Kategoriler
Yazilarim

Japon akça ağaçları – Acer Palmatum.

Akça ağaç

Yurdumuzda Karadeniz Bölgesi’nde sonbaharda renkten renge giren, yaprağını döken ormanlarda bolca bulunan ağaçlar genelde akça ağaçlarıdır. Akça ağaçlarının yaprakları, sürgün rengi, yazın aldığı renkler, sonbahardaki dökülme renkleri o kadar güzeldir ki sanki çiçek açmış bitkiler kadar dikkat çekerler. Yerlere dökülen ilginç yapraklar, ilkbaharda açan ve sonra çiçekleri dökülen bitkiler kadar etkileyicidir. (Gövde ve dalların gelişim şekilleri de öyle…)

Akça agaç
Yurdumuzda akça ağaçları en iyi bilen Hayrettin Karaca’dır. Onun kurduğu Karaca Arboretum da (Ağaç müzesinde), Yalova’da bu bitkileri toprakta görebilirsiniz. Zannediyorum müzenin döner sermayeli fidanlığında Akça ağacı fidelerini bulabilirsiniz. (Burası dışında da pek çok yerel serada artık değişik türler boy boy satılıyor, ne aradığınızı bilin yeterli. Belki dev gibi yaşlılarını bile bulabilirsiniz. Şimdiden uyarmalıyım Akça ağaç türleri yaşlandıkça çok pahalı olurlar, fiyatları görünce ürkmeyin!)

Japon akça ağacı

Yapraklar
Tanıtacağım bitki yine Akça ağaç, fakat, doğada fazla boylanmayan türü (5-8 metre). Minik şehir bahçelerine, saksı’da ağaç yetiştirmeye uygun. İsmi, Japon Akça ağaçı (Acer Palmatum).

İthalatın artmasıyla birlikte yurdumuza son 10 senedir bolca giren Japon Akça ağaçları, doğru ortam sağlandığında mükemmel görüntüsüyle modern heykele benzerler. Bu bitki,çit gibi budanmaya müsaittir, ilkbahar da istenildiği gibi şekil verilebilir.

Dünyadaki tüm Japon tarzı bahçelerde, çiçek açan manolyalarla, açelyalar, boncuklu kış bitkileri ya da budanabilen yeşil bitkilerle beraber bolca kullanılmışlar’dır. Yurt dışında serin, rutubetli iklimlerdeki modern parklarda karşınıza çıkıyor. Oralarda, renkleri ve bitkinin tül gibi gelişen dallarını daha çok vurgulamak için 10-20 li gruplar halinde dikerek, sergiliyorlar.

Japon akça ağacı gövde

Yapraklar, yeşil, açık yeşil, sarı, bordo, ya da alacalı, el şeklinde (zaten palmatum lafı buradan gelir), ya da ince tül, dantel gibi olabiliyor (A. p dissectum).

A p dissectum atr.

Acer palmatum butterfly
Yeşil türler, renklilere göre daha zahmetsiz, hızlı gelişirler, sonbahar renkleride kırmızıdır (bence daha güzeller). Bordo yapraklılar biraz zahmetli, rutubet ve serin ortamlar esas tercihleri. Bitkilerde dikkat edilecek en önemli nokta, rutubetli çimen ya da toprak üzerinde yarı gölgeli bir alana, humuslu iyi toprakla dikimin yapılmasıdır. Rutubet bu bitkilerin gelişimini arttırıyor. Beton zemin içine, yol kenarında, tam güneşe dikilen bitkinin yaprakları ağustos aylarında çok su kaybedip, kavruluyor, sonraki senelerde de zor gelişiyorlar.

Japon Akça ağaç, su
Kışların soğuk, karlı, yazların rutubetli geçtiği tüm asitli topraklarda ( siyah ormansı, yumuşak toprak) ve serin bölgeler de, Japon Akça ağaclar yetişebilir. Gölet kenarları Japon Akça ağaçları için mükemmel yerlerdir.
Uyarmalıyım, gündüz güneşte bu bitkileri sakın sulamayın. Yapraklar yanabiliyor. Suyunu, güneş yokken verin. Çok sıcaklar da bile akşam vakti yaprakları ıslatmayın, kökleri sulayın, bu bitkiler çok hassas…

Acer palmatum tohum

Üretimleri sonbahara doğru ürettikleri kanatlı tohumlardan yapılıyor. Bu tohumlar toprağa dökülürse kendiliğinden yeni yavrular filizleniyor. Daldan çeliklemekte bir diğer üretim şekli , ama tohumdan üretim en eğlencelisi..

A p dissectum a.

Yere doğru söğüt gibi büyüyen türleri (A.p. dissectum), kışın kızılcık gibi kırmızı gövdeli olanları (A. senkaki), mükemmel renk alan (A.p Japonicum) türleri, bir de görüp de aşık olacağınız (A. Shirasawanum) ‘u tavsiye edebilirim.

Acer p.

Çok değişik türleri olan bu bitkiyle ilgilendikçe, türlerin sonu yokmuş gibi gelebilir, ama, buna değer!.

Not:
Bu bitkiden mükemmel bonsai’ler yapabilirsiniz…

Murat Pilevneli.

“Japon akça ağaçları – Acer Palmatum.” için 48 yanıt

Merhaba,Murat Bey.Sitenizden çok yararlandım.Bundan sonra ne zaman sıkışsam size uğruyacağım.Ben hem çiçek seven biri hem de çiçek satan biri olarak sizin sitenizi çok sevdim.İlk defa kapsamlı bir site ile karşılaştım.Benim de çiçeklerle ilgili basit sitelerim var ama sizinki gerçek bir birikim eseri. http://www.sera.ofisi.com benim hazır sitelerimden biri.Asıl sitem http://www.duygulokali.com.Sizden bir ricam daha olacak,sitenizde yayınladığınız resimlerden yararlanmak istiyorum.Müsaade edeerseniz tabii.Şimdilik bu kadar tanışma merasimi yeter sanırım.
Saygılar sunarım.
Mehmet Ali Günşen

akça ağaçların yaşlandıkça fiyetlarının çok arttığını belirtmişsiniz mwsela 2-3 yaşlı bir acer palmatum fiyatı şu an ne kadar olabilir ya da kaç yaşlarından itibaren fiyat yükselmeye başlıyor

Japon Akça ağaçları yaprak şekli ve renklerine göre çok değişik fiyatlarda. Sizin sorduğunuz ne tip?
2-3 yaş önemli değil, makul fiyatlı, benim konu ettiklerim en az 10-15 senelik olanlar. 3 metrelik bir acer 1500-2000 YTL edebilirken daha yaşlıları (mesela 30 yaş) en az 10000-15000 YTL olabiliyor. Bonsai gibi yavaş büyüyen türler çok pahalı. Genelde kırmızıların ya da açık sarı yapraklıların fiyatları da çok pahalı… Fidanlıklarda boy ve tiplerine göre siz  karar vermelisiniz.

mailime cevap verdiğiniz için tşk ediyorum şimdi şöyle bir durum ile karşıkarşıyayız bir arkadaşımın elinde bir miktar 1 yaşlı fidan var eğer yapabilirsen sen yetiştir diyor ben internette biraz araştırdım birbirinden çok farklı satış fiyatları belirtiliyor bende bunları elimde uzun yıllar tutma imkanına sahip değilim şu an 2-3 yıllık bir yetiştiriciliğin karlılığı hakkında piyasa araştırması yapmaya çalışıyorum bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

Murat Bey,
Böyle bir site hazırlamanız doğaseverler için çok iyi oldu ellerinize sağlık

merhaba murat bey sitenizden çok fazla yararlanıyorum ben öğrenciyim ve seracılık bölümünü okuyorum araştırma konularımda kendimi gelişrirmem adına sizden çok sey öğrendim bu akça ağaçlarına hayran kaldım tüm bilgileriniz için teşekkür ederim

murat bey.
çanakkale de yazlığıma dikmek üzere ”acer palmatum dissectum ”almak için karar verme aşamasında sizden yardımlarınızı rica ediyorum.ağacın boyu 150 cm.cıvarında fiatı 500.00 ytl.evin doğu cephesine (öğleden sonra güneş almıyor) dikmeyi düşünüyorum ortam çim ve denize yakın …tutmama riski varmıdır…?
şimdiden teşekkür ediyorum…

