Kategoriler
Yazilarim

Zamia (Zamioculcas Zamiifolia) – Paşakılıcı (Sansevieria Trifasciata)

Biri güneşe, diğeri gölgeye…

Zamia

Alın size en zahmetsiz iki iç mekan bitkisi. Biri pek tanınmamış; ismi Zamia (Zamioculcas Zamiifolia). Üzerine zeytinyağı dökülmüş gibi parlak, içi su dolu gibi diri. Sanki dinozorlar döneminden kalmış gibi… Birkaç sene önce Türkiye’ye geldi. Üretimi kolay, yetiştirilmesi sorunsuz olduğu ve hastalanmadığı için popüler oldu.

Pasa Kilici
Diğeri, meşhur, Paşakılıcı (Sansevieria Trifasciata). 1 – 1.5 metre olunca ev aldırdığına inanılan uğur bitkisi. (Zamia da o kadar yükseliyor.) Yukarı resimdeki bilinen sarı yeşil tür, bunun, gri lekeli yapraklısı ve bodur cinsleride var.

Alttaki resimde, sol tepede, yuvarlak gelişen tür de, Paşakılıcı ailesinden. Türkiyede popüler değil. Ama yeni duyudum, üretenler varmış…
Pasakılıcı karısık

1770’de anavatanı Batı Afrika’dan Avusturya’ya getirilip iç mekan bitkisi olarak üretilmiş.
1950 – 70 seneleri arasında çok popüler olmuş. Günümüzde de modern mimari örneklerde kullanılıyor, iki bitki de sorunsuz demiştim. Bitki yetiştirmekte zorlanıyorsanız bunları deneyin.

Zamia da, Paşakılıcı da sulamalar arasında bir kaç gün susuz kalmak isterler. Bu bitkilerde fazla sulama kök ve tepe çürümelerine sebep olur dikkat edin. (1.5 haftada bir sulamak yeterli)

Zamia gölgeli alanlarda (karanlık demedim!), Paşakılıcı nispeten güneşli yerlerde yetişebiliyor.

Üretimleri, saksı değiştirirken kökte gelişmiş yan sürgünlerin ayrılmasıyla ya da kesilen yaprak ve dalın toprağa dikilip köklendirilmesiyle yapılıyor.

Pasa Kilici

Modern mimari uygulamalarda, ki bitki de, bolca yan yana grup halinde dikiliyor.

Zamia’yı, Marmaris’te toprakta denedim, olmadı. Açık havada +10 derecenin altında yaşamıyor. Paşakılıcı nispeten daha sağlam, + 5 dereceye kadar dayanıklı.

Pasakilici cicek

Zamia

Esas mükemmel gelişimleri, iç mekanlarda oluyor, iki bitki ‘de yaşlandıkça küçücük, mısır tipli, kokulu çiçekler açıyor. Mayıs – Ağustos aylarında yeşil yapraklı bitkiler için üretilmiş sıvı gübre takviyesi yapmanız gerekebilir. Aman sakın hazırda var diye dış mekanda kullanılan hayvansal gübreyi, bahçe toprağını eve sokmayın, her yeri böcekler basabilir. Özel gübre ve kaktüsler için hazırlanan su geçirgen toprakları kullanın.
Murat Pilevneli.

“Zamia (Zamioculcas Zamiifolia) – Paşakılıcı (Sansevieria Trifasciata)” için 7 yanıt

Yıllardır bahçe ve iç mekan bitkileri yetiştiren bir amatör olarak, Zamioculcas Zamiifolia’yı yedi sekiz yıl
yıl önce bir çiçek fuarından, bitkinin bayağı büyükçe bir boyunu edinmiştim. Bitki çok iyi gelişirken, birden yaprakları çürümeye başlayıp su kesmişti.İkinci denememde de başarısız oldum ama yine dananamayıp, dün bir zamioculcas daha edindim. Bu kez aynı yanlışlara düşmemek için Internet’te dolaşırken sitenize rastladım. Bir Royal Horticultural Society üyesi olarak, sitenizde RHS ve diğer kişi ve kurumların linklerini bulmak beni sevindirdi. Bundan böyle sitenizin sürekli ziyaretçilerinden biri olacağım.

merhaba

kendimi tanıtmadan önce sizi çok ama çok kıskandığımı belirteyim bende sizin kadar olmasada çiçek hastasıyım nerde değişik bir çiçek görsem ya isterim yada (özürdilerim)çalarım bu yüzden ailemle tartışırım ama elimde değil herneyse benim bahçem yok ama evin içinde elimden geldiğince çiçek yetiştiririm ve elimdende ektiğim her çiçek tutar. bu sene amaryllis aldım şu anda çiçekleri soldu gölge bir yere koydum fakat yaprak çıkartmaya başladı bana ne yapmam gerektiğini yazarsanız memnun olurum. ilginizi bekliyorum.

Merhaba,
İnternette çiçeklerle ilgili siteleri ararken sitenizi buldum ve çok beğendim. Zamioculcas Zamiifolia’yı ilk defa sitenizde gördüm bir tane edindim. Saksısı çok küçük geldi gözüme saksısını değiştirdim.
Haftada bir kere suluyorum çok fazla olmamak şartıyla, perde arkasından az güneş alacak şekilde ve kalorifere yakın yerleştirdim ama dallarında kahverengi lekeler oluştu acaba farkında olmadan zararlı bir şey mi yaptım, çözemedim bir türlü.

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Doğaldır merak etmeyin.
Siz sulamaya bakıma devam edin, kökler gelişince yeni yaprak verip gelişir. Ama uzun zaman plastik bitki gibi hareketsiz duracak…

selam

verdiğiniz cevaba sevindim paşa kılıcının bir adıda bizim burlarda kaplan sırtı olarak geçiyor bende her iki cins de var sade olanı çiçek açtı nefis bir kokusu var kenarı sarı zırhlı olanı yapraktan üretilirse kenarı sade çıkıyor ama kendinden filiz verirse sarı kenarlı olarak çıkıyor acizane bir bilgi vereyim dedim benim birde sizden ricam var zamia bitkisi tohumdan üretiliyorsa rica etsem tohumundan gönderebilirmisiniz.
şimdiden teşekkür ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir