfamız mor beyaz botanik yazarak bize ulaşabilirsiniz. msn bilgi@morbeyazbotanik.com
yaban mersini fidanı isteyenler bizi arayabilirler.
aslan tüfekci
giresun
05372418521
http://www.aslantarim28.tr.cx
Uzak durulması gereken besinler:
Kırmızı şarap, tüm baklagiller, blueberries (bunları içeren yogurtlar), soya ürünleri, soda.
yuarıdaki not ege üniversitesi sitesinden alınmabi rbölüm. favizm-enzim eksikliği hastası kişilerin uzak durması gereken yiyecekleri söylüyor. blueberries denilen ve fotoğraftaki gösterdiğiniz besin zararlıymış…
bakla diye yazarsanız google da görürsünüz…
kayseri bünyan ilçesinde gilaburu fidesi üretimi ile isteyenlere gilaburu bahçesi oluşturmaya başladık.hastalarına veya evlerinin bahçelerine fide dikmek isteyenlere önemle duyurulur.fideler üzerinde meyve varken gönderilebilir.
tel: 0538 899 17 30
ÖNER ÇALIŞ GİLABURU GAZETESİ BÜNYAN KAYSERİ