Merhaba, denize yakin degilse, yani tuz gelmiyorsa olur. Toprak kumlu olmasin, besince zengin olsun. Bol havadar bir yer olsun, Kapatilmis alanlarda yapraklar yaniyor.
Acer dissectum cok naziktir, palmatum daha dayaniklidir.
Sulanirken yapraklari islatmayin sakin!
Fiyat uygun gibi. Gormeden birsey yazmam yanlis olur.
Yeriniz denize kenariysa, Acer Rubrum, A. pseudoplatanus, A. platanoides, A. griseum disinda turlerle ugrasmayin, olmaz, tuz spreyleri yapraklari yakiyor.
Sizin sordugunuz, biraz serin, rutubetli alan bitkisidir.

sevgili murat bey
sorumu cevapladığınız için çok teşekkürler ederim.
saygılar…

cevdet kurtay

Muray bey..bu şekilde bizleri aydınlattığınız için size tekrar teşekkür ederim…
sitemizde boya büyüyen ağaç dikemediğimiz için (görüntü engellememesi için ).”acer palmatum dissectum ” ile ilgili sorumu tekrar soracağım çanakkale -tavaklı daki yazlığımızın bahçesi denizden yüksekte ve 50-60 mt.uzakta deniz suyu gelmiyor sanırım.ortam tamamen yeşillik ve çim ekili- toprak kumlu değil bu yörede max hava -5 dereceye düşüyor dikeceğim yer öğleye kadar güneş alıyor..çok beğendiğim bu ağacı dikebilirmiyim…? bu tip akça ağaç yaprakları kızarır mı…? bahçemde bodur mavi ağaçlar var 4 adet onlar sağlıklılar …aynı ıklimden hoşlanırlarmı..teşekkürler…başarılar dilerim…
İ.Cevdet Kurtay-Ankara

Cevdet Bey, ortam serin ve rutubetliyse olur. Merak etmeyin.
Akcaagaclar sonbaharda rutubete ve soguk derecelerine gore iyi renkleniyorlar.
Kirmizilar, sarilar daha nazik, yesiller daha sorunsuz oluyor.
Yerini iyi ayarlayin gelisimlerini diger bitkilerle engellemeyin.

sayın Murat Pilevneli bey öncelikle bu sitede yapmış olduğunuz aydınlatıcı tavırlarınızdan dolayı sizi hem takdir ediyorum hem de teşekkür ediyorum.ben ziraat mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim hayırlısıyla bu sene bitireceğim e malum bu sene bitirme tezi yapmam gerekiyo konum ise nar özelliklede hicaz narı tarım il md ziraat odasından,internetten ve de kaynak kitaplardan oldukça bilgi buldum ancak güncel anlamda ve farklılık yaratabilecek ilginç ,alışılmışın dışında hiç bir bilgiye ulaşamadım ban bu konuda yardımcı olomanızı rica ediyorum gerek kaynaklarınızla gerekse tavsiye edecğiniz kurum,kuruluş,internet sitesi…vs eğer bu konuda bana yardımcı olabilirseniz beni çok mutlu edersiniz her durumda da şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum iyiçalışmalar saygılarımla…

Merhaba, bende yakında bu konuyu yazmak istiyordum, siz şimdilik yabancı kaynaklardan araştırma yapabilirsiniz. Mesela
http://en.wikipedia.org/wiki/Pomegranate, altlara doğru güncel önemli bilgiler var.
Hastalıklarla mücadelede kullanılması, moda içecek olması, boya sanayi, narın sembolize edilmesi… çok konu var.
Yabancı diliniz yetersiz ise
http://babelfish.altavista.com/ adresine girip bu yazılan paragrafları tercüme  yaptırabilirsiniz.
Kolay gelsin…

sayın yetkili ben doga hayranı biri olarak sizi kutluyorum .bilgi olarak sizden şunu öğrenmek istiyorum ben akça agaçların özlü yapılı gövdeleriyle ilgileniyorum ters osmozis filitesi imalatları ile topladıgım bilgilerde hep buna benzer özlü yapıları olan bitki yada ağaç gövde yapılarının ön filitreleme elemanları olarak kullanıldıgından söz edilmekte ileride karşılıklı olarak bilgilerimizi paylaşmaktan büyük bir keyif ve onur duyacağım saygılarımla

sevgili Murat Bey,

sitenizi fırsat buldukça takip ediyorum…keyifli oluyor…

yeni öğrendiğim bir şeyi sitenizde paylaşmak istedim:

bitki köklerinin altına kışın dondan korumak üzere çam kozalaklarını sıkça koymak faydalı olur …sizin bu konuda daha farklı deneyimleriniz var mı..?

bunu begonvil ve diğer hassas ağaçlar için düşündüm..veya kışa girerken tüm ağaç ve bitkilere çok faydası olur diye düşünüyorum çok mantılı değil mi…?
selamlar.iyi çalışmalar
cevdet kurtay

Cevdet bey, bu yüzeyi dondan koruma işi kışın çok soğuk yerler için geçerli.
Çam kozalağı değil, çam gövdesinden kabuklar yüzeye serilebiliyor.
Amerikada çok yaygın kullanılıyor.
Dökülen yaprakları biriktirmek, yüzeye çakıl dökmek bunlarda bir başka çözüm.
Kış dışında yaz içinde faydaları var, rutubetin hemen kaybolmasınıda engelliyorlar.

merhabalar murat bey ben bu japaon akçaağacından bir tane alıp orta karadenizde yetiştirmak istiyorum ancak kışın sıcaklık -20 civarına düşüyor tutmama yada yetişmeme gibi bir sorun olurmu beni aydınlatırsanız sevinirim sitenizdeki başarıların devamını dilerim…

Sevgili MURAT BEY,
Bu mavsimde Çanakkale de akça ağaç dikilir mi..?
sorun olur mu..? (ağac ın boyu 150 cm )ilkbaharı beklemek dahamı doğru olur…?
ağacı aldım serada tutuyorlar…
size şimdiden çok teşekkür ediyorum..
hoşçakalın..
Cevdet Kurtay

Akçaağaç fidanları aşı olurmu .aşı yapılması için boyu ne kadar olmalı.aşızamanı hangi ay daha uygun olur.
vereceğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim. saygılarımla.

Bitki govdesi kalinlasmis bir kac senelik olsun, ilkbahar oncesi yapma asi yapmalisiniz. Tomurcuk asisida olabilir, ama tam olcude ana bitkiden alip, yerine monte etmeniz gerekiyor.

Sayın Murat Bey,
Sitenizin ve yazılarınızın tiryakisi oldum. Benim gibi acemi bahçevanlar için son derece değerlisiniz. Fikrinize ihtiyacım var:
Silivri’de denize 100-150m. uzaklıkta,yazın da kırmızı yapraklı olan bir acer dikmek istiyorum. Bu şartlara uyan kırmızı bir türü var mı? Şansım olabilir mi? Denizle arasına başka bir şey diksem faydası olur mu?
Saygılar.

Funda Hanım merhaba.
Akçaağaçların kırmızı türleri nazik olur. Lodosu, sıcak rüzgarları, denizden gelen tuzu sevmezler.
Dibi, etrafı rutubetli, rüzgara korunaklı yarı gölge bir yer varsa dikin. Temmuz-Ağustos sıcaklarında kırmızı yapraklar İstanbulda kavrulabiliyor.
Yeşil yapraklı tür daha dayanıklıdır. Akçaağaçların ağaç olan, Acer griseum, A.platanoides,
A. pseudoplatanus, A. rubrum türleri deniz kenarına dayanabilen türleridir.
Kırmızı Japon akçaağaçlarını pek öneremiyorum.
Denizden gelen tuzu kesmek için deniz semizotu deneyin. Agave kaktüsleri, bodur yeşil sedirler, kocayemiş sahillerde iyi gelişebiliyor. Listede çok bitki var, uzun yazmak yerine sizin için İngilizce bir link buldum , buradan olabilecek türlere bakabilirsiniz.
Sayfadaki 1. grupta çalılar, 2. sarılıcı türler, 3.Ağaçlar, 4.Yer örtücüler, 4. deniz kenarı için her sene çıkabilen mevsimlik çiçekliler latince isimleriyle var, bunlardan denemelisiniz.
http://www.kennedyscountrygardens.com/seaside_plants.htm

İyi günler…
MP

Verdiğiniz bilgiler ve önerdiğiniz site için çok teşekkür ederim. Site pek çok konuda işime yarayacak gibi görünüyor.
Bununla beraber ben yine de kırmızı Acer için bir ‘olur’ yaratmaya çalışıyorum. (Verdiğiniz bilgi ışığında), evimin arka tarafında, denizi görmeyen, yalnızca sabah güneşi alan yarı gölge bir bahçem var. Fakat Silivri’nin sert kara rüzgarına açık sayılabilir. Rüzgarla arasında bir kaç leylandi var.
Bu bahçede kırmızı ağacım olabilir mi?
Fazla zamanınızı aldığım için özür diliyorum.
Saygılar.

Olabilir, yaprakli oldugu zaman yagmur disinda agacin govdesini islatmayin. Sadece dibini sulayin. Kok yuzeyine biraz agac kabugu (çam) ya da çakil tasi dokun, kok rutubeti için iyi olur…

Murat Bey,
Sizin fikirlerinizdende yararlanarak ağaçlarımı diktim(akçaağaç,ters çam)çok teşekkür ederim.
Size danışmak istediğim konu..ÇİM….Bahçemin çimleri çok bozuk çimleri yenilemek veya tamir etmek istiyorum.sorularım şunlar;
*çim tohumunu bauhaus dan (ithal ing.malı-7 karışım)almak doğru seçim olur mu..?
*en uygun zaman mart ayımıdır..?
*keçi gübresi kullanmak doğrumudur..?
*hazır torbalarda satılan gübre için ne dersiniz..?
size şimdiden çok teşekkür ediyorum.
iyi çalışmalar ve iyi yıllar diliyorum.
Cevdet Kurtay

Cevdet Bey, merhaba.

*çim tohumunu bauhaus dan (ithal ing.malı-7 karışım)almak doğru seçim olur mu..?

Olur ama sizin oradaki bir fidanliktan sorup almalisiniz, en iyi karisimi onlar bilebilir.

*en uygun zaman mart ayımıdır..?
Havalar isinmaya baslayinca, belkide Nisan…

*keçi gübresi kullanmak doğrumudur..?
*hazır torbalarda satılan gübre için ne dersiniz..?

Hayvansal gubre tehlikeli (bocekleride cabasi), yapay gubre verin, olcu tam olsun, cam icin dikkat onun gubresi ozeldir, yapi marketinde var.
Sizin cimi tamir icin yeni cim yaparken eskisini kisaltip, ters cevirip uzerine yeni toprakla uygun tohumu ilave edebilirsiniz (yada tamamini siyirip bastan yapin).
Iyi gunler.
MP

MURAT BEY,
ÇİM İÇİN SİZİNLE YAZIŞMIŞTIK.
HAZIR RULO ÇİM ALMAK UYGUNMUDUR…?.ÇOKMU ABARTMIŞ OLURUM…YOKSA EN KISA YOLDAN PROBLEMİ ÇÖZMÜŞMÜ OLURUM.? 100 M2 KADAR İHTİYACIM VAR FİATI 11 YTL/M2 (NAKLİYE VE UYGULAMA DAHİL)HAZIR RULO ÇİM DİĞERİNE GÖRE (TOHUM EKMEK)DAHA İYİ OLUR MU..? NE DERSİNİZ…?
İYİ ÇALIŞMALARVE İYİ YILLAR DİLERİM-TEŞEKKÜRLER-
CEVDET KURTAY

Ben cogunlikla hazir cim kullaniyorum, sadece ilk dikildikten sonra yagmusuz donem olursa sulamaya dikkat edin, basta cimi alisabilsin diye iyi sulanmasi gerekir. Kuru kalan yerlerde hemen kendini belli eder. Faydasi da var, cim tohumla ekildikten sonra uzerinde gezemezsiniz, kapak topraginin miktarini ayarlayamazsaniz bazi bolgeler orantisiz cikar. Bu hazirlar en guveniliridir.

İyi çalışmalar Murat Bey,
İlk önce böyle bir site kurarak bizleri bilgilendirdiğiniz sorularımıza cevap verdiğiniz için size ne kadar teşekkür etsek azdır. Size küçük bi sorum olacaktı. Benim 1 dekar arazim var. Burada japon akçaağaç dikim&üretim yapmak istiyorum. Elimde çıplak köklü boyu 20-25cm arası değişen bitkiler mevcut. Bunların dikim esnasındaki arasında bırakacak olduğum mesafe ne kadar olmalıdır? Verecek olduğunuz bilgilerden dolayı şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar diliyorum…

Merhaba, ilk başta 1-1.5 metre arayla dikerseniz sorun olmaz, birkaç sene sonra fidanlar gelişince daha araları açarak tekrar dikmeniz gerekiyor. Bu sayede bitkinin köklerini kontrol edebilir, kazık kök yapmamasını sağlayabilirsiniz.

