Kategoriler
Yazilarim

Mor salkım (Wisteria Sinensis)

Artık yeşil panjurlu evlerin yerine mor salkımlı evlerin hayalini kurmanızın vakti geldi. Mor salkım (Wisteria Sinensis), ilkbahar’dan yaza geçişin mis kokulu habercisi dir. Küçük bir fidecik’ken, iki üç sene sonra çiçek açmaya başlar. İster ufak bir ağaç, ister müthiş bir sarmaşık olarak yetişebilen, Papilionaceae ailesinden bu bitkinin anavatanı, Uzakdoğu’da Çin ve Japonya’dır.

Mor salkım

Mor, beyaz, krem ve kırmızı renklerinin dışında katmerli olarak yetiştireceğiniz mor salkım, kendiliğinden duvara yapışamayacağından özel bir desteğe (tel, tahta, hasır örgü gibi) ihtiyacı vardır.

Mor salkımlı yol

Tam güneşli ya da yarı aydınlık (günde dört beş saat güneş alan yerler) ortamlarda yetişir. Malzemelerle desteklenmez ise zamanla yer örtücü bitkiler gibi gelişebilir. Şevli, sorunlu üzerine basılmayacak alanlara öneririm.
Killi topraklar (toprağı elinize alıp, avucunuzda sıkın; yapışıp kalıyorsa killidir) bu bitki için idealdir. İlk dikim yapıldıktan sonra gelişmesi için bolca su vermeniz gereklidir.
Mor salkım bahçede yerinin değiştirilmesinden pek hoşlanmaz. Onun için yerini iyi seçin, sonradan üzülmeyin! Mesela lodosa açık aydınlık duvarlar mor salkım için idealdir.

Yılda iki kez budanması gerekir. Birincisi çiçekler geçtikten sonra çok az, ikincisi yaz sonuna doğru ya da kış sonunda yapılmalıdır. Fakat bu bitkiyi kendi halinde bırakırsanız zamanla dağınık ve müthiş bir form alacaktır. Doğal, budanmamış haliyle kimi mor salkımlar etkileyici Monet tablolarının ve Japon seramiklerinin baş konusu haline gelmiştir.

Fidanlıklar da küçük’ten yetişkin sarmaşıklara kadar, tek gövde üzerinde, şemsiye gibi budanmış heykelsi bir sürü mor salkım bulabilirsiniz. Tahmin edeceğiniz gibi yetişkin ve işlenmişler pahalı…

Sarı salkımlı yol
Önemli not: Sarı salkımla bu bitki aynı değildir. Sarı salkım (Laburnum x watereri) bir ağaç’tır. Ayrıca zehirli’dir. İnsanların gezdiği mekânlarda dikkatli kullanılması gerekli’dir. Fakat sarı salkımlarla şekillendirilmiş koridor şeklindeki yürüyüş yollarının da görüntüsü muhteşemdir.

Murat Pilevneli.

“Mor salkım (Wisteria Sinensis)” için 18 yanıt

Murat Bey merhaba,

7 yaşında, oldukça gelişmiş bir mor salkımım var. Ancak bugüne kadar ilk kez geçtiğimiz sene ve sadece 5 adet çiçek açtı.

Çiçek açtırmak için yapabileceğim özel birşey var mı?

Verdiğiniz bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.

Merhaba, mor salkım yaşlandıkça ve güneşte kaldıkça açıyor, belki potasyumlu gül gübresi verirseniz daha çok açabilir.
Bu sene nekadar açacağını tomurcuklara bakıp anlarsınız.
Çiçeklenme döneminden sonra bitkinizi bu yaz daha çok gelişmesi çin biraz budamalısınız. Ardından da azotlu gübre ile gelişimi artırabilirsiniz. Belki yaz ortasında bile tek tük açabilir…

Merhaba,
Balkonda yetiştirdiğim güllerime iki yıldır gül bitleri dadanmış durumda. Çiçekçiden aldığım Çitoks isimli bir ilaç kullanıyorum. Kullanım kılavuzunda 15 gün ara ile yapmam gerektiği belirtilmiş. Bu şekilde uyguladım, ancak ilaçlama sırasında bitki üzerinde olanlar ölüyor, ama sonra yeniden geliyorlar. Bunu önlemenin bir yöntemi var mı? yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

merhaba

begonvilim 2 senedir 3 veya 4 çiçek açıyor ne yapmam gerekir çiçek actırmam için iyi günler

Begonviller gunese sicaga ve biraz kurakliga bayilirlar, sulamalar arasi biraz geciktirilince de cicek acarlar.
Bitkinize, Cicek actirici potasyumlu gubre vermelisiniz.

çok güzel bir çiçek hayatımda ilk defa gördüm böyle bu kadar güzel bir çiçeği allah neler ne kadar güzel şeyler yaratıyo

Nazan Hanım, gül biti için en iyi funfusit yani mantar ilacı bence Topas, bu ilacı alıp ilaçlamalısınız. Miktarı kutu üzerinde yazılı, çok koymayın, bitkinizi yakmayın.

Merhaba,
Internette cok aradim ama Turkiye’de nereden mol salkim fidani bulabilecegime iliskin hicbir bilgiye rastlayamadim. Bu konuda yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
Tesekkurler

merhaba
ben mor salkımları çok seven biriyim.Güzel anılarımın renkleri,morun eşsiz güzelliğiyle bir anneler günü yağmurun altında tanıştım.Önceden ismini duyardım fakat kafamda çok yer tutan bir çiçek değildi.herşeyin başlamaya hazırlandığı o mayıs günü ,dallarında yağmuru tadarken ,ilk defa sevdiğim insandan bana uzatılan çiçek oldu.Ne o 13 mayısı ne de o çiçeğin kokusuyla ilk defa sevmeyi öğrandiğim günü unutamam.Sevmek her insan için farklı başlar daha doğrusu farklı yakalar.Beni yakaladığı günü de mor salkımı tanıdığım an gördüm.Hayatımda ne bu kadar sevmeyi biliyordum ne de hiç bilmediğim bir çiçeğin anısıyla yıllarca bir arada yaşayacağımı.Şimdi ise sadece anılarım,ben ve o mayıs günü yağmurun altında tanıdığım mor salkımın kokusu kaldık.Bütün bunları bana yaşatan insan yok yanımda artık.Çaresizliğimle,gittiği yağmurla gelmesini bekliyorum..
kusura bakmayın sizinle bahçemde yetiştirmek istediğim ya da her hangi bir nedenle bu çiçekten dolayı kafama takılan bir sorunu paylaşmak isterdim ama o çiçeğin bana söylettiği tek cümleler bunlar.

sn. Pilevneli,

mor salkımı büyük bir saksı içinde balkonda yetiştirmek, ötesinde yaşatmak mümkünmüdür?

Balkonda dikilecek toprak alan yoksa tabiki saksıda yetiştirmeniz gerekiyor, zamanla gelişeceği için saksı büyük olsa iyi olur, başka bir yol bilmiyorum.

slm
ben ank. üni. ziraat mühendisiyim
size bize sunduğunuz bu bilgiler için teşekkür ederim
gerçekten herkesin aanlayacağı ve gerekli bilgileri en sade şekliyle anlatmışsınız
çalışmalarınız için teşekkür ederim

sn pilevneli, benim bir mor salkımım var ve türünü hangisi olduğunu bilmiyorum. Wisteria sinensis mi yoksa Wisteria floribunda mı?Daha doğru söylemem gerekirse Türkiye’de yaygın olan türü hangisi veya türkiyede hangisi bulunuyor?.Bilgileriniz ve ilginiz için şimdiden çok teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir