Bir haftadır mimoza, japon ayvaları açmaya başladı (linklerden bakımlarla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz).
İki bitki için zamanlamada bir sorun yok, korkum otoyollarda tek tük beyaz çiçeklerini açan, bugün gördüğüm ilkbahar bitkilerin erken açmasında. Kelebek kılıklı manolyalar açacak diye de ödüm patlıyor, ilkbahar manolyaları sabırsızdır, ilk sıcak günlerde çiçeklerini patlatır, soğuğu yedikçede çiçekleri yanar.
Daha kış bitmedi, Mart’ın ikinci bölümü genelde soğuk, belkide karlı geçer. Bahçe işlerinde acele edip derin budama yapacaksanız, çim ekecekseniz dikkat, Nisan ayını bekleseniz doğru olabilir.
Çıplak köklü satılan meyve fidanları ya da güllerin dikimini bu günlerde bitirin, sonra tutmaları zor olabilir. Çıplak köklü bitkileri dikimden önce bir gece ya da en az 2 saat suda bekletip sonra dikim yaparsanız bitkinize hız verdirip, daha sağlıklı tutmasını sağlayabilirsiniz.
Bugün bana sürpriz oldu,Tansaş’ta saksılı hazır açtırılmış lalelerin satıldığını gördüm, çok hoşuma gitti.
Koyu renk küçük açan Laleleri çok severim, bir aydır mahallemizin çiçekçisi Emine Abla’dan demetle lale alıyorum. Sattığı yerli üretim çiçekler çok güzel ve dayanıklı. İthal kesme çiçeklerde getirilen zorluklardan sonra bu yerli örnekleri gördükçe moralim düzeldi.
Emine Abla İstanbul Cemiltopuzlu Caddesi üzerinde Diyar Burma Baklavacısının önünde yağmurlu ya da çok sıcak günler dışında çiçek satıyor. Onunla tanışırsanız benden selam söyleyin, sattıkları uygun fiyatlıdır, çok pazarlık etmeyin, kızar!
Murat Pilevneli
“Yalancı bahar geldi” için 55 yanıt
Merhaba,
Simdi bu konuyla ilgili degil ama,ortancayla ilgili bir sorum var.
Bundan en az 8-9 yil once evin giris kapisinin iki tarafina ortanca diktik.Saglikli ve guzel oldular ama cicek acmiyorlar.Sanirim hemen onlerindeki 2 buyuk agacin golgesi yeterince gunes almalarini onluyor.Yada belki baska bir nedeni vardir.Bu baharda onlari cikarip arka bahcede surekli acan ortancalarimin yanina dikmek istiyorum.Derince kazip kokunu yapabildigimiz kadar koruyarak arka bahceye tasiyabilir miyiz?
Simdi zamani midir?
Birde mimazo ekmek icin en uygun zaman nedir?
Tesekkur ederim.
Gulcin
Ortancalar kokuyle tasinabilir, mimozada simdi alinir, ne dikeceginizi gorerek almak cicekliyken dogrudur. Bence iri cicekli parlak sari, yapraklari normalden daha gri olan ithallerden alin, muthis aciyorlar.
merhaba,
sitenizi ilgiyle takip ediyorum.Benim begonvillerle ilgili bi sorum olucak.Mart ayi icinde begonvilimi budadim ve simdi acmiyacagindan endise ediyorum.Tekrar hayata dondurmek icin ne yapabilirim?Tesekkurler…
Tesekkur ederim.
Isil hanim, ilkbahardan sonra yapraklar cikarsa sorun yok, asiri sulamayin, dikildigi yer bol guneste ise yapraklar renklenebilir. Minik ciceklerde gelir.
Bence, bekleyin…
Merhaba!
Daha önce aynı iletiyi farkında olmaksızın bir kaç kez üst üste göndermişim.Kusuruma bakmayın lütfen, üzgünüm.Ve sanırım bu yüzden günlerdir iletimi ekranda göremiyorum. Bu gün bir kez daha şansımı denemek istedim.
Begonya türünde, irice yaprakları kırmızılı, yeşilli ve beyazlı renklerde olan bir çiçeğim var. Yapraklarının uç kısımlarında kurumalar oluşuyor. Geçen sene mart ayında saksısını ve toprağını yeniledim. Derin budama yaptım.Zamanla taze yapraklar açtı. Kasım – Aralık ayında begonyam bol bol çiçeklendi. Fakat uçlarındaki kurumadan kurtulamadım. Önerebileceğiniz bir çözüm olabilir mi?
TEŞEKKÜRLER!
merhaba murat bey benim oya agacı hakında bilgi sahibi olmam gerekmekte benim yonlendirilmiş çalışma ödevi olarak acaba bitki nasıl yetişir nereden satın alabiliriz maliyeti nekadar bizi bilgilendirirseniz sevinirim
Emel hanim, eski bir yazim vardi buna bakin lutfen.
http://bahcevan.com/kaprisli-oya-agaci
Neredeyse tum fidanliklarda cesitli boylarda (70 cm den 3 metreye kadar) bulunabiliyor… Fiyatlarida cok degiskendir.
Sitenizi ilgiyle okuyorum. Bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkürler. Benim yeni taşındığım bahçe katında bir mimoza ve iki tane de manolya ağacı var. Daha evvel çiçek açıp açmadıklarını bilmiyorum, ama mimoza da yaprakların biraz yeşermesinin dışında bir değişiklik olmadı. Çiçek açıp açmayacaklarını nereden anlayabilirim ve çiçek eçmaları için benim bir bakım yapmam gerekiyor mu?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, size daha önce de çim ekimi ile ilgili bilgi sormuştum ama arada kaynadı herhalde, sonra topladığımız bilgilerle ektik geçen hafta sonu, siz de çim ekecekseniz dikkat diye yazınca korktum. gerçi hava tahminleri bir hafta daha ılık geçecek diyor ama çok soğuk olursa nasıl koruyabiliriz ?
Cigdem hanim beklemek zorundasiniz, havalar isindikca cimler cikar, birsey yapmayin, sulamaya dikkat edin yeterli.
Meltem Hanim, mimozalar acti sizinki kibris akasyasimi yoksa yukaridaki mimozami, iki cicekte birbirine benziyor. Sordugunuz bitkilere Cicek actirmak icin potasyumlu sivi gubre vermelisiniz. Manolyalarin bir iki turu acti, devami hic hareketsiz bekliyor, sabredin lutfen…
Emine hanim, ic mekandaki begonyalar 18-22 derece arasini severler. Kaloriferli ortamlarda isi yukseldikce ve havadaki nem azaldikca yapraklarda bozulma olabiliyor. Bol isik istiyorlar, asiri ya da az sulandiklari zananda yapraklarda sorun olabiliyor.
Merhaba,
Sayenizde çiçek yetiştirmeyi başarabildim! Sellukalar hakkında bilgi verirseniz cok sevinirim.
Şimdiden çok teşekkürler.
Murat bey merhaba sitenizi tesadüfen keşfettim bilgiler çok güzel kolay anlaşılır olduğu için çok teşekkür ederim.Ben Antalya da yaşıyorum güzel şirin bir terasım var orayı şirin bir bahçeye dönüştürmek istiyorum şu an bomboş 🙁 dün bir adet ful ve bir adette ful yasemin denilen iki adet bitki aldım tenekede iyi olur dediler iki adette teneke buldum onları şık saksıların içine geçirip görüntüsününde hoş olmasını sağlamayı düşünüyorum bunları yetiştirirken nelere dikkat etmem gerekiyor ve antalaya iklimine uygun dayanıklı, çiçekli neler ekebilirim bana bu konuda yardımcı olmanızı rica ederim
Teşekkürler
Çiğdem
Gonca Hanim, sellukalar hakkinda agaclar.nette sizin icin bu sayfayi buldum:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1266
Cigdem Hanim, ful yari golgede yetisir, azda olsa rutubet ister, yasemin sardirmak icin biryerlere desteklenmeli, diger cicekler icin bence fidanliklari dolasin, japon gulu, sardunya, begonya, skulent turleri gibi bitkilerden alabilirsiniz.
Merhabalar,
dün çok ama çok güzel yaprak döken bir manolya aldım.
Rengi koyu mor.Henüz tamamen acmamış..üzeri gonca dolu…açık renk olanlar artık çiçeklerini dökmeye başlamıştı ve ben bunu çok beğendim.Yaklaşık 2,5 metre.Geçen mayısta da bir tane almıstım ama ağustos sıcaklarına dayanamadı ve kurudu.Tek korkum bununda kuruması.Aldığım yer güneş ve rüzgar birşey yapmaz dedi bende rüzgar alan ve yazın sürekli güneş alan bir yere diktim.Ama akşam sizin sitenize baktım çok rüzgar sevmiyor diyorsunuz…sabaha kadar uyuyamadım.
Rüzgarda çiçekleri dökülürse çok üzülürüm.
Sizce problem olurmu ve dikkat etmem şeyler konusunda bilgi verirseniz sevinirim.
teşekkürler.
Pazar günü köy pazarından yoğurt kabına ekilmiş Frezya satın aldım (arpa çiçeği diyorlar) şu anda yeşilliği bol ve açmış durumda mis gibide kokuyorlar satan kadın, çiçeği bitince bu kapta kalsın yeşilleri kurur Eylül’ de sulamaya başlarsın dedi bu uygulama doğru olur mu, soğanları ayırmak gerekir mi Frezyalarımı seneye’ de görmek istiyorum ve ne kadar süre çiçek açacaklar merak ediyorum.Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler
Çiğdem
Evet gunesin bir zarari olmaz ama yeni dikilen bitki daha kok yapmak ister, yuzeye cakil ya da agac kabugu dokun, sulamayi 3-4 gunde bir aksam gunes gectikten en az 2 saat sonra verin. dikimden sonra kok hormonuda ilave edebilirsiniz, aldiginiz yere sorun.
Evet satan Hanim dogru soylemis, balkon ya da bahcenizde bu saksi kalsin, yazin ayda bir sulayin yeterli, zaten havadaki nem bile onlara yeter.
Sonbaharda surgunleri vermeye baslayinca, sizde zamanin geldigini fark edeceksiniz. Bu zamandan sonra sulamayi artip ciceklenmelerina yardimci olabilirsiniz. Soganlari cikartmayin, bitki soganlar toprakta kaldikca cogalabiliyor.
Murat Bey harikasiniz! Yazilarinizi okumaya doyamadim. Ben Amerika’da yasiyorum ve en buyuk hobim ev bitkileri. (dogu yakasinda oldugum icin buralar baya soguk, zaten bahce imkanim da yok henuz) Oyle is gucten firsat buldukca da degil. Genelde bakimi cok ayrinti istemeyen bitkileri tercih ediyorum cunku biraz az ilgi gostersem de baslarina bir sey gelse cok uzulurum. Su an kucucuk evimde jade, white ribbon, 2 dwarf umbrella tree, mass cane, 2 kalanchoe, pink splash, rhoeo, croton, english ivy bakiyorum. Malesef benim bitki hobim Amerika’ya geldigim zamanla cakistigi icin Turkce isimlerini pek bilmiyorum.
Ben de size bir kac sey danismak istiyorum. Ilki ortancalarla ilgili. Su siralar her yerde saksida ortancalar satiliyor. genelde tek dal halinde. anladigim kadariyla da evde bakilmak uzere. Acaba evde bakabilir miyim, ne kadar gunes ister, ne kadar sure cicekli kalir merak ediyorum.
Diger sorumda evdeki sarmasigimla ilgili. Cinsi English ivy. Bir seneye yakindir benimle. Genelde topraginin kupkuru olmamasina dikkat ediyorum ama islak da birakmiyorum. Haftada bir kac kez su puskurtuyorum. (ama bi sure bu su puskurtme isini aksattim malesef) Bayagi da uzadi ancak son bir kac aydir bir kac dali ilginc bir bicimde kurudu. Ilginc diyorum cunku kokten itibaren kurumaya basladi. Mesela dalin ucu hala yesilken koke yakin yapraklar kupkuruydu. Uzun sure bu sekilde kaldi. Ama ben en sonunda dayanamayip bu dallari kestim. Acaba nerde yanlis yaptim merak ediyorum.
Bilginizi paylastiginiz icin tesekkur ederim. 🙂
Sn Murat bey,
Alev ağacı, pitos ve mimoza gibi her dem agacciklarima bordo bulamacı uyguladım. Yanlis yaptim sanirim, her dem yesil yapraklı bitkilere bordo bulamacı uygulamakta sakınca varmı? Onlara zarar mı verdim?
Sayıglarımla,
Gokhan
Murat Bey merhaba Ben İstanbuldan Serap hanım … Siteniz çok güzel. Gül bahçesi gibi.Sizden ricam SELLUKA tohumunu İstanbulda nereden bulurum.Gonca hanım da arıyor okuduğum kadarıyla.Ona verdiğiniz adresteki arkadaşlar da zor bela İzmirden birkac tohum bulmuşlar.yaşatmaya calışıyorlar .Malesef Ege nin bu hoş çiçeği ,İZMİR de bile yok.Ben ve ailem birkac yazdır Dikili de geciriyoruz tatilimizi.Sonunda oradan küçük bir ev sahibi olduk. Kısmet olusa ilk kez kendi evimizde geçireceğiz yazımızı.Şu anda tek isteğimiz SELLUKA tohumu veya fidesini bulup mayıs ayında dikilideki bahcemize ekmek.Ayrıca EŞİM VE ÇOÇUKLARIM BU ÇİÇEĞİN DİİKİLİDE TANINMASI VE YENİDEN ÇOĞALMASI İÇİN SEFERBERLER. Ben de belki siz bana yardınmı olabilirsiniz diye düşündüm.İstanbul dışı da olsa faketmez. Şimdiden teşekkürler.
merhaba murat bey önerilerinizi beğeniyle takip ediyorum benim bahçem sabah 2saat kadar güneş alıyor karayemiş ve çamlarım var altlarına geçen sene cam güzeli ektim çokta güzel sonuç aldım bu sene gölge için clementin düşünüyorum kalıcı olurmu? olursa nezaman dikmeliyim?vede bakımı nasıl olur?şimdiden çok çok teşekkürler.
Murat bey çok özür dileyerek düzeltme yapmak istiyorum clementin yazmışım cleamatis yazmak istemiştim
Gökhan Bey, Şubat ayında yapsaydınız doğru olurdu,şimdi sürgün zamanı sürgünleri yakabilir.
Zeynep Hanim, bitki altinda clematis olmaz.
http://bahcevan.com/ithal-guzel-clematis-vizyon-dekorasyon
bu yaziya bakin lutfen.
Berfin Hanim, ortanca bol isikli bir yerde dursun, mumkunse hava isininca disari cikartin, ev ici yazin sicak gelebilir. Bu bitki biraz rutubet, hafif serin yer ister.
Sarmasik icin birsey soyleyemiyorum, acaba cokmu suluyorsunuz, bozulan dallari kesip yesil bolumunden tekrar saksiya daldirabilirsiniz, bence o dallar da tutar.
Serap hanim, SELLUKA tohumlari hakkinda hic bir bilgim yok.
Merhaba,
Hazır siz Mimozalardan söz etmişken bu konuda bir soru sormak istiyorum. Bahçemizde bir Mimoza ağacımız var, bu yıl ilk defa çiçek açtı, ancak benim beklediğim o mis gibi koku ne yazık ki yoktu. Oysa İstanbul’da komşu bahçemizde bütün sokağı mis gibi kokutan bir mimoza ağacı vardı. Görünümleri aynı olmasına rağmen, nasıl oluyor da bazı ağaçların çiçekleri buram buram kokarken, bazılarınınki hemen hiç kokmuyor? Yanlış ağacı mı ekmişiz?
Şimdiden teşekkürler, siteniz için de elinize sağlık. Sevgiler…
Bugün gidip kokan clematis de aldım yasemin gibi ama sanki beyaz değil açık yeşil renk te ama yasemin gibi kokuyor çok teşekkür ederim.Selluka ile ilgilenirseniz size bir tel. numarası verebilirim. Geçen yaz İzmir de pazar alışverişi yaparken Hüseyin amcayla tanıştım.Ful ve melisa aldım bana seneye sana selluka vereyim dedi, o ne dedim selluka yaz google da arat bak dedi baktım ve çok beyendim orkide gibi çok hoş bir çiçek sonrada İzmirli herkes den pekçok öykü dinledim.Bunlara annemde dahil bilmezmiyim bizim sokak doluydu ben sana bulurum dedi ama tabi ki bulamadı mevsimlik bir çiçek bu onun neslinin körelmesine neden olmuş. Bu sene Hüseyin amcadan 14 tane fide istedim (komşumla beraber)ful, ful yasemin,melisa,gül,gardenya vs ama sellukalar donmuş yeniden ekmiş bu hafta tekrar arayacağım oldularsa bana yollayacak çiçek fiyatları 3-5lira ama selluka lar 20-30 lira arasıymış isterseniz telefonunu yazıyorum satış yapmaktan çok mutlu oluyor 05383073359 .Yazımı bitirip diğer mesajlara baktım selluka isteyen Hüseyin amcayı arasın ama ben almadan fiyatları arttırmayın lütfen ;;)) Bu arada ABD ve Çin e giden pilot arkadaşlara ellerine resimlerini verip tohum istedim Hüseyin amcanın fideleri olmazsa başka yerden buluruz herhalde bol çiçekli sevgi dolu günler dilerim.
Merhaba,
Orkide hakkinda arastirma yaparken gordum sitenizi, verdiginiz bilgiler cok guzel, emeginize saglik.
Bundan sonra surekli takip edecegim sitenizi.
Sevgi ve saygilarimla
Turler farkili olabiliyor, asitli toprak ilave edin, sulamaya dikkat edin, zamanla gelistikce iyi cicek verebilirler, ilk dikildiklerinde kok yapmak icin ugrasip iyi acamiyorlar.
Merhaba
Yalancı baharın anlamı nedir? Ödev verdiler hiçbir yerde bulamıyorum.
Selam!
Geçen ay bir kaç sorum olmuştu.Siz de büyük bir incelikle yanıtlamıştınız.Ve demiştiniz ki “sabırlı olun!”
Şimdilerde leylağım çiçeklendi, hanımelimin üzerinde onlarca tomurcuk var. Haklıydınız. Biraz sabır, biraz ilgi bitki yetiştirmekle uğraşanların altın anahtarları olsa gerek.
Bol çiçekli günler!!!
Merhaba, her sene Mart ayı başında hava kış ortalamalarına göre ısınır, bu 10-15 gün kadar sürer, çoğu ilkbahar bitkiside acele edip açar. Ama sonraki günlerde hava tekrar soğur ve kış devam eder. İnsanlarda yanılıp bahar geldi zannederler. Yalancı oluşu bu.
Bir ata sözü var, Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır diye, işte bu yalancı bahar anlamında…
Ben hatırlıyorum, eskiden Mart sonunda kar yağdığı bile olurdu, 1985 senesinde birkaç hafta kar tatili yapmıştık.
İklimler ısınıyor ama genel durum bence devam ediyor, daha geçen hafta sonunda hava gerçek anlamda bahara geçti…
Teşekkürler ! Çok yardımcı oldunuz. 🙂
Kolay gelsin. İşleriniz çok yoğun olmalı, Nisan bitiyor daha Nisan yazınızı okuyamadık. Daha evvel size yeni bahçemde mimozaya benzeyen bir ağaç olduğunu ama açmadığını yazmıştım. Meğer gerçekten mimozaymış, bahçenin evveliyatını bilen bahçıvan söyledi. Fakat bu sene açmamış. Bahçıvan geçen sene budanmadığı için açmadı dedi. Bu olabilir mi? Mimozaya budama yapmak gerekir mi? Evet ise doğru zaman nedir? Çok teşekkürler.
Merhbalar blogunuza tesadufen ugradim fakat cok begendim .Mimozalari gorunce bayildim dogrusu.en sevdigim agaclardan mimoza ve erguvandir.
linklerime hemen ekliyorum daha rahat ulasmak icin.sevgiler.
Meltem Hanım, işlerim şu aralar çok ama eskiden baharla ilgili birkaç yazı yazmıştım, tekrar etmek istemiyorum.
Mimozalar çiçek açtıktan sonra budanır, bu gelişmeleri için iyi bir şey, seneye iyi açarlar merak etmeyin.
Murat bey geçen yıldan beri sitenizi takip ediyorum sanırım begonyalar hakkında araştırma yaparken sizin sitenizi bulmuştum fotoğraflar ve yazılar çok hoş tebrik ederim.
Murat bey iyi günler.Uygun koşullarda ortancam var.Demir sülfat verebileceğimizi yazmışsınız ne kadar ve nezaman verilmeli.
Kaan Bey, sonbaharda vereceğiniz demir sülfat (10 litre suya 10 gr.) mavi, koyu kırmızı açtırmaya yarayabilir. Bu işlemi demirli toprak ilavesiylede sağlayabilirsiniz, şimdi yapacağınız her uygulamada bu yaza sonuç almanız zor.
Murat Bey Merhaba,
Sitenizi yeni kesfedenlerdenim ve su ana kadar yazdiginiz tum yazi ve yapilan yorumlari okuma sansim olamadi henuz.
Ben acaba benim gibi evinde cicek yetistirmekten hoslanan kisilere sizin anlattiginiz gibi anlasilir sekilde anlatan onerebileceginiz iyi bir kaynak var mi diye sormak istedim.
Simdiden cok tesekkur eder, iyi gunler dilerim.
Ceren
Merhaba, bu konuda yazılmış Türkçe kitaplar var, iyi bir kitapçıda bulabilirsiniz.
İngilizce biliyorsanız, amazondan:
Right plant right place
What plant where
What houseplant where
Living with plants
bunlar en iyi kitaplardır isteklerinizi karşılayabilir.
Blogu her açtığımda mart yazısındaki mimoza resmine baka baka Mart ayında açmayan mimozamı açtırmayı başardım. Bu normal mi? Resmen bütün ağaç tomurcuk dolu ve bu sabah iki yerden de patlamıştı. Sizin söylediğiniz potasyumlu sıvı gübrenin de etkisi oldu herhalde. Bir de tam mimozanın altına buğday çimi ektim, o da deli gibi çoştu. Bunun bir etkisi olabilir mi? Bu geç açma durumu seneye birşey farkettirir mi?
Teşekkürler.
Meltem hanim gec acmasi ilginc, fakat onumuz kis olmadigi icin sorunsuz gelisecektir bence merak etmeyin. Mimozalar asitli biraz rutubetli topraklara bayiliyorlar, belkide dibine diktiginiz cim nem kaybini onledi, bitkiniz sagligina kavustu.
Bu sefer de defnem için yardım rica ediyorum. Bahçemin bir kısmında defneden oluşan bir çit var. Ne yazık kı bir bölümünün yaprakları tamamen sarardı. Bu sararan yapraklı defnenin yarım metre ötesine bir kiraz ağacı dikmiştim, yaklaşık 3 ay evvel. Bilmiyorum onun negatif bir etkisi olurmu? Ben yine de sararan tüm yaprakları temizledim. Arada yeşiller de varmış ki kel kalmadı. Bu bir hastalık mı, ya da yanlış sulama olabilir mi? Ama her ne ise şimdilik lokalize birşey.
Yardımlarınıza şimdiden teşekkürler.
murat bey merhaba,
blogunuz, çiçeklere bakış açımı değiştirdi, laf olsun diye söylemiyorum.
bir de sizden rica edeceğim, mor telgraf çiçekleri hakkında bilgiye ulaşamadım..satın alacağım, ama çiçekçilerde de bulamadım..
teşekkürler.
sayın Murat Pilevneli Öncelikle yazdığınız yazıların içerği,akıcılığı,anlaşılablir olmasından ötürü sizi tebrik ediyorum.Yazılarınızı severek ve dikkatle takip ediyorum.Devamını bekliyorum. SAYGILAR.
Meltem Hanim, defne bu donemde yaprak degistirebiliyor, dokulenleri unutun, sulama az ise yada asiri ise bu problem olur, normal sulayin bence toparlar.
Bukat Hanim, bitki moda olmadigi icin bulamiyorsunuz, bu isi amatorce yapan semt fidanliklarinda, ya da guneydeki pek cok fidanliklarda bulabilirsiniz. Istanbulda Demir Seracilikla konusun, ben bu yazidan sonra sordum, kalmamis ama sizin icin bulabilirlermis.
Arayin, tel 0.216.4223203-4223103.
Iyi gunler.
MP
selam Süs Bitkileri temalı sitemizi yayına koyduk.
Sitede süs bitkileri fotoğrafları ve kısa açıklamaları yer almakta. Site albümsel ağırlıklı olup yeni bir site olduğu için gelişimine devam etmekte yeni fotolar eklemekteyiz. Siteyi incelemeniz için adresini bırakıyorum.
http://susbitkileri.site40.net
Merhaba Murat Bey,
Bahçe katı bir daire sahibi olmadan önce bu tür işler hiç aklımın ucundan bile geçmezdi ve toprağa elimi süremezdim.
Ama ailemle birlikte bahçe katı daire alıp taşınınca ve apartmanın bahçesine sanki müstakil bahçemizmiş gibi yalnızca bizim evden giriş olunca bahçeyi değerlendirmek istedim ve apartmandan maddi-manevi hiç bir destek istemeden,Maddi imkanlarım el verir vermez rezalet bir bahçeyi toprağın içinden yaklaşık 500 çuval harfiyat,klozet taşı,lavabo taşı,kiremit,mermer vb.çıkarıp Bahçenin yola bakan giriş kısmında 390 cm uzunluğunda 270 cm eninde ve 90 cm derinliğinde bir havuz kazdırıp 6 metreküp özel toprak getirip döktürüp inşaat halindeyken kireç kuyusu olarak kullanılan ve öncesinde ne diktiysem kuruyan bir bölgeyi verimli hale getirdim.İnanır mısınız 100 kg. gelen tek parça taşlar çıktı toprağın altından ve temizlemeye ilk başladığımda nereye bel vursam oradan kocaman bir taş çıkıyordu.Apartmanın bütün inşaat atıklarını oraya gömmüşler ve bu bahçe katı daire yıllarca boş kalmış.O yüzden apartmanda kim evini tadilat yaptırsa artıklarını bahçeye atmış ve gömmüşler.Çevre apartmanlardan getirip atanlar olmuş.O yüzden abartısız 500 çuval kadar taş çıktı ve kaç kez kamyon çağırıp biriken çuvalları attırdım bilmiyorum.
Temizledikten sonra duvar kenarlarına hedera sarmaşığı,arap yasemini dikip,bahçenin yola ve kaldırım kenarına bakan kısmına himalaya sediri onun biraz uzağına sarkık sedir,diğer tarafa manolya,arka bahçenin köşesine gülibrişim ve sonrasına arada 310 cm bırakarak leylak,erguvan,nar ve bahçenin bittiği diğer köşeye de oya ağacı dikip mucize bir dönüşüm yaptım.Bütün bunları ben ve babam,hiç bir profesyonelden destek almadan yaptık.Yalnızca taşları attırdık ve toprak getirip döktürdük.
Bütün komşularımız çok şaşırdılar ve bahçenin son halini gören tanımadığımız insanlar bile bizi tebrik ettiler.Ama sanırım bir sarmaşık türünü hederanın çok beğendiğim bir türüyle karıştırdım aldım ve aldığım 10 adedin tamamı kurudu.Onların yerine önümüzdeki ilkbaharda ortanca sarmaşığı dikmeyi düşünüyorum.
Şimdi bahçe işini o kadar seviyorum ki imkanım olsa sizin gibi iş değiştirip peyzaj mimarı olabilmeyi isterdim ama sizin kadar şanslı değilim.
O yüzden hobi olarak bitkileri tanımaya,ne tür toprakta yetişirler,ne tür gübre kullanılmalı,ne zaman ve nasıl budanmalı,çoğaltma yöntemleri nedir,güneş ya da gölge mi sever,ne tür hastalık tehlikesi var ve nasıl mücadele edilir gibi konuları araştırıyor ve bahçemdeki bitkilerin en sağlıklı şekilde yetişmesi için uğraşıyorum.
Böyle güzel bir siteyle karşılaşınca içimden bunları yazmak ve sizinle paylaşmak geldi.
Sitenizde çok detaylı bilgileri,çok anlaşılır bir şekilde anlatıyorsunuz.Bunun için çok teşekkür ederim ve böyle devam etmesini dilerim.
İyi bayramlar.