Kış sümbülü, Bergenia.
07 January 2007 | Kategori: Yazilarim
Bahçeyle ilgilenmeyi seviyorsanız, hiç bir karakteristiği olmayan düz çim alanları lütfen azaltın. Değişik yer örtücüleri dikin. Fazla yükselmeden çiçek açan, renk veren o kadar güzel bitkiler var ki, biraz fidanlık gezin, kitap araştırın.
Alın size bir örnek…
Bergenia crassifolia, halk arasında kış sümbülü ya da kış ortancası diye biliniyor. Havaların ılık geçmesiyle bu kış, bitki çok erkenden çiçek açtı. Normal de, şubat ayında mimozalarla aynı dönem de çiçeklenir’di.
Kış sümbülü, salata ya da ıspanak yaprakları gibi yuvarlak uçlu, 30- 45 cm. kadar büyüyebilen, yaz kış yeşil kalan değişik bir bitkidir. Anavatanı Orta Asya – Nepal’dir. Çiçekleri, 2.5 cm. büyüklüğünde, bir birine bitişik buket şeklinde gelişir. Güneşten gölgeye kadar geniş bir ışık seçeneğinde yetişebilir. Benim tavsiyem, bitkiyi az güneşli, üzerinde yürünmeyecek yerlerde (ağaç dibi gibi ya da yürüme yollarını çerçevelemek için), gruplar halinde dikmektir.
İngiltere’de aynı zamanda çiçek açan daimi yeşil kartopu (Viburnum-tinus), yaprağını döken manolyalar ya da beyaz odunlu huşların (Betula papyrifera, Betula Pendula) dibine bu bitkiyi dikmek, bir gelenektir. Onun için siz de kış sümbülü’lerinizi bir kural olmasa da bu tip bir sunuşla dikebilirsiniz.
Yeşil yapraklar kışın uçlarına doğru morlaşır, grileşir. Özellikle bu renkler kırağıdan sonra çok çarpıcı olur. Dona, soğuğa dayanabilirler. Son senelerde üretilmiş bordo yapraklı (B. cordifolia ‘Purpurea‘) türü de fidanlıklarda bulabilirsiniz.
Ph derecesi yüksek topraklar da esas tür dışında kırmızılar (Bergenia ‘Ruby Elf’), kireçli, suyu geçirgen topraklarda pembe (Bergenia cordifolia), beyaz (Bergenia ‘Bressingham White’) renklerde çiçeklerini açarlar.
Bitkilerle yapılan aranjmanlarda yaprakları ya da çiçekleri yurtdışında bolca kullanılır. Kesilen çiçeği vazoda 4 hafta sağlıklı görünümüyle kalabilir.
İlkbaharda toprağı temizlerken sakın ola ki yaprakları kesmeyin, sadece kurumuş olan çiçek ya da yaprakları elle kopartın yeter. Bu dönemde ya da yaz sonunda kökten ayırmalarla yeni fideler üretebilirsiniz. 3–4 senede bir Hosta ya da sardunya gibi yerlerini yenilemek, köklerini ayırmak bergenia’ların daha sağlıklı olmasına yarayabilir.
Murat Pilevneli.
Paylaş

11 adet yorum var
Yorumunuzu bırakınız
gerçekten çok yararlı bilgiler teşekkür ederim..
http://www.forumvefa.com
Merhaba Murat Bey, saksıdaki sümbüllerim şu anda çiçekli haldeler,mor renkte açtılar ,sabah ofise gelince hemen onlara bakıyorum,bugünde baktım içimi sevinçle doldurdular.Yalnız sümbüllerimin soğanlarını gelecek mevsime kadar saksıda mı saklıyım yoksa sizin öneriniz nedir? Teşekkürler.Hüdaver Özlü 05.02.2007
Saksıda saklıyorsanız, çiçekler geçtikten, yapraklar yok olduktan sonra, sonbahara kadar sulamadan bekletin.
Aydınlık havadar bir yerde bekletebilirseniz sümbülünüz havanın rutubetinden güç alıp, uç verecek, sizde bu zamandan sonra bildiğiniz sulamaya başlayıp çiçek açtıracaksınız.
Karanlık bir yerde saklayacaksanız, uç vermesini beklemeden, sonbaharda sulamaya başlayıp, ışıklı bir yere saksıyı taşıyın…
Kolay gelsin.
MP
Sayın Murat Bey, sorun benden kaynaklanıyor herhalde fakat size gönderdiğim mesajları, cevabını görebilmek için tekrar aradığımda bulamıyorum. Geçen sefer mesajı gönderdikten sonra, eski mesajımı görebilmiştim. Şimdi de öyle mi olacak bilmiyorum.
Yazılarınızı sürekli takip ediyor ve çok faydalanıyorum.
Acaba Bergenialar hangi aylar arasında çiçekli kalırlar?
Saygılarımla.
Havalar iyi giderse Ocakta, genelde Subat- Mart aylarinda acabiliyor…
Sayın bahçevan, çiçeğin ömrü 1-2 ay mı, onu anlayamadım. Yani Ocakta ya da Şubat Martta açarsa ne zaman soluyor? Çiçekler yaza kadar kalmıyor mu yoksa bütün yaz çiçekleri görebiliyor muyuz?
Saygılar
Bu kis bitkisidir. Cicekler ilkbahara dogru soluyor.
Teşekkürler Sayın Bahçevan.
Merhaba,
Bergenia çiçeğini nereden satın alabilirim, maalesef fidanlıklarda bulamıyorum.
Teşekkürler.
Zeliha Hanim, http://www.demirarboretum.com/
Demir seracilikta var.
Merhaba Murat Bey,
Yanıtınızı yeni okudum, teşekkür ederim.
Hemen irtibata geçeceğim.
İy günler dilerim.