Kategoriler
Yazilarim

Pembe trompetler (Amaryllis Belladonna) – Milliyet Vitrin

Geçenlerde bulunduğum bir fidanlıkta başka müşterilerin konuşmalarına istemeden kulak misafiri oldum. Satıcıdan tüm kış çiçek açacak, uzun dönem dayanacak bitki istiyorlardı. Oysa döneminde kısa süreli çiçek açan pek çok tür, uzun dönem kalanlara göre daha değerli ve güzel oluyor. Örneğin benim şu aralar seyretmeye doyamadığım Amaryllis Belladonna gibi.

amaryllis

amaryllis

Bitki soğanlı bir tür zambak. Sonbahara doğru 70 cm’e kadar uzayan sap üzerinde 10 cm’lik trompet şeklinde pembe, kokulu çiçek açıyor (6 – 8 tane). Yurtdışında kesme çiçekçilerde bolca var. Bizde belki tanınmadığından pek göremiyorum. Oysa ki muhteşem. Seneler önce bitkiyi Samandıra’daki Ümit Çiçekçilik’ten, sahibesi Gülser Ayata’nın tavsiyesiyle almıştım. Eminim orası şu anda pespembe olmuştur. Tür toplamasını seviyorsanız mutlaka bahçenize alın (Tel: 0216 – 311 15 38). Amaryllis yurtdışında çıplak hanımefendi (Naked Lady) ya da Belladonna Lily diye tanınır (Türkçesini bilmiyorum). Çıplak deniliyor, çünkü çiçek açarken alt yaprakları bozulmaya, yok olmaya başlıyor. Sanki sadece çiçek sapı kalıyor.

amaryllis

Amaryllis Belladonna‘nın bakımı kolay. Yalnızca soğanları doğru yere, doğru şekilde dikin yeter. Bitki fazla su sevmez, yarı gölgeden güneşe kadar tüm ortamlarda gelişebilir. Kumlu, zayıf toprakları sever. Unutmadan belirteyim, normal soğanlı bitkiler gibi kendi soğan boyunun üç misli derine dikilmez. Soğanı kocaman. Tepesi toprağın 1 – 2 cm altına gelecek kadar yerleştirin yeter. Kışın soğuk etkilemesin, yeni çıkan sürgün yapraklar bozulmasın diye üzerini yaprak çürükleri, talaş, at gübresiyle örtebilirsiniz. (Gübreye dikkat, fazla olmasın!)

Sonbaharda yok olan yapraklar kış sonunda ilkbaharda tekrar yeryüzüne çıkar. Çiçek açana kadar yaprak seyredersiniz. Böyle durumlarda ortamı zenginleştirmek için Amaryllis ile uyumlu gelişebilecek bitkileri yan yana dikebilirsiniz. Yazın kalabilen kırmızı ateş çiçekleri, etli yapraklarıyla kaktüs türü olan Succulentler, yaz kış yeşil kalan biberiye (Rosmarin) bitkisi gibi. Tüm bitkilerden analayacağınız gibi Amaryllis fazla su sevmiyor. Çiçeklenme döneminde gelişime yardımcı olmak için biraz takviye suya ihtiyaç duyuyor o kadar. Üretimi çiçeklerden sonraki dönemde esas soğanın çıkarttığı yavrularla yapılıyor. Fazla sulanmadığı, gölgelendirilmediği takdirde sorun çıkarmıyor.

Bitkinin soğanları biraz zehirli. Haşır neşir olurken dikkat; zakkum, datura, porsuk kadar olmasa da tehlike baş gösterebiliyor. Ama sahip olmaya değer. Gülü seven dikenine katlanır!

Murat Pilevneli

“Pembe trompetler (Amaryllis Belladonna) – Milliyet Vitrin” için 10 yanıt

Merhaba, ilkbahar soğanlarıyla birlikte dikilebilecek tavsiye edebileceğiniz bitkiler var mı? elimde lale, nergis gibi bilindik soğanlardan epeyce var ve onları tekdüze dikmek istemiyorum. canlı, karışık, cümbüş gibi bir görünüm istiyorum. soğanları dikmek istediğim yer verandanda güneş alan ama yanmayan ahşap saksılar. şimdiden teşekkürler.

Selen Hanım, saksılarınıza soğanlarla beraber tohumlu ilkbahar bitkilerini de dikebilirsiniz.
Gelişimlerini, soğanlı bitkilerle beraber nekadar yer kaplayabileceğini önceden düşünün lütfen.
Soğanlardan:
Anemone blanda
Anemone coronaria
Anemone nemerosa
Chionodoxa luciliae
Convalaria majalis
Crocus vernus
Endymion hispanicus
Eriythronium revolutum
Fritillaria meleagris
Hyacinthus orientalis
Ipheion uniflorum
Leucojum vernum
Muscari armeniacum
Narcissus

Puschkinia scilloides
Scilla bifolia
Tulipa
(türleri çok yazmadım, siz seçersiniz artık)
Tohumlu bitkilerden:
Cheiranthus cheiri
Myosotis

Bu bitkiler sizin için uygundur. Marketlerde yazdıklarımı bulabilirsiniz, fakat elinizi çabuk tutun, kalmayabilir, bir aya yakındır satılıyorlar.

Soğanların dikimi ile ilgili bir yazım vardı, belki dikkatinizden kaçmıştır diye hatırlatıyorum:
http://bahcevan.com/bahceye-ektim-sogan-milliyet-vitrin

Saygılarımla.
Murat Pilevneli.

Merhaba sevgili MP,bu bitki için zehirli olduğunu yazmışsınız,ne tür bir zehir içiriyor acaba,kimyası hakkında bir bilgimiz var mı?

Merhaba, soğanlar Lycorine isimli zehirli madde taşıyorlarmış. Bu da Lycoris bitkisi, Nergis, Clivia ve Kardelen bitkilerinde de varmış. Elle temasta ciltte tahriş edici ya da soğanlar yendiği taktirde baş dönmesi, kusma, kısmi felç ya da inme gibi belirtiler gösteriyormuş.
Tıbbi konularda yanlış yazmaktan korktuğum için devamını bir kimyagere sorun bence…
Sizin için zehirli bitkilerle ilgili bir sayfa buldum
http://www.plantsciences.ucdavis.edu/ce/king/PoisPlant/Tox-COM.htm
burada merak ettiğiniz başka bitkiler varsa bakabilirsiniz.

Merhaba,
Ben Assos Kadırga Koyu’nda, sahilde yetişen kirik beyaz, yabani görünüşlü zambaklara rastladım. Sahildeki işletmeler sahili temizletmek niyetiyle kepçe kullanınca bu zambakların soğanları da sökülüp atılmış. Bir kısmını toplayıp (soğanların) bahçeye diktim ama zambakların türünü, bakımını hiç bilemiyorum. Nereye, kime.danışmamı önerirsiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

bence çok güzel görünüyorlar.ama dikkatli olmalıyız.çünkü heran zehirini salabilir.sizyinede dikkatli olun.bye

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir