Yazı bitirdik. Şimdi sıra neşeli sonbahar bitkilerinde. Seraları kendiniz gezip görerek seçin.
Yeni başlayan sonbaharla birlikte seralarda bitki avcılığım tekrar hortladı. Dökülme renklerini seviyorsanız, bu aralar siz de biraz dolaşın. Neyi istiyorsanız seçerek, görerek alın.
Seçtiğiniz bitkilerden bir tek sığla seneye sizi şaşırtabilir, çünkü topraktaki elementlerin azlığı ya da çokluğu renkleri sarıyla kırmızı arasında oynatabiliyor.
Sonbahar bitkilerinden en sevdiğim, Parrotia Persica‘dır. Kireçli topraklarda iyi gelişen bitki, büyüdükçe dalları toprağa paralel masalsı bir görüntü alır. Kışın açan kırmızı komik çiçekleri de hediyesi…
Türkiye’de pek tanınmayan, ilkbaharda kocaman çiçekli kızılcık türleri (Cornus Florida) ve Nyssa Sylvatica da mükemmel sonbahar renklilerindendir.
Akçaağaçlar en çok bilinen türlerden. Acer Rubrum, A. Saccarum, A. Saccarinum büyük ağaç sevenlere tavsiyem. Ama bahçeniz ufaksa, Acer Palmatum‘u (Japon akçaağaçları) öneririm. Purpurea, yani kırmızı kalan türler, yazın kurak yerlerde pek başarılı değil. Bence düz yeşilleri denemelisiniz. İlkbahar sürgünü ve sonbahar dökülme renkleri kan kırmızısı. Purpurea gibi de kavrulmaz!
Akçaağaçların Türkiye’de en iyi örnekleri Yalova’daki Karaca Ağaç Müzesi’nde var. Ayrıca döner sermaye fidanlığında satılık ilginç bitkiler bulabilirsiniz. Bir – iki hafta içinde Karaca Müzesi rengarenk olacak, kaçırmayın derim. Yedigöller, Bolu, Sapanca, Karadeniz’in neredeyse tümü, şu sıralar müthiş bir gösteriye hazırlanıyor…
Sevdiğiniz sonbahar ağaçları genelde dikimde kestane toprağı, asitlendirici ister. Ama gübresiz dikin! Yapraklar döküldükten sonra kışın yavaş çözülen gübre verebilirsiniz, faydalı olur. Kış gelene kadar sulamalarınıza devam edin.
Dikkat ediyorum, apartman bahçeleri çok bakımsız, çimler bozulmuş, zevksiz duruyor. Çimlerin tamiri şimdi yapılabilir. Yabani ot ya da yosun öldürücüleri, bozuk yerlerde yeni çim tohumları ilave işlemlerini yağmurlarla yapabilirsiniz. Daha pastırma yazı da var. Sürgünleri – iyileşmeyi görebilirsiniz.
Not: Sonbahar renklileri için size birkaç seçenek daha: Süs elması, süs kirazı, ginkgo, meşe özellikle Querqus Rubra ve Robur, sumak (Rhus), sorbus, kayın, gürgen, bataklık selvisi, Larix ve Amerikan sarmaşığı…
Murat Pilevneli
“Sonbaharın en iyileri – Milliyet Vitrin” için bir yanıt
çok güzel resimler her ne kadar az da olsa bayılıyorum böyle resimlere ve yazı da hoş olmuş….
ben biraz geç farketsemde:)