İç mekan bitkilerinde en son moda dümdüz metal saksılarda tıraşlanmış çim. Evet, bildiğiniz çim! Orkide modası geçmek üzere…
Moda deyince iki yaz önce Japon modacı Kenzo bitki şekillerini devleştirerek unutulmayacak bir koleksiyon hazırlamıştı. O seride de en çok kırmızı gelincikler ilgi çekmişti.
Sahte bitkileri sevmem, kullanmam ama çim gibi en son moda dekorasyon elemanlarından biri de dev kağıt ya da plastik çiçekler. Hele bu yapma çiçekler bir de örneklerini Mudo, Vakko, Suadiye Dom gibi mağazalarda bulabileceğiniz gelincik olursa…
Gelincikler Türkiye’de her yerde sorunsuz bir şekilde kendiliğinden yetiştikleri için bence gereken ilgiyi görmüyorlar. Halbuki doğal bahçe akımında bolca kullanılabilir. Tamam, gösterisi kısa, kendisi kırılgan ama renk değeri çok yüksek.
Her sene tohumdan yetiştirebileceğiniz gelincik türleri gibi dikildiği yerde tekrar çoğalarak çıkan iri çiçekleri de var. Bu türler şakayıklar kadar güzel çiçek açabiliyor.
Yurdumuzda doğal olanı ise küçük kırmızısı. (En fazla 50 santimetreye kadar büyüyebiliyor.) Alvala, aş otu, gelin gülü, gündüz gülü, kahma, kapıncak, köpeklolası gibi isimlerle her yörede karşımıza çıkmakta.
Gelincik (Papaver) özellikle kireçli, suyu tutmayan her toprakta, aşırı güneşli her alanda yetişebilir. Kısa süreli ilkbahar donları, soğuklar bitkinin gelişimini etkilemez. Her sene ilkbahar öncesi toprağa tohumları serpip yetiştirebileceğiniz gibi esas sonbaharda soğanlı bitkileri dikerken tohumları yayarsanız verim alabilirsiniz. Çünkü yağmurlar daha da besler.
Kırmızı dışında pembe, sarı, portakal ya da beyaz renkleri de olan gelinciğin çiçekleri toplanıp, kurutularak öksürük şurubu yapımında kullanılıyor. Ayrıca bu çiçeklerin sakinleştirici, uyku verici etkisi de var. Yaprakları ve gövdesi ise çiğ olarak salataya lezzet katıyor. Yağı da yumurtayla kavrularak yenebilir.
Ufak çiçeklileri çim, ağaç dibi, düzlüklerde, iri çiçekli haşhaş türleri de bitki bordürlerinde kullanılabilir. Yalnız bu çeşit çiçekleri yağmur ve rüzgardan korumak için desteklemek gerekir. Toprak fazla sulanırsa yeşil ya da karasinek hastalığı kapabilir.
Kesilen çiçekler suda, vazoda fazla dayanmaz. Dayanma sürelerini uzatmak için çiçekleri topladıktan sonra sapı bir süre kaynamış suya batırın. Başka bir yöntem de çoğu bitki için geçerli olan en dibinin kızgın ütü ile yakılmasıdır.
Murat Pilevneli.