Merhaba,
Ben Datça da 300 m yükseklikte oturuyorum. Bildiğiniz gibi burası fazla rüzgarlı, akçaağaç dikmemde sakınca oluşturur mu? Kışın da ısı sıfırın altına pek inmiyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

böyle bir sayfa hazırladığınız için çok teşskkür ederim.resimleri yapacağım tabloların eskizlerindekullanacağım.

Sn.Murat bey.öncelikle selam eder saygılarımı sunarım.kendim orman müh.yim lakin mezuniyetten beri ilmi ve ticari olarak mesleğimle hiç ilgilenmedim ve sektörden uzağım.hayvancılık üzerine çalışmaktayım.
Tekirdağ kırsalında biri şarköy yakınlarında ormanlık biride tarlalık 2 yerim var .tamamen ticari olmakla beraber bu arazilere ekip ilgilenip maximum verimi kazancı sağlayabileceğim ağaç türleri nelerdir.ne şekilde yapmam gerekir sermaye problemi yoktur lakin ilkbaşta deneme amaçlı yapacam.acaba mavi ladin ve kırmızı japon akçaağacı uygunmudur.tohum olarak alsam 1 sene sonra piyasaya satabilirmiyim yada başka birseylemi uğraşsam lütfen yardımcı olun

Merhaba, oncelikle topraginizi analiz ettirin, zannediyorumki sizin topraginiz killi lirecli cikacak.
Kirmizi akcaagaclar zorluk cikartabilir yesil yapraklilar daha kalender, mavi sedir mukemmel gelisebilir.
1 senede satmaniz zor, bu turler yavas buyur, Italyada hormonlanip daha hizli uretiliyorlar, belki o fidanliklari inceleyip isinize karar vermelisiniz.

Murat Bey: siteniz ve verdiğiniz bilgiler için sonsuz teşekkürler. Ben tam bir Akçaağaç aşığıyım.Tema vakfından aldığım akçaağaçları ilçemiz dere kenarlarına diktim. Ayrıca babmın ve kayınvalidemin bahçesine diktim. Kendimde evde saksılara dikim yaptım.yaklaşık 1 ay önce yeşerdiler boyları 5-10 cm arasında. Acaba fidanların sağlıklı gelişimleri için en uygun gübre hangisidir. Ayrıca bir an önce büyümeleri konusunda epey sabırsızım. Neler önerirsiniz? Bir kaç tane japon akçaağaç ve çınar yapraklı akçaağaç siparişi verdim. Yakında elime geçecekler. Burası – 27 dereceye kadar düşüyor bahçeye dikme konusunda tereddütlerim var. Ayrıca hiç güneş görmeyen ama ışık alan bir odada büyütmemiz mümkün müdür ?

Yanıt için şimdiden teşekkürler.

Merhaba, akçaağaçlar cidden çok güzel bitkilerdir. -27 derece kışın bu bitkiler için sorun olmaz, toprağa dikmekten çekinmeyin.
İç mekanda saklamanız zor, en kötü balkonda saklayın.
Azotlu sıvı gübrelerden verebilirsiniz, iç mekan bitkileri için satılan yaprak gübreleri doğru olabilir (ayda bir kez verin)…
Aslanı evde beslemek ister gibi bir haliniz var, sonu belli ama yinede siz bilirsiniz!.

murat bey sizden ricam bana renkli yapraklı akçaağaç lazım istanbuldan veya başka bir yerden bir adres firma ismi verebilirmisiniz. şimdiden teşekkür ederim

Mustafa Bey, Istanbuldaki ithal bitki satan buyuk seralarda bu bitkiler var.
Ozellikle Demir Seracilikta yarak formlari ve renkleri degisik turleri, almak istediginiz boylarda bulabilirsiniz. Tel.0.216.4223103-4223203

merhabalar

bende acer palmatum hayranıyım. internetten araştırdım çok güzel türleri var yazıda okudum demir seracılık ı aradım bazı türleri var fakat ben başka türler arıyorum mesela ”katsura”, ”sherwood flame”, ”osakazuki” gibi bu türler için istanbulda bildiğiniz bir satış yeri var mı?
bu bitkilerin merkezi yalovadır dediler konuştuğum bir yer, yalova da istediğim türleri bulur muyum sizce? yahut istanbulda demir seracılıktan başka bi yerde de var mı bu türler?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir